Kad vas prati socijalna anksioznost, uživanje u onome u čemu biste želeli da uživate – kao što su praznične zabave – može biti teško. Možda uživate u božićnim filmovima i zaista vam se sviđa sve u vezi sa praznicima – svetlost, ukrasi, raspoloženje, kupovina poklona, nošenje štikli i šljokica (imate spreman autfit koji jedva čekate da isprobate), ali u stvarnosti to deluje zastrašujuće. Ne možete da se uživite kao kad gledate film, jer ste izloženi, gužva izaziva teskobu, stomak vam je zgrčen, a vaše divne štikle ne deluju kao najpraktičnija obuća za bežanje iz situacije koja vas ugrožava. Izazovi i ponude su brojne – kancelarijska praznična zabava, godišnji porodični skup, žurke svakog vikenda, a odlazak na doček Nove godine – i vi želite da učestvujete, ali socijalna anskioznost uništava vaš entuzijazam u najavi.

Kako se može ublažiti socijalna anksioznost

Meditacija

Socijalna anksioznost nije nešto što će iskočiti iz gužve i napasti vas s leđa, to je stanje koga postajete svesni mnogo pre nego što bilo kakvo okupljanje uopšte i počne i zato je važno da se unapred pripremite – za uspeh. Nikako u toj pripremi nemojte zanemariti svoju plejlistu za dobro raspoloženje i savršeno šminkanje za samopouzdanje, ali odvojte vreme i za meditaciju. Ova praksa treba da bude deo vaše svakodnevne rutine, jer to je alat kojim naučite da upravljate u skladu sa svojim potrebama. Kad vam je potrebno da se umirite i osnažite, pre nego što krenete na neku zabavu, odvojte dvadesetak minuta za meditaciju za koju znate da vam smiruje živce i povezuje vas sa sobom, koja vam pomaže da sastavite ona labava mesta u sebi, gde pukotine lako nastaju i socijalna anksioznost se u njih uvlači.

Afirmacije

One idu uz praksu meditacije, ali od velike su pomoći kad se ponavljaju u situacijama kad znate da će se pojaviti socijalna anksioznost. Prednost dolazi od ponavljanja reči ili fraza iznova i iznova, što stvara fokusnu tačku koja vas učvršćuje u sadašnjem trenutku. Možete kreirati sopstvene afirmacije, specifične za situacije koje vam izazivaju društvenu anksioznost, ili možete isprobati one opštije, kao što su „ja sam prijateljski raspoložena osoba“, „ja sam samouverena“, „uživam u upoznavanju novih ljudi“, „opuštena sam u društvenim situacijama“…

Izgovaranje afirmacija pre ili tokom društvenih događanja, može vam biti od velike pomoći u prevazilaženju bilo kog nivoa socijalne anksioznosti koja se može pojaviti.

Pročitajte i ovo: Moćni saveti u borbi s anksioznošću

Socijalna anksioznost – pomoć prijatelja

Imajte podršku – prijateljicu ili prijatelja na koga možete da se oslonite tokom praznične sezone, kada su svi okidači svačijih psiholoških problema na površini i svi ih stalno (nenamerno) pritiskaju. Uprkos uobičajenom uverenju da se sami morate izboriti sa svojom anksioznošću, prisustvo drage osobe od poverenja može mnogo da vam pomogne. Kad idete na zabavu ili društveni skup, povedite prijatelja. Ako sama ideja da negde boravite sami (izloženi i nezaštićeni), čini da socijalna anksioznost pretvara vaš stomak u kamen, a mozak u kašu, obavezno obezbedite sebi podršku – vaš „plus jedan“ u svakoj prilici može biti pravi anđeo.

Plan za zaustavljanje socijalne anksioznosti

To znači da treba da poznajete svoje okidače i prepoznajete način na koji vam se socijalna anksioznost prikrada. Možete početi da razmišljate u stilu „šta ako nikog ne poznajem i nema s kim da razgovaram“, „ako zaglavim pored nekog ko mi je neprijatan“ „ako prospem piće, padnem, obrukam se“… vidite kuda to vodi? Kad pomislite na sve katastrofe koje se mogu desiti u sobi punoj nepoznatih ljudi, možete se unapred osećati kao da treba da uskočite u bazen sa piranama, umesto da idete na zabavu (i osećate se prijatno i zabavite se). Tako radi socijalna anksioznost – podmetne vam sve užase koje vaša mašta tako lako oživljava. I kad to znate, možete presresti svoje misli, ako ste mentalno spremni i imate plan igre.

Kad osetite nedostatak kontrole, socijalna anksioznost prevladava, pa za početak, promislite o svakoj situaciji koja bi mogla da se desi i smislite plan. Ako se nađete sami, bez ikoga da razgovarate, pomerite se u prostor u kome se osećate prijatnije, stanite uz neku grupu kod bara ili stola sa hranom, idite do toaleta. Imajte spremne rečenice za ćaskanje tipa „kako vam se dopada zabava“, „kako vam se dopada ova pesma (muzika)“, „da li ste probali piletinu, odlična je“, „kako provodite praznike“… komunkacija vrlo lako krene sa vrlo jednostavnih mesta, a ako sa nekim pronađete zajedničku temu, razgovor će vas obuzeti, a socijalna anskioznost će vas ostaviti na miru.

Socijalna anksioznost – pobeda i čestitke

Socijalna anksioznost uglavnom znači stalnu borbenu gotovost – morate biti spremni, jer ponekad ne znate kad i kako će se pojaviti. I kad morate da se suočite sa njom, na prazničnoj zabavi, ili radnoj večeri, upotrebite tehnike i trikove koji pomažu, a zatim čestitajte sebi. Napravite lisu svih malih pobeda koje ste odneli u ovim mečevima – svaki put kada vas socijalna anksioznost nije oterala sa „terena“ vi ste pobedili – i čitajte je povremeno, da se setite svojih postinuća i osnažite se za dalju borbu. Preživljavanje socijalne anksioznosti za vreme praznika je jedno od većih postignuća – razmislite o tome kako ćete sebe nagraditi!

Pročitajte i ovo: Naučite kako da zaustavite anksiozne misli

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments