Perwoll Fashion Week e1571317807773 Šta nam donosi 46. Perwoll Fashion Week?

SVEČANO OTVARANJE je rezervisano za reviju jedne od naših najpriznatijih modnih dizajnerki Draganu Ognjenović. Model iz Draganine poslednje kolekcije se nalazi i na kampanji 46. Beogradske nedelje mode.

AUTORSKA MODA je jedan od nosećih programa BFWa. U okviru ovog segmenta svoje nove kolekcije predstaviće afirmisana i prepoznatljiva imena domaće modne scene: Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković, Vesna Kracanović, Daniela Glišić, Tijana Milutinović, Dragana Nikolajevic, Milena Radović, Lilly Tailor, ali i neka nova imena koja traže svoje mesto na našoj modnoj sceni.

MUŠKA MODA – Ove sezone BFW će obeležiti i kolekcije za jači pol. Pored uvek atraktivnih kolekcija Boška Jakovljevića za Martini Vesto, ovoga puta ćemo uživati i u muškim kolekcijama koje potpisuju Senka Kljakić, zatim naš talentovani dizajner iz New Yorka Dragoslav Rajičić DRAGO kao i mladi dizajner Đorđe Baščarević.

NOIZZ FASHION AWARD Boris Trivan je nastavak regionalnog projekta koji na pravi način afirmiše rad mladih dizajnera i daje im priliku za nova usavršavanja. Svojim kreacijama i vizijama na temu Frekvencija predstaviće se 20 dizajnera iz regiona, a nagrada za pobednika je putovanje na London Fashion Week.

Podrška mladima biće izražena i kroz saradnju sa magazinom Original i projektom Fashion Incubator u okviru koga će nam svoje kolekcije predstaviti mladi i talentovani dizajneri. Prepoznavši da Fashion Week i Fondacija Novak Đoković dele iste vrednosti u podršci mladih talenata, “BFW kreativnim karavanom” podržaćemo projekat “Školice života“. Sa ciljem da u najranijem dobu otkriju svoje talente, “BFW kreativni karavan” će kroz posebno osmišljene radionice animirati mališane da budu kreativni u iskazivanju svoje posebnosti i originalnosti. Ova zajednička saradnja osmišljena je sa ciljem da mlade naraštaje podstakne da zadrže svoju prirodnost i posebnost u izražaju, negujući kod njih prave vrednosti.

Tendencija promocije neafirmisanih autora nastavlja se kroz izložbu fotografija Andreja Mihajlovića pobednika tradicionalnog konkursa BFW Instashot održanog tokom prethodnog Perwoll Fashion Week-a.

Posebno mesto u programu manifestacije zauzeće jedinstveni projekat – BELI DAN. U projektu učestvuju nagrađivane dizajnerke Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Nevena Ivanović, Ana Trošić Trajković baveći se interpretacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz savremeni modni izraz. Važan deo projekta je međunarodna promocija rezultata usmerena na promociju domaćeg autorskog modnog izraza i njegovo korišćenje u službi kulturne diplomatije. Za decembar je zakazano predstavljanje projekta Beli Dan u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Fashion Week-a, nastaviće se razgovori o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije i razmišljanje o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju. Centar za održivi razvoj Srbije organizovaće Okrugli sto: Fair Fashion Dijalog. Učesnici će biti predstavnici relevantnih državnih institucija, ministarstava, predstavnici privrede, strukovna udruženja, mediji. Autorke emisije F.fm Dunja Jovanović i Marija Radaković, sa svojim gostima razgovaraće o tome na kojin način prevazići prepreke kako bi se domaća industrija usmerila ka održivosti. U okviru Dana održive mode očekuje nas i Expo održivih brendova koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje, a sve sa ciljem razvoja svesti o dostupnosti lokalnih brendova i kulture kupovine domaće proizvodnje.

Specijalni gost Perwoll Fashion Week-a biće Xavier Chaumette, francuski stručnjak iz domena istorije mode, kulturnog nasleđa i muzejskih praksi, koji će održati predavanje na temu tretiranja kulturnog nasleđa u savremenoj modi. Svečano zatvaranje Perwoll Fashion Week-a će biti obeleženo revijom francuskog modnog dizajnera Vincent-a Lapp-a koji je nakon završetka studija na prestižnom Central Saint Martins, zajedno sa Andrea-om Altman osnovao brend ženske odeće.


 

Comments