Da li si primetila da se nijanse menstrualne krvi razlikuju? Boja krvi se menja i tokom samog ciklusa, a može biti drugačije boje u različitim ciklusima. Zapravo, nijansa crvene može ti reći mnogo toga o tvom zdravlju. Evo šta sve znače boje menstruacije:

Svetlocrvena

Svetlocrvena boja menstruacije je normalna u prvim danima ciklusa, jer – što krv više teče – to je svetlija. No, ukoliko posle dva, tri dana, krv ne postane tamnija i ne bude manjeg intenziteta – moguće je da nešto nije u redu. Normalan ciklus traje oko 7 dana, od četvrtog do sedmog dana se smanjuje količina krvi do njenog potpunog nestajanja.  

Takođe, ako primetite da krv probija kroz farmerice, ima ostaju fleke na kauču, a uloške menjate na svaka dva sata – to znači da vam je menstruacija isuviše obilna, te je najbolje da se obratite ginekologu.

Tamnocrvena

Tamnocrvena krv se pojavljuje pri kraju menstruacije. “Stara” krv je tamnije boje, tamna je zato što joj je potrebno više vremena da izađe iz materice pri čemu dolazi u kontakt sa vazduhom i oksidira. Ovo je jedan od prvih znakova da menstruacija prolazi i obično se pojavljuje od trećeg ili četvrtog dana menstruacije – zavisi koliko dugo vam traje ciklus.

Braon

Krv može nekad biti toliko tamna da će poprimiti braon boju, pa čak i crnu. Braon krv označava sam kraj menstruacije i opraštanje od uložaka i tampona, koji se sada može zameniti sa tankim, dnevnim uloškom.

Kod pojedinih žena, braon krv se pojavljuje i na početku menstruacije – ona predstavlja ostatak iz materice koji nije izbačen u prošloj menstruaciji.

Roze

Kada se lagano krvarenje pomeša sa belim pranjem – možete dobiti i roze boju. Ovo nije toliko retko, naročito kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, gde nije nimalo čudno da postoje krvarenja između menstruacija. Osim toga kontraceptivne pilule mogu do te mere smanjiti krvarenje da ono bude roze boje.

Sa druge strane, ako niste na kontraceptivnim pilulama, roze krv može ukazivati na anemiju, lošu ishranu. Takođe, može se pojaviti i ako ste iz nekog razloga imali nagli gubitak kilograma.

Narandžasta

Kada se krv pomeša sa cervikalnim izlučevinama, odnosno, belim pranjem, može nastati i boja kao što je narandžasta. Narandžasta boja može ukazivati i na vaginalnu infekciju.

Siva

Siva boja krvi nikad nije dobra i ukazuje na prisustvo bakterija. U tom slučaju odmah zakažite pregled kod ginekologa kako bi vam bio pripisan odgovarajući antibiotik.

Pojedine boje krvi jesu za zabrinutost, pre svega siva, narandžasta i roze. Pored boje treba da obratite pažnju i na miris krvi. Laž je da menstrualna krv ima neprijatan miris, jer izlazi sterilna iz materice. To ćete primetiti tek ako počnete da nosite menstrualnu čašicu, jer ona skuplja krv, ne upija je. Krv ima neprijatan miris zato što dolazi u kontakt sa uloškom ili tamponom, gde oksidira. Svaka krv počinje neprijatno da se oseća nakon izvesnog vremena.

No, ukoliko primećujete da je vaša krv neobičnog mirisa i drugačije boje, to je sasvim dovoljan razlog da zakažete posetu ginekologu. Boja krvi jeste dobar indikator zdravlja vaše materice, zato obraćajte pažnju na ovakve detalje.

Naslovna fotografija: instagram.com/periodmemer

Jovana Petković

Comments