Možda vama to uopšte nije važno, ali momci su lovci i kada su u potrazi za plenom, žene dele u dve kategorije – one koje je lako „osvojiti“ i one zbog kojih moraju da se potrude. Uskogrudo i stereotipno, svakako, ali taj stereotip je nastao na osnovu pretežnog muškog ponašanja. Ne upuštajući se u priču o tome da jedan stereotip vodi drugom, i da se momci rado upuštaju u površne veze sa lakim curama, a zaljubljuju se i za partnerke biraju one koje im postavljaju prepreke, što dalje vodi u stereotip o ženskoj manipulaciji – dovoljno je da se ponašate nedodirljivo i da muškarcima postavljate prepreke i zadatke, dok vaše ostale osobine, vrline i vrednosti uopšte nisu bitne – i tako dalje, do izvora dubokog emotivnog nezadovoljstva, nedostatka bliskosti, poverenja i poštovanja, urušavanja veza i brakova… Držaćemo se početnog pravca – muškog jednosmernog radara, koji je podešen na otkrivanje „slabe“ ženke, koju će lako povaliti. 

Da, njima je taj radar uključen sve vreme – možda mislite da su muškarci neosetljivi, nepažljivi, da ne primećuju nijanse i detalje, ali oni imaju taj instrument za otkrivanje signala, koje emituju žene sa kojima će im ići lako. 

To što ste možda u trenutku kada emitujete takve signale ranjivi, sluđeni, pokušavate da se utešite, ili ste samodestruktivni, ili ste krenuli u borbu za neko oslobađanje i nešto pokušavate sebi da dokažete, njih ne zanima. Zato treba da znate šta ih zanima, da biste se zaštitili od povređivanja u momentima i periodima kada ste već „načeti“ i povređeni i lako vam je da poverujete da neko izražava iskreno interesovanje i da nije šarmantan i ne izgovara prave rečenice samo da bi vas odveo u krevet. A oni to rade – stereotipno prečesto. Dakle, ova ponašanja i akcije njima signaliziraju da ste „laka roba“ (što vas u startu otpisuje kao partnerku). 

Stvari zbog kojih momci misle da će vas lako odvesti u krevet

Seks na prvom sastanku 

Prvo pa – kliše. Naravno da imate prava da to uradite, bez ustručavanja, onako kako to muškarci rade. Ali onda nemojte očekivati da će doći do drugog sastanka, ili da ćete se sastati više od nekoliko puta (u dugim vremenskim razmacima), takođe samo zbog seksa. Na prvom sastanku ljubljenje je najdalje dokle je „dozvoljeno“ ići, ako ne želite da vas kategoriše kao laku. 

Provokativno oblačenje 

Nošenje odeće koja previše otkriva, čak i kada je hladno, signalizira da želite da budete primećeni. I oni vas primećuju. Veruju da je mini suknja i dubok dekolte poziv da vas odvedu u krevet, jer zašto biste se tako otkrivali, ako ne „reklamirate proizvod u izlogu samousluge“? Ako vam tange vire ispod niskog pojasa farmerki, muškarci to smatraju direktnom provokacijom i postaju smeli i drski. Možda vam se sviđaju kad su tako „odvažni“, ali oni ne cene vašu hrabrost da provocirate, nego misle da su pozvani da se „posluže“. 

Pričate o svojim seksualnim iskustvima 

Ne morate pričati nekom muškarcu sa kojim ste na sastanku, ali ako olako govorite o seksu – pišete na svom blogu, snimate video klipove – nećete biti viđeni kao osoba bez predrasuda, koja se bori protiv stereotipa, koja koristi svoj glas u zapravo, edukativne svrhe, nego kao suviše slobodna ženka koju je lako povaliti. Momci će doći do informacija o vašim avanturama, čak i ako samo pričate o njima bez vođenja računa kome pričate, i iskoristiće ih da vas odvedu u krevet. 

Pročitaj i ovo: Kako da sa partnerom vodite produktivan razgovor – o seksu

Saopštavate broj muškaraca sa kojima ste spavali 

Još jedan udarac ispod pojasa – oni smeju da se hvale brojkom (što veća, to bolje), a vi ne smete. Osim ako ne želite da misle sve najgore o vama. Naravno, broj seksualnih partnera ne preporučuje nekog kao veštog ljubavnika (osim u njegovoj glavi), ali govori o nemogućnosti da se ostvari stabilna i trajna veza, ili da se bude veran i posvećen. Visoke cifre zaista nisu pohvalne, ni za njih, ni za vas, one su simptom pogrešno shvaćene seksualne slobode, koja nam se vraća kao bumerang i pogađa nas gde smo najosetljiviji. 

Sugestivno plešete 

Muškarci prepoznaju lake žene po načinu na koji đuskaju – to što vi volite da igrate, dobro se osećate u svojoj koži i pokreti su vam nesputani, spretni i seksi i doživljavate ples oslobađajuće i opuštajuće, njih ne zanima. Oni vide da se vi uvijate i zavodite ih i zamišljaju kako ćete uskoro to isto raditi, samo goli, u njihovim rukama. 

Pijete čašicu žestine na eks

Neke žene zaista dobro podnose alkohol i koriste svoju sposobnost da „poraze“ muškarce u svom društvu i dobro im ide – dok oni posustaju već sasvim pijani, one su samo malo zagrejane i drže stvari pod kontrolom. Ali, neke piju da bi se napile, a to se najlakše postiže, kad prevrnete žestinu na eks. Opijanje znači odbacivanje kontrole i kočnica – a to je ono što muški radar traži i nalazi u kafićima i barovima. 

Preterano flertujete 

Vi možda uživate u flertu, ili vam je to praktično, način komunikacije, ali šalje poruku da ne birate i da vam je privlačan i prihvatljiv svako ko nosi pantalone. Kada ste previše koketni, muškarci misle da ne moraju da se trude da vas osvoje, jer se sami „nabacujete“. 

Previše ste uslužni 

Morate naučiti da češće govorite NE, nego DA, jer kad ste na usluzi, otvoreni za svaku akciju i previše saradljivi, muškarci manipulišu i čine to gotovo bez razmišljanja. Pitanje granica je pitanje samopoštovanja, a kao što znamo, muškarci poštuju žene koje poštuju sebe. 

Emitujete očaj 

Oni imaju njuh za očaj, kao da ste stavili parfem. Zračite time, željni ste, ranjivi i otvoreni – i naići će neko da to iskoristi, shvatajući vaš očaj kao svoju prednost. Reći će vam sve što želite da čujete, a kad shvatite zašto vam je to rekao, bićete još očajniji. 

Pročitajte i ovo: #sextalk: 10 stvari koje morate da dodate na svoju “seks listu”

Prisno ponašanje 

Veoma vam je prijatno sa nekim koga ste upravo upoznali i sedite uz njega, dodirujući ga, jer se osećate opušteno i tražite kontakt. Fizička bliskost za muškarce obično nije izražavanje prijatnosti i početak povezivanja, već poziv za nastavljanje dodirivanja i nekih drugih zona, osim kolena, ramena, ruke. 

Previše šminke i plastike 

Previše šminke i očigledne korekcije, ukazuju na nesigurnost, sklonost da ugađate drugima, potrebu da budete primećeni i željeni. Iza namontirane i dorađene fasade, muškarci mogu da namirišu dašak očaja i kad ga nanjuše, ponašaju se kao svaki predator na svežem tragu ranjenog plena. 

Muškarci pretežno razmišljaju o seksu skoro sve vreme, i ako emitujete ove signale i ponašate se na preterano slobodan način, oni će vas videti kao laku curu, koliko god to bilo nepravedno, površno i razočaravajuće. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments