Šta utiče na kvalitet kože, kako je negovati i još neke zanimljive činjenice možete pročitati u tekstu pred vama.

– Koža je najveći ljudski organ.

– U proseku, debljina kože iznosi samo dva milimetra.

– Kada je izložena velikim vrućinama koža ispusti i do 11 litara znoja na dan.

– Kozmetički preparati i kreme ne mogu vratiti mladost vašoj koži. Sa godinama se konture lica opuštaju, masnoća koja se nalazi ispod kože se gubi, te tako koža postaje opuštena. Utrljavanje bilo koje kreme ne može vratiti unazad taj proces. Ipak, postoje određene kreme koje privremeno zatežu, učvršćuju i hidriraju kožu, što je, svakako, dobra vest.

– Mesta na kojima je koža masna imaju manje dlaka. Postoje delovi lica koji su prirodno masniji od ostalih delova, kao što su nos i čelo. To su mesta na kojima ni kod muškaraca ni kod žena ne izrastaju dlake.

– Koža prosečnog čoveka zauzima približno dva kvadratna metra površine.

– Od ukupne količine prašine na Zemlji, milijardu tona je koža.

– Kontinuirano i dugoročno korišćenje šminke ne oštećuje kožu, ukoliko je šminka dobrog kvaliteta, pogodna je za vaš tip kože i ukoliko je redovno uklanjate.

Koža1 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o koži

Iako svakodnevno vodimo računa o izgledu naše kože, mnogo toga, ipak, ne znamo o njoj

– Nekada promene na samoj koži mogu biti pokazatelj da se nešto dešava sa vašim zdravljem. Na primer, hormoni koje proizvodi štitna žlezda direktno su povezani sa prirodnim mastima i uljima koji štite kožu i kosu, ćelije i pigmentaciju.

– Ljudska koža teži dva puta više od mozga.

– Koža male dece ima samo jednu petinu debljine kože odraslih, te je zbog toga manje i otporna.

– Koža je teška oko četiri kilograma i isprepletana je sa 11,000 krvnih sudova.

– Jedini delovi tela na kojima koža ne izlučuje znoj su: rubovi usana, vrh penisa, slepoočnice i koreni noktiju.

– Proces starenja kože zavisi od gena, ali kod žena, to može biti bilo koje vreme od polovine dvadesetih do kraja tridesetih godina.

– Koža stari iz dva razloga. Prirodno starenje je neizbežno, te povezano sa hronološkim starenjem, odnosno, biološkim satom. Drugi razlog starenja kože je sami uticaj spoljašnjih faktora, na prvom mestu ultraljubičastog zračenja, ali je potrebno spomenuti i štetne uticaje dima cigarete i alkohola.

Izvori fotografija: salonnordic.com, floriestyle.blogspot.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments