10 trikova za postizanje savršenog “no makeup” makeup look-a

Oh-la-la: Beauty trendovi koje ove jeseni “diktira” grad ljubavi – Pariz!

Kako stvarne žene rešavaju najčešće probleme sa kosom?

Mali trikovi koje možeš da primeniš kako bi imala više vremena tokom dana!

Kako da svoj stajling učiniš #streetstyle urbanim uz pomoć samo jednog komada!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Po prvi put u Srbiji, izabrani najbolji influenseri u čak 16 kategorija!

Prvi put mama: 9 pitanja o dojenju koja te možda muče, a nisi imala koga da pitaš!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

5 načina da se odgovornije ophodiš prema novcu

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Rimski Koloseum jedan je od najvećih znamenitosti ovog grada. Znate li da kažu da ko je bio u Rimu, a nije posetio ovu fantastičnu arenu – kao da nije ni bio u Rimu! Sve govori i činjenica da je Koloseum 2007. godine uvršten među sedam novih svetskih čuda. Pa, pogledajmo zbog čega je toliko veličanstven…

– Gradnju Koloseuma započeo je rimski car Vespazijan iz dinastije Flavijevaca 72. godine nove ere želeći da napravi impresivnu arenu. Dovršio ga je njegov sin osam godina kasnije.

– Da li znate da je svečanost otvaranja Koloseuma trajala sto dana?

– Iako je ovaj objekat na samom početku nazvan Flavijev amfiteatar, poznatiji je ipak po imenu Koloseum. Zašto? Ime je dobio po “kolosalnoj” bronzanoj skulpturi cara Nerona, koja se nalazila ispred samog amfiteatra. Ova skulptura je visoka neverovatnih 40 metara.

– Verovali ili ne, postojalo je 76 ulaza u Koloseum, što je omogućavalo da se gledaoci u slučaju opasnosti na najbrži mogući način mogu evakuisati.

F12 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o rimskom Koloseumu

Ilustracija Koloseuma

– Svima je poznato da su se u Koloseumu održavale surove borbe gladijatora i zveri, ali i gladijatora međusobno.

Gladijatori su uglavnom bili robovi, ratni zarobljenici ili kriminalci.

– Borbe gladijatora je istovremeno moglo da prati oko 50,000 gledalaca koji su sedeli na svojim mestima, kao i oko 10,000 ljudi koji su stajali.

– Ulaz u ovo zdanje bio je slobodan za sve Rimljane. Međutim, mesta su bila “statusno” klasifikovana. Dakle, bliže borilačkoj areni sedeli su car, senatori i drugi visoko kvalifikofani građani u društvu. Na “višim” mestima, sedeli su oni nižeg staleža.

F2 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o rimskom Koloseumu

Kada uđete u Koloseum i postanete zaista svesni da ste unutar borilačke arene - naježite se!

– Iako smo pomenuli da je ulaz svima bio slobodan, bilo je ponekih ograničenja. Naime, grobari, glumci i bivši gladijatori ipak nisu bili dobrodošli.

– Današnji izgled Koloseuma posledica je zemljotresa, ali i požara. Međutim, tokom srednjeg veka služio je i kao građevinski materijal za druga gradska zdanja. Zbog toga ga je papa Benedikt XIV u 18. veku odlučio da ga zaštiti, te ga je proglasio za sveto mesto, simbol hrišćanskog mučeništva i stradanja.

– Smatra se da su gladijatori u antičkom Rimu pre svojih borbi pozdravljali cara ovim rečima:Ave, Caesar, morituri te salutant! – što u prevodu znači “Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji će umreti”.

– Kada bi neki gladijator bio pobeđen (u borbi dva gladijatora), onaj koji ga je pobedio pogledao bi u pravcu cara. Ako bi vladar okrenuo palac prema dole, to je označavalo smrt za pobeđenog gladijatora. Ukoliko bi, pak, svoj palac okrenuo prema gore, život pobeđenom bi bio pošteđen.

– “Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet” – stari rimski epigram.

Izvori fotografija: stephenbiesty.co.uk, toptravellists.net, good-wallpapers.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Editors choice