Najvažniji korak u nezi kože, posebno tokom proleća i leta, jeste SPF krema, koja nas štiti od štetnog zračenja sunca, ali i od bora i neprijatnih hiperpigmentacija, odnosno, fleka na koži.

SPF krema treba da se nosi na licu cele godine, ne samo u toku sunčanih dana, a na telu kad god ga intenzivno izlažemo suncu, a u toku leta uvek kad je UV zračenje posebno visoko.

Svaki dermatolog će vam reći da SPF krema ne sme da se preskače i da mora da se shvati ozbiljno, a sve žene sa savršeno negovanom, blistavom kožom obavezno imaju ovu kremu u svojoj skincare rutini.

Zašto je SPF krema obavezna

Čak i u toku oblačnih dana, naša koža je podložna štetnom zračenju sunčevih zraka, koje vremenom može dovesti do kancera, promene boje i bora vremena.

Često izlaganje suncu bez zaštite SPF kremom može oštetiti elastičnost, kolagen i ćelije kože. Vremenom, može dovesti do preranih znakova starenja, koje se odražava u promeni boje kože, izraženim borama i finim linijama. Prevremeno starenje, koje se naziva i fotostarenje, uobičajeno je kod onih koji provode vreme na suncu bez kreme za sunčanje – posebno u dvadesetim i tridesetim godinama.

Srećom, ovi problemi sa kožom se mogu sprečiti svakodnevnom upotrebom SPF kreme. Tržište je preplavljeno različitim vrstama SPF krema, pa može delovati konfuzno da pronađemo onu koja nam savršeno odgovara. Zato donosimo nekoliko saveta koji će vam olakšati sledeći šoping…

Koliki zaštitni faktor odabrati

Kreme za zaštitu od sunca imaju SPF (sun protection factor) na skali od dva do 50+ u zavisnosti od zaštite koju nude. Taj broj pokazuje koliko dugo vas krema štiti od štetnih UV zraka. 

Recimo da obično počnete da gorite nakon 10 minuta na suncu, ako niste naneli kremu za sunčanje. Zaštita od sunca SPF 30, ako se pravilno koristi, štitiće vas do 30 puta duže.

Generalno, SPF 15 se smatra blagom zaštitom, 15-30 se smatra umerenom zaštitom, a 30+ se smatra visokom zaštitom. Koji god SPF da koristite, obavezno ponovo nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata kako biste u potpunosti zaštitili svoju kožu.

Stručnjaci uglavnom savetuju korišćenje SPF kreme sa oznakom širokog spektra, vodootporne i sa faktorom 30 ili više.

Zanimljivo je da SPF kreme sa faktorom 50 nude samo neznatno bolju zaštitu od UV zračenja nego SPF 30. One filtriraju 98% UV zračenja, u poređenju sa 96,7% koje blokiraju SPF 30 kreme. Ipak, kreme sa najvišim zaštitnim faktorom (koji je uglavnom 50+) će vas duže štititi od štetnog zračenja.

Recimo, u toku zimskih meseci ili oblačnijih dana, u redu je odabrati niži faktor zaštite, dok bi toplih i sunčanih dana veći faktor bio obavezan.

SPF prema tipu koze 2 Vodič za izbor SPF kreme koja će savršeno odgovarati vašem tipu kože

Pročitajte i ovo: Koji sve tipovi kože postoje? Otkrijte pomoću Fitzpatrick skale

Evo kako da izaberete SPF prema tipu kože

Lako je izgubiti se u moru SPF krema koje su danas dostupne, pa je za početak dobra smernica obratiti pažnju na svoj tip kože.

Postoje određene formulacije SPF krema za pet najčešćih tipova kože: suvu, masnu, normalnu, kombinovanu i osetljivu.

Normalna koža

Ako nemate ni suvu ni masnu kožu, svakako ste među srećnicama. Pošto ste blagoslovljeni normalnom kožom, vaš izbor je prilično jednostavan u poređenju sa drugim tipovima kože. Bez obzira da li koristite SPF u vidu kreme, spreja ili stika, treba da se fokusirate samo na visoki faktor zaštite, a druge preferencije u vidu sastojaka su isključivo na vama.

Suva koža 

Ako imate suvu, hrapavu ili perutavu kožu, vodite računa da vaša SPF krema, osim što štiti od sunca, održava vašu kožu hidriranom. Potražite kreme za sunčanje koje u svojoj formulaciji uključuju sastojke za hidrataciju i omekšavanje kože, kao što su natrijum hijaluronat i kaprilni/kaprični triglicerid. SPF krema, takođe, ne bi trebalo da sadrži iritirajuće mirise i boje.

Masna koža

Nanošenje guste, teške SPF kreme može da bude posebno opterećujuće kad imate masnu kožu. Može izazvati i dodatne probleme na licu, poput bubuljica. Zato treba da odaberete SPF kremu na bazi vode, koja ima oznaku mat. Proizvodi sa oznakom ultra-light takođe dobro rade za masnu kožu.

Kombinovana koža

Osobe sa kombinovanim tipom kože se bore i sa masnim i sa suvim delovima lica. Za maksimalni efekat potražite SPF kreme koje su hidratantne, ali ne i masne. Dakle, to bi bile kreme koje su lagane teksture i brzo se upijaju, a bogate su sastojcima na bazi vode ili hijaluronske kiseline, koja donosi neophodnu hidrataciju.

Osetljiva koža

Kada je naša koža izložena UV zracima, to može pogoršati crvenilo i upalu – posebno kod osoba sa problemima kože kao što su psorijaza ili rozacea. Ako ste skloni crvenilu i imate osetljivu kožu, potražite SPF kremu sa nežnim sastojcima kao što su cink-oksid ili titanijum dioksid. Trebalo bi da izbegavate i SPF kreme u spreju jer one mogu da sadrže oštre formule, kao što je alkohol, koji može da isuši kožu. 

Ako imate pitanja u vezi sa vašim problemima sa kožom ili vam je potrebna pomoć pri odabiru SPF prema tipu kože, obratite se svom dermatologu.

Pročitajte i ovo: Fleke na koži – koji su uzroci i kako da ih lečite?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Božica Luković

Comments