Do sada smo svi u jednom trenutku već čuli za retinol, kao i čudesne benefite koje ima za kožu, a pre svega njegovu moć da smanji vidljive i nadolazeće znakove starenja. Ne samo da povećava zamenjivanje mrtvih ćelija kože novim, već otčepljuje pore i povećava proizvodnju kolagena! Ipak, ako želite da uvrstite ovaj sastojak u svoju dnevnu rutinu za negu kože, potrebno je mnogo pažnje. Od biranja adekvatnog tajminga do pažljivog nanošenja, u nastavku smo izdvojili sve što treba da znate o retinolu.

Ovo je sve što treba da znate o retinolu

Šta je retinol?

U pitanju je derivat vitamina A, koji ima ključnu ulogu u pomaganju ćelijama da se regenerišu. Predstavlja jedan od najefektivnijih sastojaka koji možete koristiti na koži, a retinol je jedan od najizučenijih sastojaka, za koje veliki broj naučnika smatra da je klinički efektivan za kožu lepog i zdravog izgleda.

Nije ni čudo što su proizvodi sa retinolom toliko popularni, ali ipak još uvek postoje određene stvari koje mnogima nisu jasne, i pitanja na koje je potrebno odgovoriti. To uključuje i neželjene efekte, kako izbeći iritaciju, i šta sve treba da znate kada kupujete retinol. Danas smo zato tu da vam više približimo ovu temu.

Ključni benefiti retinola

Iako smo svi čuli za retinol, ipak je potrebno znati kako funkcioniše, kako biste znali da li je to pravi sastojak za vas. Kao što smo pomenuli, derivat je vitamina A, ali se sve forme retinola smatraju “zlatnim standardom” protiv starenja.

Visoko cenjen od strane dermatologa i drugih lekara, bez premca je najbolji kada je u pitanju poboljšanje znakova “foto-starenja”. Vitamin A može stimulisati ćelijski obrt u koži, praktično gurajući sveže ćelije kože na površinu za glađi, mladalački ten. Ovo takođe pomaže u čišćenju pora, kako biste imali kožu bez mrlja.

woman home applying cream mask11 Šta je retinol i kako se koristi? Sve što treba da znate o ovom čudesnom sastojku za negu kože!

Pročitajte i ovo: Kojična kiselina – sastojak koji rešava hiperpigmentaciju i tamne fleke na koži

Kako se koristi retinol?

U idealnoj situaciji, trebalo bi da se koristi samo noću, nakon čišćenja lica. Pošto je fotosenzitivan sastojak, može učiniti kožu još podložnijom oštećenju od sunca, tako da je redovna krema za sunčanje (idealno bi bilo SPF 30) neophodna u svakom trenutku, posebno ako mnogo vremena provodite napolju. Ona bi trebalo da sadrži UVA i UVB zaštitu, a to je takođe razlog zašto je zima dobro vreme da počnete da koristite retinol, jer ste verovatno manje van kuće.

Koristite ga dva puta nedeljno

Generalno se predlaže da se postepeno ubacuje u dnevnu rutinu za negu kože. Probajte sa korišćenjem dva puta nedeljno, te nakon toga postepeno povećavajte dozu prilikom dnevne rutine. Serumi sa retinolom su sjajan način da ga inkorporirate u rutinu, jer su lagani na koži, i samim tim ih je lakše mešati u slojevima sa drugim sastojcima i proizvodima.

Nemojte odmah da koristite previše novih proizvoda odjednom – na primer, nekoliko aktivnih sastojaka u isto vreme. Držite se osnovne rutine u kojoj ćete čistiti lice umivalicom, koristiti hidratantnu kremu, SPF i retinol kao ključni aktivni sastojak.

Kada početi sa korišćenjem retinola?

Ne brinite, ne morate žuriti sa korišćenjem retinola, ali ako ste zabrinuti zbog starenja kože ili želite da ga koristite kao preventivni tretman, dobro vreme za početak korišćenja su kasne dvadesete godine. Od 25. godine, nivoi kolagena počinju da se smanjuju, što je idealno vreme da počnete sa retinolom. Uzimajući to u obzir, rane tridesete su podjednako dobro vreme, a pojedini smatraju da je to čak i bolji period za tranziciju, posebno ako je njihova koža sklona visokim nivoima osetljivosti.

