Da li smo jedini koje čitanje tokom leta asocira na lektire iz škole? Bez obzira da li ste bili vrsta učenika koji je trčao u biblioteku da pokupi primerak potrebnog romana s radošću ili strahom, nastavnici su bili u pravu – čitanje je sjajan način da držite mozak angažovanim kad niste u školi. Prema tome, zašto ne nastaviti tu naviku i kao odrasla osoba, ali ovaj put sa novom listom modernih klasika?

Čitanje je jedna od praksi za održavanje blagostanja koju svakako vredi uvrstiti u svoje “vreme za sebe”, zbog mnoštva koristi koje pruža, kao što su svesnost i pomoć u regulisanju emocija. Jedini problem koji muči zaljubljenike u knjige širom sveta je odlučivanje šta čitati sledeće. S obzirom na to da postoji toliko sjajnih knjiga, potrebno je pronaći način da suzite svoju listu koje planirate da pročitate, pa smo mi rešenje pronašli u astrologiju, zapitavši se – šta čitati po horoskopu?

Svaki znak zodijaka ima karakteristične osobine ličnosti koje mogu uticati na različite interese, uključujući i čitanje. Na primer, ambiciozni i pedantni Jarčevi cene prošlost, što znači da bi mogli uživati u istorijskom romanu. Slično tome, Strelci vole avanturu i istraživanje sveta – da se izgube u avanturističkom romanu može im pomoći da izdrže do sledećeg putovanja.

Da bismo suzili naš izbor knjiga iz obilja dostupne literature, ističemo klasična dela koja možete dodati na svoju listu za čitanje. Međutim, ne mislimo samo na “Ilijadu” ili Šekspira, mada svakako se možete podsetiti i tih dela; umesto toga, ovo su sve knjige koje smatramo modernim klasicima. Neke su savremenije od drugih, objavljene su u različitim vremenskim periodima (pre 200 godina do nekoliko godina unazad) i bave se različitim temama, ali sve su izvanredna dela fikcije u kojima ćete uživati.

Šta čitati po horoskopu: Najbolje “klasične” knjige za svaki znak zodijaka

Ovan: Krvava odaja – Anđela Karter

Ovnovi se brzo kreću, tako da ne želite da provodite previše vremena s jednom knjigom. Zbirka kratkih priča pruža vašem mozgu mnogo razmišljanja i uživanja, plus priliku da doživite priču u jednom čitanju. Vi želite nešto što će vam pomoći da odjednom skratite svoju listu za čitanje.

Ko kaže da letnje čitanje ne može biti zastrašujuće, uznemirujuće ili izazovno? U ovoj zbirci kratkih priča, britanska spisateljica Angela Carter preobražava klasične bajke kroz mračnu perspektivu žena – ovde nema princeza u nevolji. Svaka priča preoblikuje klasičnu priču poput “Plavobradog” i “Lepotice i zveri” u nešto više telesno i složeno. Oštro pisanje Carterove u ovoj zbirci kratkih priča je izvor inspiracije za mnoge pisce naučne fantastike poput Neila Gaimana, a ova klasična knjiga se godinama proučava na fakultetskim kursevima o feminizmu i književnosti.

Bik: Ema – Džejn Ostin

Kao Bik, verovatno volite da smišljate planove i želite da znate konačan ishod svih svojih poduhvata. Dajte sebi predah tokom ovog letnjeg perioda čitanja i odaberite nešto što će vam omogućiti da uživate u putovanju i cilju, kao što je ljubavna priča sa srećnim završetkom.

Ako nikada niste pročitali originalni izvor materijala za poznatu filmsku romantičnu komediju iz devedesetih “Clueless”, nikad nije kasno – ovaj voljeni roman još uvek ostavlja veliki utisak, čak i preko 200 godina nakon objavljivanja 1815. Emma Woodhouse, kako ju je opisala autorka, “lepa, lukava i bogata”, na kraju dobija svoj srećan završetak, ali ćete iskusiti pravu zabavu dok se upuštate u njene neuspešne pokušaje da napravi dobre spojeve i izmakne potencijalnim udvaračima u Engleskoj iz doba regenstva.

Blizanci: Wind, Sand, and Stars, Antoine de Saint-Exupery (na engleskom)

Blizancima je dosada neprijatelj. Vi čeznete za avanturom i uzbuđenjem. Angažujte svoj um i učinite ga fokusiranim tako što ćete zaroniti u knjigu koja će vas odvesti na uzbudljivo putovanje. Ako ste u školi pohađali časove francuskog jezika, verovatno prepoznajete Antoana de Sent-Egziperija kao autora “Malog princa”. Ispostavilo se da je on bio i iskusni pilot koji je pisao o svojim letačkim avantuara, koje su uključivali i pad u pustinji Sahara. Ono što će vas privući su avanturistički opisi života na nebu, a ono zbog čega ćete ostati pri ovoj knjizi su filozofska razmišljanja koja su postavila temelje za “Malog princa”.

