Rođen je u Bazelu 8. avgusta 1981. godine. Odrastao je uz oca Roberta, majku Linet i dve godine stariju sestru Dijanu. Osim tenisa trenirao je i fudbal. Idoli su mu bili Boris Beker (Boris Franz Becker) i Majkl Džordan (Michael Jordan).

Federer je počeo da igra tenis sa šest godina. Sa 14 godina je postao prvak Švajcarske u svim kategorijama. Počeo je da igra juniorske ITF turnire jula 1996. godine.

Godine 1998, koja mu je bila i poslednja sezona kao junioru, igrao je na svim juniorskim grend slemovima. Impresivnu juniorsku karijeru je završio sa ukupno sedam titula i odnosom 71. pobeda i 20 poraza u singlu, odnosno 36 pobeda i 21 poraz u dublu.

Rodžer je u karijeri osvojio sve grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji. Takođe je osvojio i 20 turnira ATP masters 1000 serije, šest titula na Tenis masters kupu i zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom (Stanislas Wawrinka) na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Federer drži mnoge rekorde od kojih su najznačajniji učestvovanje na 10 uzastopnih grend slem finala, 22 grend slem finala ukupno i 23 uzastopna grend slem polufinala. Takođe drži i rekord Open ere po broju uzastopnih pobeda i na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56). Ostala mu je još titula sa Olimpijskih igara, a pošto se jedne trenutno održavaju…

Slika1 izvor whitegadget.com  Srećan rođendan, Roger Federer!

Magazin „Tajm“ proglasio je Rodžera za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu

Federer je izabran za najboljeg sportistu godine po izboru Larusa rekordnih četiri puta zaredom (od 2004. do 2007.). ATP ga je 2009. godine proglasio za najboljeg tenisera prošle decenije.

Godinu 2002. je, po prvi put, završio u prvih 10 ATP liste i to na poziciji broj šest sa tri osvojena turnira.

Federer je 2004. imao jednu od najuspešnijih godina u istoriji modernog muškog tenisa. Osvojio je tri od četiri grend slema sezone, nije izgubio nijedan meč od igrača rangiranih među prvih 10, pobedio u svim finalima koje je igrao i bio proglašen za svetskog teniskog šampiona od strane ITF-a.

Osamnaestog avgusta, Federer predaje poziciju broj jedan na ATP listi, posle rekordnih 237 uzastopnih nedelja, Rafaelu Nadalu (Rafael Nadal).

Rodžer ima sjajan, lako prilagodljiv stil igre, pogodan za sve podloge i snažne udarce koje može da odigra sa svih delova terena i da ih pogodi sa velikom preciznošću. Voleji mu dobro idu, a i sjajan je igrač sa osnovne linije. Može da odigra neverovatne top-spin udarce iz forhenda, što mu dozvoljava da kontroliše igru sa obe strane terena. Servis Rodžera Federera je jako teško pročitati jer lopticu uvek baca na isto mesto, bez obzira gde planira da servira i uvek okreće leđa protivniku u trenutku udarca. Federer većinom servira sa velikom dozom preciznosti, ali ponekad ume i da odservira jako i brzo kako bi izbacio rivala iz takta.

Rodžerov rad nogu, balans i mogućnost pokrivanja celog terena su besprekorni i zato ga smatraju jednim od najbržih igrača u tenisu.. Federer ima opušteni, mirni stil igre koji prikriva njegovo agresivno i napadačko taktiziranje, što se sve više vidi kako gradi jedan poen u kojem odigrava snažne vinere sa osnovne linije. Uspeva lako da se nosi sa pritiskom u meču i često uspeva da spasi brejk, set, ili čak meč lopte za vreme igre.

Rodžer je oženjen sa bivšom profesionalnom teniserkom Miroslavom “Mirkom” Vavrinec (Miroslava Vavrinec). U aprilu 2009. se venčavaju u Bazelu, a u julu su dobili bliznakinje Milu Rouz (Myla Rose) i Šarlin Rivu (Charlene Riva).

Slika2 izvor tenisportal.si  Srećan rođendan, Roger Federer!

Par se upoznao na Olimpijskim igrama u Sidneju

Federer često navodi da mu je švajcarsko-nemački maternji jezik. Od stranih jezika zna tečno da priča nemački, engleski i francuski i na konferencijama za novinare priča na sva tri.

Federer je član brojnih dobrotvornih organizacija. Godine 2003. je osnovao humanitarnu organizaciju “Rodžer Federer” kako bi pomogao onesposobljenim ljudima i promovisao sport. Godine 2006. je izabran za ambasadora UNICEF-a dobre volje. Švajcarska pošta je 10. avgusta 2007. izdala markicu sa Federerovim likom.

Izvori fotografija: inclassicstyle.com, whitegadget.com, tenisportal.si


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “izmedju redova”.

Comments