Chromecore estetika je došla polako i neopaženo. Najpre kao detalj na narukvici, na kaišu ili kao šljokice na licu. To je postajalo sve popularnije onda kada je Maddy iz popularne serije Euphoria počela da se šminka u ovom stilu, a onda je na scenu stupila Kim Kardashian koja se obukla u srebrno od glave do pete, a pratila ju je Beyoncé sa novim albumom Rennaisance. Malo po malo chromecore je zaživeo.

Šta uopšte označava ova estetika? U pitanju je povratak hladnih tonova, metalik efekta u šminki, manikiru i odevanju. Chromecore je bio popularan sedamdesetih godina, pa onda kasnije u periodu pop-punka, a poslednji talas je bio dvehiljaditih. Sad je jasno o čemu je reč, ova estetika postaje ponovo trend zbog povratka Y2K.

Ima nešto u chromecore što daje futuristički i elegantan izgled i treba znati nositi i ukombinovati da bi dobro izgledalo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Kada je u pitanju šminka, obično se misli da nam najbolje stoje topliji tonovi, zlatni odsjaj, smeđe nijanse zato što su to prirodniji tonovi, impliciraju na zdravlje. Sa druge strane, metalik šminka ima suprotan efekat, deluje hladno, ali to uopšte ne mora loše da izgleda, zapravo, daće vam taj efekat sofisticiranosti.

Pročitajte i ovo: Monohromatski makeup look će biti veliki trend jeseni – evo kako da ga postignete

Šljokice svuda

Šljokice su se vratile na velika vrata u poslednje dve godine. Zapravo, biće još popularnije sa dolaskom chromecore estetike. Šta je toliko privlačno u vezi sa šljokicama? Možete ih samo nositi kao senku i ništa drugo od šminke vam neće biti potrebno. Zaista, šljokice mogu da čine čitav makeup look i izgledaće fenomenalno.

Najbolje od svega, sa takvim minimalizmom ćete upravo i postići futuristički efekat, a na šminkanje će vam otići manje od jednog minuta. Što se nas tiče, ovo je win-win situacija.

Chromecore u različitim bojama

Ovaj efekat ne mora da se postigne samo sa srebrnim, šljokičastim senkama, već može dolaziti u više boja. Ono što je važno jeste da ima taj hladni chrome podton. Ovakva šminka izgleda delikatno, elegantno i, kao i na prošlom primeru, nije potrebno previše šminke da biste postigli taj rezultat.

Na fotografiji ispod možete videti kako izgleda chrome šminka sa prirodno toplim bojama i njihovim hladnijim tonovima.

Ajlajner za dramatičan izgled

Sasvim je u redu ako želite minimalističku šminku, ali nema ništa loše u tome ako volite i dramatičan izgled. Stvar je u tome da, ukoliko nosite samo chrome senku, već ćete biti primećeni, a za dodatni efekat nanesite i ajlajner.

Fotografija ispod je veoma dobar primer kako možete istaknuti oči uz dve linije ajlajnerom. On služi tome da oiviči senku, čime joj daje efekat dubine i istaknutih očiju.

Y2K zvezdice

Jedan od simbola Y2K jesu zvezdice koje ste mogli da lepite apsolutno svuda. Mi smo ih lepili po sveskama, zidovima, ormarima, noktima… zvezdicama je svuda bilo mesto. Sada im je mesto u šminki, tačnije na kapcima i izgleda zaista fenomenalno. No, ako imate zvezdice kao senku, to uopšte ne mora da znači da ne smete da koristite šljokice, time ćete pojačati chrome look.

Pročitajte i ovo: TikTok nam predstavlja još jedan makeup trend – Siren eyes

Na kraju krajeva, poenta jeste u tome da se igrate sa futurizmom. Smatra se da hladne boje najbolje stoje osobama sa svetlim tenom i plavom kosom, ali to uopšte ne treba da vas ograničava da i vi eksperimentišete sa ovim novim trendom u šminkanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments