Koliko puta tokom dana otvoriš fižider? Da li stigneš da ogladniš između obroka? Da li i ti non-stop nešto grickaš, pa malo čokoladu sa lešnicima, pa malo onaj sladak keks, pa tortu, pa onda evo stiže ručak, pa da se zasladiš posle ručka, pa uveče kiflice, pa onda kikiriki i kokice, naćosi uz film. Onda stiže jutro, pa posle doručka opet ti se sigurno jede nešto slatko i tako u krug, do beskonačnosti se jede samo nešto nezdravo konstantno.

I evo još samo danas i od sutra prestajem – da li je to i tvoja filozofija? 

E, pa ako jeste, onda je stvarno vreme da danas staviš tačku. Ne krećemo se, vežbamo vrlo malo verovatno, ne koračamo, sedimo po ceo dan u kući i samo otvaramo frižider. I znaš šta sledi nakon dve tri nedelje, mesec dana ili čak više. Pa ne samo što ćeš nabaciti kilograme koje ne želiš, već to znači da ćeš se osećati umorno, pospano, tromo, nećeš imati snage ni za šta ni elana. Hrana nam daje energiju, to je njena poenta, ali loša hrana nam je oduzima. Zato probaj da se preusmeriš malo na neke zdrave recepte.

Umesto što ćeš svako malo ići do prodavnice za čokoladicu, kupi osnovne sastojke i baci se na posao, odnosno pripremu ukusnih sočnih niskokaloričnih dezerta:

Zdravi i nepečeni Cookie Dough 

Usvojili smo mnoge slatke grehove sa zapada. Američki recepti su krivi što sada imamo možda i koji kilogram više, ali kako odoleti savršnstvu pod nazivom Cookie Dough. Nikako, priznajemo! Međutim, u nekm trenutku treba da ga zameniš zdravijom varijantom. Ovaj recept, ali i sam rezultat i ukus će ti se jako svideti. Biće vam potrebno bademovo brašno, kokosovo ulje, javorov sirup, malo soli i naravno malo kockica čokolade. Možete koristiti crnu čokoladu. 

Količine:

1/2 šolje kokosovog ulja
1/2 šoljice javorovog sirupa
3 šolje bademovog brašna
1/2 kašičice morske soli
1-2 šolje kockica čokolade

Potrebno je da prvo umutite vlažne sajstojke. Toplo kokosovo ulje pomešajte sa javorovim sirupom i dobro sjedinite. Zatim, u tu smesu dodate i brašno i so, i čekate da to postane gusto testo. Ubacite kockice čokolade. Zatim razvucite testo i napravite kockice ili štanglice, a onda ih dobro ohladite, oko sat vremena. Zatim istopite preostalu čokoladu i prelijte sve to. A onda vratite u frižider da se to još malo učvrsti. I eto ga – savršenstvo od kolača!

Comments