Đumbir je korenasta biljka koja potiče iz Indije i u narodnoj medicini se koristi već vekovima. Sada je poznat i uzgaja se svuda, pa i kod nas, a moguće ga je naći i na pijačnim odeljenjima u većim trgovinama. Đumbir ima karakterističan ljutkasto – kiselkast ukus i aromu, odličan je kao začin u kuvanom vinu, a u vidu praha može se dodati bilo kom čaju.

Ukoliko držite dijetu ili nameravate da se upustite u ovaj poduhvat, možete sami da napravite sok, odnosno, sirup od đumbira, koji će imati višestruko pozitivno dejstvo na vaše raspoloženje i zdravstveno stanje i doprineće topljenju masnih naslaga.

Za pripremu soka od đumbira potrebno vam je 10 supenih kašika očišćenog i sitno iseckanog đumbira, 5 kašičica šećera (samo zbog ukusa, inače može i bez šećera), narendana kora od jednog svežeg limuna i 800 mililitara vode. Sastojci se pripremaju ovako:

Sitno naseckan đumbir pomešajte sa rendanom limunovom korom i prelijte sa 800 mililitara vode. Stavite da provri, a nakon ključanja, sok treba kuvati još 10 minuta, a za to vreme sadržaj treba povremeno mešati. Posle 10 minuta, vreme je da dodate šećer, ukoliko želite, a tada treba da pomerite šerpu sa ringle, dodate šećer, promešate, vratite i kuvate još 15 minuta. Možete staviti samo malo šećera, zato što đumbir ima dosta opor ukus.

djumbir 2 Sok od đumbira: Najzdraviji dodatak dijeti
Comments