Život vam neprekidno nudi obilje (bolnih) lekcija, uglavnom kroz obrasce koji se ponavljaju, kako biste primili i shvatili poruku i ozbiljno se posvetili svom rastu i razvoju. 

Sreća kreće iznutra – shvatićete posle mnogo pokušaja da je pronađete izvan sebe. Ići ćete svuda i radićete svašta, očekujući da pronađete sreću u ljubavnim vezama, poslu, druženju. Ali kad ostanete sami sa sobom, opet ćete biti prazni – dok ne spoznate svoje unutrašnje kapacitete da budete zadovoljni sobom i srećni bez ikakvog posebnog razloga. 

Vaša sreća ne zavisi od drugih – kad vam se učini da vas neko usrećuje, kad se zaljubite, pokušavate da ščepate tu sreću i tu osobu za koju vezujete svoju sreću i uskoro otkrivate pakao. Strah da ne izgubite nekoga ko vam je toliko važan (jer, kako ćete biti srećni bez te osobe), ubrzo vas dovodi u stanje sumnje, ljubomore i ostalih užasa zavisnosti. Nemojte odbacivati svoju moć da budete srećni i zadovoljni, kao ni odgovornost za svoja osećanja – ona ne zavise ni od koga, samo od vas. 

Život je prepun iskušenja, izazova i lekcija – ako želite da izbegnete bol, možete otkriti da zapravo izbegavate život. Ne možete se sakriti ni od čega, niti će vam išta doći servirano na srebrnom poslužavniku. Otvorite svoje srce i um, saznajte šta stvarno želite, a zatim krenite da stvarate ono što vam je potrebno. Suočavajte se, rizikujte, ako nešto ne ide, pokušajte ponovo, ako i dalje ne ide, pokušajte na drugi način – neka vas izazovi i iskušenja inspirišu. 

Ne očekujte da stvari budu fer – život ne barata tom kategorijom i dešavaće se mnoge stvari koje nisu poštene i nisu fer. Ponekad ćete se osećati kao da se svemir urotio protiv vas, kao da ste prokleti. Ali, svi se ponekad tako osećaju. Izmaknite se, posmatrajte stvari sa distance, iz šire perspektive. Vaša očekivanja su ono što nije na mestu, vi mislite da znate kako stvari treba da se odvijaju, a onda ispada da su stvari potpuno van vaše kontrole. Pustite kontrolu i predajte se životu, umesto da kukate zbog toga što nešto nije fer, uložite svu svoju strast da dobijete ono što želite. Budite zahvalni za prilike koje dobijate, jer je svaki problem i svaki izazov prilika da sagledate svoja očekivanja i da se još dublje predate čaroliji življenja. 

Comments