Ukoliko pratite wellness scenu sigurni smo da ste u poslednje vreme zapazili niz novih, neobičnih, zdravih namirnica,a jedna od njih je i kombucha. Kombucha je osvežavajuće, slatko, fermentisano piće koje su pravi od čaja, uglavnom crnog ili zelenog, i poznata je po brojnim benefitima koje ima na vaše zdravlje. Ovo piće je doživelo naročitu popularnost kada su brojne poznate ličnosti otkrile da ga konzumiraju svakodnevno i probudile radozanlost kod svoje masovne publike.

Kombucha je napitak koji postoji već dve hiljade godina i potiče iz Kine, odakle su ubrzo raširila i na teritorije Japana i Rusije, dok je u Evropi postalo popularno tokom dvadesetog veka. Ime nosi po korejskom doktoru Kombuu koji je ovo fermentisano piće doneo u Japan, kao lek za cara.

katherine sousa ln2R1wJ8TCM unsplash e1605525606954 Šta je kombucha i koji su njeni benefiti?

Zbog svog slatkog i osvežavajućeg ukusa veoma brzo će vam postati jedno od omiljenih pića i služiti kao odlična zdrava zamena za gazirane napitke. Osnovni sastojci kombuche su kvasac, šećer i crni ili zeleni čaj, koji nakon što se pomešaju, ostavljaju se da odstoje oko nedelju dana. Tokom tog perioda dogodiće se proces fermentacije tokom kog će piće postati obogaćeno kiselinama i dobiti određenu količinu zdravih bakterija i alkohola. Ove bakterije i kiseline na vrhu će formirati gumenu tvorevinu koja se naziva SCOBY i predstavlja kombinaciju zdravih bakterija i kvasca, koja se kasnije može koristiti i za pravljenje još kombuche. Ova želatinasta struktura omgoućava pretvaranje čaja u lagano gazirano, kiselkasto piće i osigurava njegovu svežinu i održava njegove zdravstvene benefite.

Comments