Svaka od nas je čula muškarce koji se žale da kondomi stežu, da osećaj nije toliko dobar. I nije da im ne verujem, smatram da osećaj stvarno jeste drugačiji sa i bez kondoma, ali me to ne zanima. Šta ako ne želi da stavi kondom? Pa, imam duži i kraći odgovor. Kraći je – ok, onda nema seksa.

Duži odgovor je sledeći: ako on insistira na tome da seksualni odnos bude bez kondoma, onda treba da razmisliš da li je on prava osoba za vezu, pa čak i za vezu bez obaveza ili seks na jedno veče. Zašto? Zato što to govori da misli samo na svoje zadovoljstvo i da svu odgovornost po pitanju trudnoće prenosi na tebe i da je neodgovoran što se tiče polnih bolesti. Ako traži sa tobom da ima seks bez kondoma, verovatno nije bilo mnogo drugačije ni sa svim ostalim seksualnim partnerkama.

Naravno, možeš piti pilule za kontracepciju, staviti dijafragmu, koristiti drugi vid kontracepcije, a možeš se i moliti da nisi “zakačila” – sve je to tvoj izbor. Tvoj je izbor ako ne želiš da koristiš kondome, ali treba da budeš svesna koje su sve moguće posledice – od potencijalne trudnoće do mogućih problema sa zdravljem zbog kontracepcijskih pilula.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Šta je ženska ejakulacija?

Ako želiš da se prilagodiš njegovim potrebama da bi mu omogućila veće zadovoljstvo, to treba da bude tvoj izbor i niko na to ne treba da te prisiljava. Nije u redu da traži od tebe da imate nezaštićen odnos i da te uverava da je nemoguće da zatrudniš. Moraš da budeš odgovorna prema sebi i velika je crvena zastavica ako on nije. Zato preporučujem da ni nemaš seksualni odnos sa osobom koja insistira na odnos bez kondoma.

To je odgovor što se tiče onih napadnih, koji će da prevrću očima svaki put kad od njih tražiš da u žaru strasti navuku kondom. No, postoje i oni momci koji su odgovorni i ništa ne forsiraju.

Pročitajte i ovo: Poze u seksu koje će ženama omogućiti dolazak do vrhunca

Tada možeš razmisliti o tome da li biste isprobali drugi vid zaštite. No, ono što bih da napomenem – pre svakog nezaštićenog odnosa je da oboje treba da obavite posetu doktoru, on urologu, a ti ginekologu. I oboje uradite sve moguće testove na polne bolesti i generalno zdravlje reproduktivnih organa. Ovaj korak se ne sme preskakati, jer posledice mogu biti izuzetno velike.

Sledeći je razgovor o tome koji drugi vid kontracepcije vama najviše odgovara, koji bi zamenio kondome. Razvijaju se razni vidovi kontracepcije za muškarce, kao na primer, pilule za kontracepciju za muškarce. Ono što je trenutno dostupno jeste vazektomija koja je reverzibilna, bezbolna i izuzetno učinkovita kada je u pitanju zaštita od trudnoće. Kod žena, kontracepcija se uglavnom svodi na pilulu za kontracepciju, dijafragmu, spiralu, vaginalni prsten, kontraceptivni flaster.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Da li ste dominantni ili potčinjeni?

Stvar je u tome da kontracepcija treba da bude stvar dogovora i da oba partnera moraju da budu odgovorni po tom pitanju. Insistiranje na seks bez kondoma bez prethodnih koraka – testiranja i izbora drugog vida kontracepcije – pokazuju koliko je partner neodgovoran, pa čak i neobrazovan.

Seks jeste uživanje, ali se mora misliti i na posledice, zato je potrebno da se osigurate koliko god to bilo neprijatno i neromantično.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments