Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

A šta kad si meteoropata koji uživa u oblačnosti i vremenskim nepogodama?

A šta kad si meteoropata koji uživa u oblačnosti i vremenskim nepogodama?

1/2

Svi se raduju suncu, normalno – upliv sunčeve svetlosti podiže raspoloženje, svi odmah živnu, naročito ako je danima pre toga bilo oblačno. Sunce nam greje i dušu i telo i većina ljudi voli leto i sučane dane, a ne voli kišno jesenje doba, zimsko sivilo, tmurno, oblačno vreme, vetar, padavine, oluje i grmljavinu. Sad, voleti više sunce nego kišu, nije ni čudno, niti znači nešto više od toga da smo vedriji i energičniji kad je lepo vreme i da smo usporeni, pospani i zamišljeni, kad je oblačno i kišno. To šta volimo ili ne volimo, spada u naše lične preferencije i ne utiče značajno na naše funkcionisanje – možda ćemo biti baš rasejani na poslu i brljati onih dana kad smo euforični jer je napolju divno vreme (a mi ne možemo ni prozor da otvorimo) i možda ćemo biti skoncentrisani i lakše uočavati greške onda kad smo usporeni i neveseli, jer je oblačno. To je i dalje samo raspoloženje, dok je meteoropatija već nešto više od raspoloženja – to je uslovljenost.

Loše vreme koje ne podnosimo, izaziva nam fizičke bolove i neprijatnosi i psihičke smetnje, anksioznost i depresiju. Otičemo u fazama punog meseca i osećamo se kao da ćemo da prsnemo, a pored toga nas tresu i nekontrolisane emocije, uglavnom bes i tuga na smenu. Bole nas kosti, zglobovi, kičma, kad je danima kišno i hladno, osećamo kao da nam se zaista “kosti tresu” od neke unutrašnje jeze, koju ne možemo da oteramo slojevitim oblačenjem i angažovanjem dodatnih grejnih tela. Boli nas glava. Nije nam ni do čega – vidimo besmisao i beznadežnost, isto onako jasno kao što vidimo sunce u punom sjaju i sa njim polet i životnost. I to je negde i dalje shvatljivo i prihvatljivo. Izdržimo zimski period i jedva čekamo da počnu topli i sunčani dani. Naviknemo da trpimo zimu i da iščekujemo leto, a ako je zima snežna, ledena i sunčana, onda i tada imamo lepe dane, kada smo puni energije i volje za životom.

vyacheslav beda 68241 A šta kad si meteoropata koji uživa u oblačnosti i vremenskim nepogodama?

Ali šta ako spadamo u one retke čudake, koji pate od naopake meteoropatije? Kojima lakne kad počne da pljušti, bude im se čula i izoštrava um kad počnu da pucaju gromovi, sevaju munje i vitlaju vetrovi.

Sezonski afektivni poremećaji, kako se tačnije meteoropatija zove, registruju se i kod jedne male populacije, koja uživa u užasnim vremenskim uslovima – vreme koje svi drugi mrze i jedva čekaju da prođe, njih oživljava, daje im snagu i volju i tada se osećaju najbolje.

Editors choice