Smrt Vivienne Westwood desila se juče, 29. decembra 2022. godine. Britanska modna kreatorka bila je poznata po svom provokativnom pristupu i pank estetici, a nastavila je da stvara sve do svoje smrti. Ona je vodila neverovatan život, a njena inovacija i uticaj u poslednjih šesdeset godina su bili ogromni i sigurno će se nastaviti u budućnosti – to je ono što je i sam brend podelio na zvaničnoj Instagram stranici. Uzrok njene smrti još nije objavljen, ali se navodi da je preminula mirno i okružena porodicom, u svom domu u Londonu.

Ono što je zanimljivo je i da je u izjavi na Instagramu istaknuto i njeno verovanje u taoizam, gde je podeljen i odgovarajući citat dizajnerke: “Tao vam daje osećaj da pripadate kosmosu i daje smisao vašem životu; daje vam takav osećaj identiteta i snage kako biste znali da živite život koji treba; iskoristite svoj karakter u potpunosti i iskoristite svoj život na Zemlji.”

Pročitajte i ovo: Modna revolucija Vivienne Westwood i njenih korseta

Smrt Vivienne Westwood – pregled mladosti

Westwoodova je rođena u engleskom selu Tintvisl 1941. godine. Njene modne studije započele su kada je studirala nakit i srebrnarstvo na Univerzitetu u Vestministeru. Kasnije je sama napravila i svoju venčanicu za prvi brak 1962. godine. Međutim, početkom 1970-ih godina, Westwood je bila na granici rastućeg pank pokreta i sa svojim tadašnjim partnerom, Malcomom Mclarenom (koji će kasnije biti menadžer Sex Pistolsa), vodila butik koji je imao jednostavan, ali provokativan naziv – Sex.

Vivienne je debitovala na modnoj pisti 1981. godine, sa svojom “piratskom” kolekcijom, urađenom u saradnji sa svojim partnerom, McLarenom. Tokom decenija dizajniranja, Westwood je postala poznata po tome što je često inkorporirala siluete korseta, tartan tkanine i fetiš stil u svoj rad. Takođe, poznata je po svojoj kolekciji iz jeseni 1993. godine, zajedno sa štiklama na platformu – koje su osvojile svet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Susanne Aktnäs (@susaktnas)

Vivienne Westwood – zvanična kraljičina dama

Uprkos svojoj disruptivnoj prirodi, Vivienne je postala stalno ime u modi, i možda malo ironično, u britanskom društvu. Važno je i to da je 1992. godine kraljica Elizabeta II imenovala nju u Red Britanske imperije, čime je postala kraljičina dama. Za tu priliku, Westwood je nosila prozirne hulahopke i dugu crnu haljinu, a desio se i čuveni trenutak kada je fotografima pokazala svoje privatne delove, dok je rukom podizala haljinu. Kao prava modna buntovnica, dama Vivienne Westwood nije se plašila da se pohvali sa malo kože, dok je slavno snimljena u svom čuvenom stajlingu.

Zvanično je dobila svoju damsku titulu od kraljice za svoje “usluge modi” 2006. godine. To nije bio poslednji put da je posetila Bakingemsku palatu, jer je Vivienne zapravo dobila i kraljevsku čast od princa Čarlsa, princa od Velsa. Ovoga puta, ikona stila nosila je crnu haljinu na tufne sa ogrtačem koji je ličio na šal, zajedno sa beretkom.

Pročitajte i ovo: Stil kao produžena ruka ličnosti – vi ste ono što nosite

Vivienne Westwood je oblačila apsolutno sve – od supermodela, do članova Sex Pistolsa – i nikada se nije plašila da da moćne ekološke i građanske izjave, što joj je pomoglo da postane jedna od najtrajnijih modnih dizajnera.

Naslovna fotografija: instagram.com/poshinternationalmagazine

Nenad Grubanoski

Comments