Autentična osoba je ono što jeste u svim prilikama i situacijama, ništa ne glumi i pokušava da se predstavi boljom nego što jeste – ako ostavlja utisak odgovorne, pozitivne, tople, pametne i velikodušne osobe, to je zato što je odgovorna, pozitivna, topla, pametna i velikodušna osoba. I to je ono što daje težinu njenim rečima, opravdanje njenim delima, što čini da autentična ličnost bude zapažena i shvaćena ozbiljno. Ovakvoj osobi je lako pokloniti poverenje i osloniti se na nju, njenu snagu i pouzdanost ljudi intuitivno osećaju i traže podršku, savet i pomoć, znajući da će ih dobiti. Snažne ličnosti, osobe od integriteta, mentalno jake osobe, autentične ličnosti – sve su to nazivi za osobe koje se izdvajaju od proseka time što misle svojom glavom, bez oklevanja iznose svoje stavove i žive prema svojim vrednostima i kojim god epitetima opisali ovakve osobe, one imaju nekoliko ključnih zajedničkih osobina, koje treba da neguješ i razvijaš, da bi svoju ličnost razvio u punoj meri, da bi dosegao svoju autentičnost, odnosno, da bi bio ono što jesi.

Prvo i najvažnije – snažne i autentične osobe su zadovoljne sobom i svojim životom i po tome ćeš ih prepoznati. Možda ti ne misliš da imaju razloga za zadovoljstvo, ali njih jednostavno ne interesuje da u svom životu praktikuju opšteprihvaćene vrednosti – možda nisu dovoljno bogati, ili ih ne zanimaju tradicionalne vrednosti, ili ih totalno ne interesuje šta drugi misle o njihovom načinu života i njihovim izborima – a možda i sve zajedno.

Doslednost

Snga autentičnih ličnosti dobrim delom se sastoji od doslednosti – vernost sebi i svom srcu i pouzdanje u sopstveni razum i način na koji vide, shvataju i vrednuju stvari, dosledno primenjuju u svakoj situaciji. To se zove još i integritet, a zove se i “imati svoj stav” ili “imati kičmu”. A to ne može bez hrabrosti, okosnice integriteta i snage autentičnih ličnosti.

Comments