Maršal Brus Meters (Marshall Bruce Mathers) a.k.a Eminem, najpopularniji je američki reper, glumac i producent. Rođen je u Sent Džozefu, 17. oktobra 1972. godine, a njegovo poreklo je mešavina poljskih, engleskih, nemačkih i škotskih predaka. Njegova majka, Debora Nelson Meters-Brigs (Debbie Nelson), bila je siromašna i samohrana majka koja ga je odgajila kao sina jedinca. Otac Brus (Bruce Mathers) ih je napustio pre Eminemovog drugog rođendana i od tada sa njim nije imao nikakvog kontakta. Još u tinejdžerskim danima postaje zainteresovan za hip hop muziku, a već sa sedamnest napušta školovanje.

slika 1 eminem Srećan rođendan, Eminem!

Kroz svoje tekstove pokazuje tugu, sreću, mržnju i ljubav

Po izdavanju drugog albuma pod nazivom “The Slim Shady EP”, Eminem je shvatio da je muzika jedini izlaz iz njegovog nesrećnog života. Album je bio jedan od najpopularnijih albuma 1999. godine i postao je trostruko platinasti do kraja godine. Međutim, javnost je zbunila kontroverznost tekstova pesama. U pesmi “97 Bonnie and Clyde”, Eminem opisuje svoje putovanje sa ćerkom gde se, usput, rešava tela svoje žene. U drugoj pesmi “Guilty Consience”, on ohrabruje čoveka da ubije svoju ženu i njenog ljubavnika. Uz sve to, javnost je bila užasnuta njegovim ponašanjem, korišćenjem droge, nasiljem, kao i uvredama koje je iznosio na račun svoje majke. Njegovo psihičko stanje pogoršalo se 1991. godine kada je njegov najbolji drug iz detinjstva, Roni (Ronnie), izvršio samoubistvo. Eminem je tada upao u depresiju, što ga je nateralo da sam pokuša istu stvar. Danas, na levoj ruci nosi tetovažu u znak sećanja na svog prijatelja, “Ronnie R.I.P”.

slika 2 eminem Srećan rođendan, Eminem!

Scena iz filma “Osam milja”

Zapaženu ulogu na filmu imao je 2002. godine u drami “Osam milja” (8 Mile), koja prati živote grupe mladih ljudi koji očajnički pokušavaju da nađu smisao u urbanom propadanju Detroita. Za mlade ljude kao što su oni, hip hop je jedino što stoji između njih i velike praznine. I u filmu, Eminem se bori da nađe izlaz iz teških životnih situacija i da svoj bes i ljutnju pretoči u rime.

Treći veliki album “The Eminem Show”, postao je platinasti osam puta, što ga stavlja na sam vrh muzičkih top-lista. Album je oslikavao njegovu popularnost, odnos sa ženom i ćerkom i status u hip hop društvu. U singlu “Without Me“ izneo je brojne uvrede na račun boj bendova Limp Bickit (Limp Bizkit) i Mobi (Moby). Kritičari su primetili da je i dalje prisutan bes i mržnja u tekstovima, ali je manje agresivan nego prethodni album. Peti, i možda najpopularniji album do sada “Encore”, izašao je 2004. godine i prodat je u neverovatnih jedanaest miliona primeraka. Najzapaženija pesma sa ovog albuma je pesma “Mockingbird”, koja govori o njegovom životu sa ženom i ćerkom, a koja je rasplakala mnoge njegove fanove.

Srećan rođendan, Maršal!

Izvori fotografija: sheknows.com, sonicstate.com, happynovisad.com


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

Comments