Iako nije toliko očigledan, evropski humor je uvek bio mnogo bolji od američkog. On je tako vešto protkan kroz životne scene u gotovo svakom kadru, a ukoliko niste dovoljno pažljivi može da vam promakne – ali u tome je njegova čar. Što je humor suptilniji on je smešniji, a u tome su najbolji Španci. Ovog puta se Almodovar nije našao na listi jer vam donosimo novije filmove koji će tek postati klasici.

Ocho Apellidos Vascos (Spanish Affair)

Iako je ovaj film izašao pre samo 7 godina, već je postao jedan od kultnih španskih filmova. Njegova sirova duhovitost stavlja ga na listu najboljih španskih komedija (čak i pre Almodovarove “Žene na ivici nervnog sloma”). On prati Rafu, tipičnog Seviljca koji se zaljubljuje u Amaiu, koja potiče iz Baskije. Baskija već godinama pokušava da dobije nezavisnost, i scene u kojima Rafa pokušava da “prođe” kao Baskijanac da bi se svideo Amainom ocu, zaista će vas nasmejati do suza. Kada se ovaj film završi, obavezno pogledajte i drugi deo – Ocho Apellidos Catalenes koji smešta Amaiu i Rafu u srce Katalonije (u trenutku kada se ona takođe bori za nezavisnost).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A F I C I N E (@afi_cine)

Perdiendo El Norte (Off Course)

Glavne glumce ovog filma sigurno znate ukoliko ste gledali seriju “El Internado” ili Netflixovo ostvarenje “Chicas del Cable”. Radnja nije zasnovana na jednom istinitom događaju – već na hiljadama njih. Ne traže samo mladi u Srbiji bolji život preko granice, već (koliko god to nerealno zvučalo) i u Španiji. Dva momka, kojima je dosadilo da budu bez posla na birou, rešila su da spakuju svoje kofere i krenu trbuhom za kruhom u Nemačku. Šta će ih tamo sačekati, saznajte u ovom preduhovitom filmu koji će vam osvežiti vrelo letnje popodne.

Toc Toc

Svi mi imamo male opsesivno-kompulsivne poremećaje, samo neki od nas nemaju baš male. Grupa od šestoro ljudi ima u isto vreme zakazan termin kod poznatog lekara koji je specijalizovan za OCD. Svi se nalaze u njegovoj ordinaciji, i budući da doktora nema, moraju sami sebi da pomognu, na vrlo komičan, opsesivno-kompulsivni način. Jedna od glavnih uloga pripala je Alexandri Jiménez, koju pamtimo kao Africu iz serije “Los Serrano”.

Comments