Šminkanje po kišovitom vremenu je pravi izazov, čak i ženama koje su vrlo vešte u svojoj makeup rutini. Kada je vlažnost visoka, počinje noćna mora za svakog ko nosi šminku. Leto je puno divnih stvari, ali puder koji se topi, razmazani ajlajner i lepljivi ruž definitivno nisu među njima.

Zbog toga što se mnogo više znojimo kada je istovremeno vruće i vlažno, šminka i kozmetika nam se bukvalno tope s kože. Od hidratantne kreme i pudera do maskare i karmina, sve može imati težak i masan osećaj na licu tokom kišovitog letnjeg vremena.

Generalno, “manje je više” treba da bude vaša misao vodilja kada je u pitanju šminka u kišovitim vremenima. Uprkos tome što postoje dokazi da koža ima koristi od znojenja, u kombinaciji sa šminkom to može dovesti do problema. Znoj podstiče vaše pore da ispiru masnoću i prljavštinu – kada se skuplja i suši na koži, prljavština, ulje i bakterije mogu da ostanu zarobljene ispod kože, tako uzrokujući bubuljice. Dakle, ako ćete se šminkati tokom kišovitog dana, obavezno je da u potpunosti sve uklonite pre nego što odete u krevet. Srećom, postoji mnogo saveta i trikova koji mogu pomoći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Merry (@merry.laney)

Šminkanje po kišovitom vremenu – najvažniji saveti

Počnite sa minimalnom skincare rutinom

Zbog kišovitog vremena treba da izbegnete teške formule i nanošenje previše proizvoda. Što manje proizvoda koristite, to bolje. Umesto guste hidratantne kreme koristite verziju na bazi vode, nakon čišćenja i toniranja lica. To će vam pomoći da ujednačite ten i da vaše lice postane čista podloga u koju će se šminka “stopiti”. Samo sačekajte nekoliko minuta dok se hidratantna krema potpuno ne upije, a zatim nanesite SPF. Tek onda pređite na šminku.

Prajmer je obavezan

Nakon nege kože, prajmer bi trebalo da bude prvi korak u šminkanju. Radi za vaše lice nekoliko stvari – može da izjednači fine linije, pore i tragove akni na vašoj koži, kako bi obezbedio svilenkastu podlogu za puder i druge proizvode. Takođe, prajmer će da vam obezbedi dodatnu hidrataciju i zaštitu od sunca. Takođe deluje kao prepreka između vašeg lica i šminke, tako da znoj ne utiče toliko na šminku. Sve u svemu, prajmer daje puderu i drugoj šminki najbolju šansu da lepo “stoje” na vašem licu ceo dan.

Puder neka bude lagane formule

Opet, želimo da izbegnemo jake korektore i pudere koji bi se jednostavno istopili. Manje šminke na koži samo će joj pomoći da diše i da bude manje lepljiva. Uvek možete koristiti dugotrajne formule otporne na znoj u tankim slojevima, ali ako želite laganiji osećaj, umesto pudera čak možete da koristite samo korektor tamo gde vam je potreban.

Vodootporna maskara je najpraktičnija

Uvek je sigurnije da zamenite svoje uobičajene makeup proizvode vodootpornim verzijama, ali posebno kada su u pitanju oči. Niko ne voli da ima oči poput pande, pa obavezno koristite vodootpornu maskaru i olovke za oči. Vaše senke takođe treba da prati prajmer sa dugotrajnom formulom, tako da ostanu besprekorne čitav dan. Kako se ništa ne bi pomaklo ceo dan, nanesite senke u prahu preko kreme.

Izbegavajte rumenilo u prahu

Rumenilo je odlično za dodavanje sjaja i boje u vaše obraze, ali u slučaju kišovitog vremena, izbegavajte proizvode u prahu. Takve formule se lako pretvaraju u katastrofu. Umesto praškastih, isprobajte kremasta rumenila – lako se nanose i duže traju, a otpornija su na visoku vlažnost.

Sprej za setovanje šminke je velika pomoć

Možda još važnije od prajmera jeste setovanje šminke. To se može postići puderom u prahu ili odgovarajućim sprejom za setovanje. Sprej za fiksiranje će zadržati vaš puder na mestu i sprečiti da se šminka razlije. Takođe je dobar protiv sjaja, za kontrolu ulja, a takođe stvara glatku završnicu makeup looka. Ima sastojke koji drže vašu šminku na mestu i deluje kao štit protiv znoja. Prskajte ga kao poslednji korak u svojoj rutini šminkanja kako biste bili sigurni da će šminka biti savršena čitav dan.

Pročitajte i ovo: Tehnika trougla: Podignite oči i kapke na prirodan način

Naslovna fotografija: instagram.com/maorhillel

Božica Luković

Comments