Serija Sex and the City je stigla na Netflix, što znači da je mnogi mlađi gledaoci sada gledaju po prvi put. I nismo mogli a da se ne zapitamo, kako bi generacija Z reagovala na svet Carrie Bradshaw? Sa svom njenom dizajnerskom odećom, namirisanom cigaretama, istrošenim Manolo potpeticama, girl boss feminizmom i crvenim zastavicama u odnosima, naše pretpostavke su bile da bi predstavnici gen-Z bili zbunjeni u najboljem slučaju, a u najgorem besni.

Kada je HBO serija Sex and the City stigla na male ekrane 1998. godine, bila je ništa manje revolucionarna. Pokazala je žene sa karijerama, žene sa stilom, žene sa jakim prijateljicama. Pokazala je žene koje govore o (i imaju) seks.

Prateći prijateljstva, karijere i romanse četiri žene u svojim 30-ima u Njujorku, serija se usudila da prikaže da su žene oštroumne, duhovite, usmerene na karijeru, ali i sebične, sitničave, nesavršene.

Za nas koji smo odrasli uz Sex and the City, serija je bila neka vrsta vizualne Biblije koja pokazuje kakav život u velikom gradu može da bude. Carrie Bradshaw, koja ispija Cosmo, bila je san snova – i, da, to je često značilo pravljenje grešaka. Nosila je dizajnerske štikle po prljavim ulicama Njujorka, izlazila s pogrešnim muškarcima, koristila kreditne kartice na cipele, živela od dostave hrane jer nije znala niti želela ništa da skuva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@sexandthecityquotes_)

Inspirativno? Naravno da nije… ali ipak, svi smo sanjarili o tome da možemo da pišemo kolumne dok ležimo u našim studio stanovima u dizajnerskoj odeći. Za mladu generaciju Z često povezanu sa zdravim životom, nismo bili tako sigurni da će ih serija jednako oduševiti. Jesu li spremni za (priznajmo) nesavršenu zabavu koju predstavlja Sex and the City? Kako će prihvatiti koktele, cigarete, okrutnost? Hoće li ono što je nekad bilo revolucionarno da se pokaže kao zastarelo?

“Generacija Z je upravo na putu da shvati zašto radimo sve ono što radimo!”, napisao je jedan korisnik mreže X odmah po objavljivanju serije na Netflixu i moramo da se složimo sa njim.

Šta generacija Z misli o seriji Sex and the City?

Sve što je problematično za generaciju Z u seriji Sex and the City

Čitajući komentare na internetu, shvatili smo da je generaciji Z način života Sex and the City junakinja duboko nerazumljiv, a naročito im se gadi što Carrie toliko duvani u zatvorenom prostoru.  Druga stvar, muškarci nisu samo crvene zastave koje hodaju, što smo i mi stariji primećivali, oni generaciji Z više nisu čak ni privlačni, pa se devojke otvoreno sablažnjavaju na izbore naše četiri omiljene Njujorčanke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sex And The City (@satcdaily)

Dok Carrie generacija Z ne podnosi zbog nemogućnosti da donese odluku koja je dobra po nju (što ni mi nismo voleli), Samantha Jones više ne važi za ikonu feminizma, već za mrziteljku sopstvenog pola jer unižava žene i njihovu vrednost “svojim jeftinim ponašanjem”, tvrdi generacija Z.

Da budemo iskreni, popis problematičnih trenutaka u seriji Sex and the City je prilično dug. Hajde da počnemo s njenim predstavljanjem određenih pripadnika LGBTQIA+ zajednice. Carrieino ponašanje tokom izlaska sa biseksualnim muškarcem sada izgleda izuzetno neugodno, posebno njeno odbijanje da to prihvati i nazivanje biseksualnosti pukom “stanicom na putu do gaytowna.” Takođe je neoprostivo pogrešila kada je raskinula vezu s džez muzičarem jer je imao ADHD, a to ne izgleda dobro – ni nama tada, a ni sad generaciji Z.

Postoji i cela Reddit nit posvećena Mirandinom fetišizmu kada su u pitanju Afroamerikanci tokom njenog dejtovanja sa dr Robertom, koji iskreno izgleda kao plemenit čovek, ali Mirandino opsesivno praćenje serije Jules i Mimi, koja prikazuje belu ženu koja izlazi sa Afroamerikancem samo čini celu stvar potpuno lošom i neprikladnom. Carrie takođe izgovara neke prilično rasističke komentare kad kritikuje verenički prsten koji joj je dao Aidan, rekavši da nosi “geto zlato iz zabave.” Generacija Z sa pravom ovo osuđuje i komentariše kao bolno za slušanje.

Kad se Samantha preseli u novi stan u Meatpacking District, suočava se s problemima s bučnim trans-ženama. Priča je, opet, loše predstavljena, s naracijom Carrie koja ih opisuje kao “prijateljske komšinice preoperativne transseksualne prostitutke. Pola čovek, pola žena, potpuno iritantno.”

A šta je s periodom kad je Carrie imala apsolutnu drskost da uporedi napetost između oženjenih i slobodnih ljudi sa Troublesima u Severnoj Irskoj? Potpuno divlje i neprimereno. Radi podsećanja, tačan citat bio je: “Možda je borba između oženjenih i samaca kao rat u Severnoj Irskoj. Svi smo zapravo isti, ali smo nekako završili na različitim stranama.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sex And The City (@satcdaily)

Bilo je i više seksualno eksplicitnih nepodobnih trenutaka, poput onog kad Charlotte pokušava da izlazi sa dečkom koji je prisiljava na oralni seks vršenjem konstantnog pritiska na nju. Takođe vidimo devojke kako sramežljivo osuđuju jedna drugu. Najupadljiviji momenat što se toga tiče je kada Carrie uhvati Samanthu kako ima oralni seks sa dostavljačem i osudi je, iako ju je Samantha podržala tokom njene afere s Bigom. Dvostruki standardi ili ne?

Slažemo se, ali…

Nakon dubokog zarona u prve utiske generacije Z, jasno je da smo pred erom rasprava i možda nekoliko viralnih izazova inspiriranih TikTokom – i iako generacija Z možda neće odmah prepoznati vrlo specifični hedonizam u seriji Sex and the City, ona ostaje jednako zarazna i relatable za mlade žene kao i ranije.

Generacija Z je potpuno u pravu kada se pobuni i diže obrve na rasističke, transfofične, bifobične i uopšteno problematične zaplete i citate u seriji Sex and the City. Ipak, napomena za sve gen-Z mlade ljude koji još ne mogu da prihvate haos Carrie i društva je da smo sigurni da će razumeti sve kad se utisci jednom slegnu jer komplikacije koje proživljavaju mlade devojke u Njujorku zaista morate biti u stanju da prihvatite baš takve – nesnosne, teško razumljive, ludački konfuzne i često daleko od pravičnih.

Pročitajte i: Da li je serija “Sex and the City” postavila nerealistična očekivanja u prijateljstvu?

Naslovna fotografija: instagram.com/satcdaily

Milana Petković

Comments