Koji je najbolji način da koristite retinol da biste izbegli iritaciju?

Nanesite ga u sloju između hidratantnih krema. Prema tome, nanesite ga nakon što na lice stavite kremu za hidrataciju. Ne brinite, ovo neće uticati na apsorpciju retinola u kožu; a zatim dodajte još jedan sloj hidratantne kreme. Ako zaboravite da hidrirate kožu prilikom korišćenja retinola, rizik za većim nivoima osetljivosti je znatno veći.

Takođe, izbegavajte da koristite retinol svakog dana, kada ga prvi put kupite, kao što smo već naglasili. Poenta je da vašu kožu naviknete na ovaj sastojak, kako bi ona postala tolerantna na njega. Ipak, ako se vaša koža ne navikne na njega nakon, recimo, dve nedelje korišćenja, trebalo bi da prestanete da ga koristite i konsultujete dermatologa!

vertical top view skincare bottles white water surface1 Šta je retinol i kako se koristi? Sve što treba da znate o ovom čudesnom sastojku za negu kože!

Koja doza retinola se preporučuje?

Ako ste novi po pitanju retinola, dobra doza za početak je 0,1%. To je dobar balans između efikasnosti i tolerancije, kao i dovoljno nežan procenat za osetljivu kožu. Osim toga, i dalje je dovoljno jak da ima vidljiv efekat. Koristite samo količinu veličine graška na celom licu i uvek izbegavajte područje oko očiju.

Neželjeni efekti retinola

Kada prvi put počnete da koristite vitamin A, to može prouzrokovati da se ćelije kože prebrzo obnavljaju, što znači da će vaša koža imati problema sa sustizanjem. To može dovesti do oštećenja barijere kože, što uzrokuje vidljivo ljuštenje i iritaciju. Međutim, vredi napomenuti da će se vaša koža na kraju prilagoditi novoj stopi obnavljanja ćelija i da će se ljuštenje povući.

Vaša koža je na početku u periodu prilagođavanja, koji se zove retinizacija, i obično traje oko mesec dana. Pokušajte da istrajete do osam nedelja, a ako postane previše, smanjite nanošenje retinola. Uzimajući ovo u obzir, prekomerno peckanje ili ozbiljno, agresivno crvenilo mogu ukazivati na opštu osetljivost na vitamin A. U ovom slučaju, u potpunosti prestanite da koristite proizvod.

Koliko će vremena biti potrebno da se vide rezultati retinola?

Nažalost, nije realno očekivati rezultate preko noći. Pošto su retinoli slabiji od retinoida koji se izdaju samo na recept, potrebno je da prođe izvesno vreme dok se prednosti ne pojave na koži. Štaviše, može proći najmanje 12 nedelja da se vide efekti tretmana retinolom, tako da je strpljenje ključno. Prečesto “seckanje” i menjanje rutine izaziva iritaciju i oštećenje, zato se pridržavajte toga i iskoristićete sve prednosti ove čudesne supstance.

Da zaključimo, retinol može biti veoma efektivan sastojak za negu kože i poboljšanje ukupnog izgleda i zdravlja kože. Njegova sposobnost da promoviše obnavljanje ćelija podstiče proizvodnju kolagena i poboljšava teksturu i ton kože, čineći ga popularnim izborom među entuzijastima za negu kože. Međutim, važno je da ga koristite odgovorno, jer prekomerna ili nepravilna upotreba može dovesti do iritacije, suvoće i drugih problema sa kožom.

Ako razmišljate o dodavanju retinola u svoju rutinu nege kože, obavezno počnite polako i pratite uputstva na etiketi proizvoda, ili se konsultujte sa dermatologom da biste pronašli pravi proizvod sa retinolom, kao i režim za svoj tip kože i probleme koje imate. Uz pravilnu upotrebu, retinol može pomoći da postignete glađi, blistaviji ten.

Pročitajte i ovo: Glikolna kiselina: Šta čini za kožu i koliko često se koristi?

Naslovna fotografija: freepic.com

Nenad Grubanoski

Comments