Prag, poznat i kao Zlatni grad, smešten je na obali reke Vltave i oduvek je bio magnet za putnike iz celog sveta, a zbog velikog broja atrakcija – nije jednostavno odlučiti šta raditi u Pragu. Sa svojom bogatom istorijom, impozantnom arhitekturom i primamljivom nacionalnom kuhinjom, Prag se ističe kao jedan od najfascinantnijih gradova Evrope. Dok šetate starim kaldrmama, osetićete duh prošlih vekova, ali ćete naići i na moderne kafiće i umetničke galerije koje oživljavaju savremenu kulturu Praga.

Pored gotičke elegancije koja odlikuje njegove građevine, izdvajaju ga i raskošna renesansna dela, kao i barokna umetnost.

Prag se može pohvaliti dugom istorijom. Bio je svedok mnogih istorijskih događaja, od srednjovekovnih kraljevskih krunisanja do komunističkog uređenja (obavezno posetite Muzej komunizma). Spada u jedan od najočuvanijih u čitavoj Evropi, sa zavidnim istorijskim nasleđem pod zaštitom Uneska.

Najvažniji simbol Praga je impozantni Praški dvorac koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći kompleks tog tipa na svetu, a prostire se na 70.000 m². Posetom ove turističke atrakcije, dobićete priliku da hodate kroz čitavu epohu češke istorije, a danas predstavlja dom češke vlade i predsednika.

Karlov most spaja dve strane reke Vltave i pruža jedinstven doživljaj Praga, poput putovanja kroz vreme. Pored starogradskog trga, koji je centar Praga i na kome ćete sresti najveći broj turista (kao i restorana, kulturnih manifestacija i ulične hrane), obavezno posetite Nové Město i obiđite Narodni muzej i Žižkov televizijski toranj.

Ukoliko ste u potrazi za mirom i opuštajućim šetnjama, ne propustite prestižnu lokaciju – Vinohrady. Ova stambena četvrt je poznata po veličanstvenim vilama i cvetnim parkovima i omogućiće vam potpuno drugačiji i neočekivani doživljaj Praga.

Prestonica Češke je takođe mesto gde ćete pronaći brojne pivnice i restorane tradicionalne hrane, a poznato je da Prag nije samo grad za oči, već i za nepce. Dok ste ovde, obavezno probajte češke specijalitete kao što su trdelník (slatkiš koji se pravi od kiselog testa i urolan na štapić se peče na direktnoj vatri), chlebíčky (sendvič), medovnik (torta sa brojnim slojevima premazanim medom i lešnikom), kao i gulaš koji se servira sa knedlama.

5 turističkih atrakcija u Pragu koje ne smete da propustite

Astronomski časovnik na Starogradskom trgu

Dok šetate Starogradskim trgom, isplanirajte svoju posetu starogradskoj većnici, odnosno, Gradskoj kući – tako da možete da posmatrate spektakl mehaničkog časovnika. Veličanstveni sat poseduje specijalne mehanizme koji pokazuju astronomske informacije poput relativnog položaja Sunca, Meseca i konstelacija zodijaka.

Astronomski časovnik se nalazi na južnoj fasadi gradske kuće i predstavlja ponos Praga. Izgrađen je u 15. veku i uprkos oštećenjima i popravkama tokom vekova, širom sveta se smatra najbolje očuvanim srednjovekovnim mehaničkim satom. Tokom Drugog svetskog rata oštetili su ga nacisti, ali su, zahvaljujući građanima, najvažniji elementi sačuvani.

Praški mali Isus

Smšten u jednom od najstarijih gradskih naselja – Malá Strana, u srcu grada, praški mali Isus (takođe poznat kao Dete iz Praga) je rimokatolički kip Isusa Hrista kao novorođenčeta. Voskom presvučena drvena statua datira iz 16. veka i nalazi se u Crkvi Bosonogih karmelićana Gospe Pobednice.

Monahinje redovno oblače kip u otmene tkanine sa carskim regalijama i zlatnom krunom, a leva ruka Isusa drži šar, dok je desna je podignuta u znak blagoslova. Sam kip je smešten u raskošnom pozlaćenom svetilištu i svakog dana stotine turista i vernika dolaze da se mole i izraze želje u nadi da će im se ostvariti.

Stara jevrejska četvrt

Jevrejska četvrt, poznata kao Josefov, nalazi se između Starog grada i reke Vltave. Njena istorija datira još iz 13. veka kada su Jevreji iz Praga bili naterani da napuste svoje domove i nastane se u ovom delu grada. Jevrejima je bilo zabranjeno da žive bilo gde drugde u Pragu, a ubrzo su im se pridružili i Jevreji iz drugih evropskih zemalja koji su bili proterani. Mnoge zgrade u ovom području su srušene krajem 19. veka prilikom preuređenja grada, ali srećom, određene značajne istorijske zgrade su sačuvane – uključujući šest sinagoga koje posećuju turisti iz celog sveta.

Sigmund Frojd, visok preko dva metra

Dok šetate urbanim delom četvri Staré Město unutar Starog grada i pogledate ka nebu – iznenadićete se kada otkrijete dva metra visoku skulpturu svetski poznatog psihoanalitičara Sigmunda Frojda, koja visi sa metalne grede iznad kaldrme. Neobično umetničko delo postalo je toliko popularno da je bilo izloženo u gradovima širom sveta, uključujući Čikago, London i Berlin. Često se greši da je reč o pokušaju samoubistva, i skulptura je neretko bila i uzrok poziva hitnim službama.

Predstava sa lutkama

Građani Praga su vrlo strastveni prema lutkama, pa lutkarske predstave predstavljaju jedan od simbola grada. Grad ima preko 20 specijalizovanih lutkarskih radnji, 30 proizvođača lutaka, kao i propratne muzeje. Češka ljubav prema lutkama verovatno potiče iz 12. veka kada su korišćene kao zabava na kraljevskim gozbama i ceremonijama. Najpoznatija lutkarska pozorišta u kojima se igraju ove karakteristične predstave su Narodno pozorište marioneta i Pozorište Spejbla i Hurvineka.

Pročitajte i ovo: Četiri veličanstvene i priuštive destinacije za putovanje autobusom

Naslovna fotografija: pinterest.com/instagram.com

Milica Nešić

Comments