Rak: Sve što znam o ljubavi, Doli Olderton

Rakovi vole prijatnu i udobnu atmosferu, čak i tokom leta. Prema tome, knjiga koja pruža udobnost je vaš pravi izbor u predstojećoj sezoni. Potražite knjigu koja kombinuje humor i razum, i pruža uvid u ono što možete primeniti u svakodnevnom životu. Memoari britanske novinarke Dolli Olderton, “Sve što znam o ljubavi”, klize kao čaša roze vina i čitaju se kao dnevnik kul starije sestre koja je sve iskusila i preživela da ispriča priču. Priče su smešne, dirljive i ispunjene lekcijama – ova knjiga deluje kao pravi zagrljaj od vaše mudre i urnebesne prijateljice.

Lav: The Million Dollar Mermaid: An Autobiography, Esther Williams with Digby Diehl (na engleskom)

Lav, kao “performer” među znacima, voli da bude u centru pažnje. Iz tog razloga, mogla bi vam se dopasti knjiga o svetu zabave. Srećom po vas, ima mnogo zanimljivih i dobro napisanih knjiga u tom žanru.

S obzirom na to da je Disneyeva igrana verzija “Male sirene” nedavno prikazana u bioskopima, izgleda da će ovo biti godišnje doba sirena. Nastavite s tom temom tako što ćete uzeti ovu autobiografiju Esther Williams, glumice i takmičarske plivačice koja je svoje veštine pokazala u filmovima poput “Million Dollar Mermaid”. Fascinantna zvezda koja je započela karijeru u starom Holivudu i bila poznata po izvođenju hipnotišućih i koreografisanih scena u bazenu u svojim filmovima, Williams je takođe bila talentovana atletičarka koja se izborila mesto u olimpijskom timu Sjedinjenih Američkih Država, ali nije mogla da se takmiči zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Zato je svoju glamuroznu ličnost i plivačke talente prenela na filmsko platno. Williams detaljno opisuje svoj uspon i napor da sebi obezbedi svoje mesto u Metro-Goldwyn-Mayeru (MGM), i deli mnogo tračeva i detalja iza kulisa o drugim likovima koji su naseljavali svet filmske industrije.

Devica: Smrt na Nilu, Agata Kristi

Device, vaša pažnja prema detaljima i temeljitost čine vas savršenim za praćenje složene radnje kriminalističkog romana. Biće vam zabavno da pratite zamršenu priču i razložite je u potrazi za tragovima. Vi ste veoma analitičan znak i istraživački nastrojeni, i primećujete ključne detalje koje drugi ne primećuju.

Kraljica misterija, knjige Agate Kristi su savršeni romani koji drže u neizvesnosti i koje je teško ispustiti iz ruku ako želite da se izgubite u složenoj radnji. “Smrt na Nilu”, napisana 1937. godine, nedavno je adaptirana u film koji je postao predmet mnogih memova. Priča prati omiljenog francuskog detektiva Kristi dok se ukrcava na krstarenje Nilom koje se pretvara u uzbudljivu misteriju nakon što je pronađeno mrtvo telo.

Ovo su najbolji moderni klasici koje treba da dodate na svoju letnju listu za citanje prema horosko Ove moderne klasike treba da dodate na svoju letnju listu za čitanje, prema horoskopskom znaku

Pročitajte i ovo: 8 knjiga čije će vas serije jednako oduševiti

Šta čitati po horoskopu za Vage: Jedno drvo raste u Bruklinu, Beti Smit

Vage, vaša radoznalost znači da žudite za prilikom da razumete tuđu tačku gledišta, stoga uzmite knjigu koja prati putovanje otkrivanja jednog lika. Uživaćete u priči u kojoj lik raste i menja se. Kao znak imate prirodnu radoznalost za stvarima koje su jedinstvene u odnosu na vaša sopstvena životna iskustva.

Klasik koji je i dalje relevantan čak 75 godina nakon što je napisan, “Jedno drvo raste u Bruklinu” prati Francie Nolan, jedanaestogodišnju devojčicu koja odrasta u Bruklinu u stambenoj zgradi sa svojom irskom imigrantskom porodicom na prelazu veka. Dirljiva priča prati Francin rast od deteta do nezavisne mlade žene u društvu koje joj se suprotstavlja. Beti Smit pište evokativno putovanje nekoga ko je odlučan da se oslobodi porodičnih problema i pronađe svoj američki san. To je klasik iz dobrog razloga. Iz nekog razloga je teško naći ovu knjigu na srpskom, pa ukoliko ne možete da je pronađete prevedenu, definitivno preporučujemo da je pročitate na engleskom.

Škorpija: Moja priča, Mišel Obama

Škorpije, verovatno ste pretpostavili da će preporuka za vas da bude misterija. Ali, vi imate mnogo slojeva. Još jedna osobina koja je često zanemarena je vaša ambicioznost. Prema tome, inspiraciju za svoju letnju knjigu možete pronaći u delu nekog uspešnog koga poštujete.

Prva afroamerička dama SAD-a opisuje svoje životno putovanje u svojoj jasnoj i interesantnoj memoarskoj knjizi, “Moja priča”. Priča prati Obamu (rođena Robinson) od detinjstva u Čikagu do dvorana Prinston Univerziteta, prilagođavanja životu u profesionalnom svetu gde na kraju upoznaje čoveka koji će postati njen suprug i predsednik. Ova knjiga takođe nudi intrigantne priče i savete o snalaženju u promenjivim i izazovnim situacijama – knjiga pruža iskren pogled na to kako je bilo kada je Obama bila bačena u žižu interesovanja kao politička supruga, kao i na život u Beloj kući i izvan nje. Sadrži mnogo životnih lekcija o tome kako pronaći i ostati veran sebi dok se krećete kroz krivine i odstupanja na svom putu.

Strelac: Persepolis, Marđan Satrapi

Strelci su putnički znak horoskopa. Vaše interesovanje za iskustva drugih ljudi i različitih kultura i zemalja znači da bi trebalo da potražite knjigu koja će vas preneti na ta mesta. Takođe, duboko brinete o iskustvima drugih, pa bi vaš izbor za letnje čitanje trebalo da privuče vašu radoznalost i želju da naučite nešto novo o drugim kulturama.

“Persepolis” je moćan memoar o odrastanju i prikaz života u Iranu tokom i posle Iranske revolucije koja je srušila monarhiju da bi ustupila mesto autoritarnom islamskom režimu koji i danas vlada. Koristeći crno-bele stripove i reči, Satrapi slika bogat portret živahne i moderne devojčice koja odrasta u zemlji koja klizi ka autoritarnizmu i sve to sa tugom, odlučnošću i bunom. Ovo je prva knjiga u dvotomnoj priči.

Jarac: Moja genijalna prijateljica, Elena Ferante

Vi veoma naporno radite tokom cele godine. Zato ovog leta izdvojite malo vremena za sebe (bez obzira da li ste na odmoru ili ne) da uronite u drugi svet. Volite prošlost i tradiciju, pa preporučujemo da spojite ta interesovanja tako što ćete se ove letnje sezone posvetiti istorijskoj fikciji.

Prvi deo četvorodelnog serijala nazvanog “Napuljska tetralogija“, “Moja genijalna prijateljica”, prikazuje početak doživotnog prijateljstva koje se formira u siromašnim delovima Napulja, i jača i puca kako se ove dve junakinje sudaraju i izlaze jedna drugoj iz života. Serijal, koji je preveden sa originalnog italijanskog, počinje u sadašnjem vremenu i prati Lilu i Elenu, naše heroine, kroz sve životne faze tokom oko 60 godina; ovaj prvi tom prikazuje njihovu potragu da izgrade bogat i ispunjen život za sebe tokom njihovog detinjstva i mladosti u Italiji 1950-ih godina. Ovo je jedan od najboljih prikaza složenosti prijateljstva, posebno među ženama, ikada zabeleženih na stranicama knjiga.

Vodolija: Parable of the Sower, Octavia E. Butler (na engleskom)

Vizionarskim Vodolijama je stalo do sveta oko njih i brinu o budućnosti. Prema tome, ako se pitate šta čitati po horoskopu, preporučujemo da uzmete knjigu koja će vas odvesti u drugi svet, ali i navesti na razmišljanje o drugim mogućnostima – probajte naučnu fantastiku ili vizionarsku fikciju. Još bolje ako odaberete serijal sa nekoliko nastavaka kako biste se mogli vezati za likove.

U knjizi “Parable of the Sower” Octavie E. Butler, mlada žena po imenu Lorena posmatra kako se svet i društvo koje poznaje raspada. Sa sposobnošću hiperempatije, ona može osetiti zadovoljstvo i bol drugih ljudi, pokušavajući da pronađe bolji put za budućnost. Prva knjiga u serijalu, “Parable of the Sower” je roman o mračnosti i okrutnosti za koje su ljudi sposobni, ali takođe je i o nadi i stvaranju bolje budućnosti za svoju zajednicu – poruka vredna razmišljanja u današnjim vremenima.

Šta čitati po horoskopu za Ribe: The Seas, Samantha Hunt (na engleskom)

Ribe, svi znamo da ste duboko u dodiru sa svojim osećanjima i da volite prelepo ispričane priče. Ovog leta, trebalo bi da dodate knjigu koja prikazuje veliku ljubavnu priču na svoju listu za čitanje. Priča koja uključuje fantastične elemente je baš po vašem ukusu.

Tanka knjiga, ispunjena raskošnim i vodenim slikama, “The Seas” je o mladoj ženi koja veruje da je sirena, ali to nije tipičan ljubavni roman. Zarobljena u svom suvom gradu i uglavnom napuštena od strane svoje porodice, naša glavna junakinja je opsednuta i preplavljena prevelikom ljubavlju koju oseća prema ljudima koji su joj nedostižni. Autorka Samantha Hunt je kasnije stekla reputaciju pišući zastrašujuće književne romane, a njen prvenac je istovremeno duboko mračan i prelep. Njen dar za magični realizam čini svaku prelepu rečenicu ove zanimljive i čudne male priče da izroni iz stranica i opčini vas u stvarnom životu.

Pročitajte i ovo: 7 najboljih romantičnih knjiga koje možete čitati na plaži tokom leta

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski

Comments