Iskrena da budem, ja sam jedna od onih verovatno licemernih osoba koje obožavaju životinje, ali ipak jedu meso (iako pretežno samo piletinu i ribu, i dalje je reč o nekim životinjama). Mislim, u redu, sve je to lanac ishrane i tako dalje, tešim sebe, ali kako sam starija, tako sve više razmišljam o tome kako bih se snašla u ulozi vegetarijanca ili možda čak i vegana. Uh, možda to i nije dobra ideja… Ako bih se i odrekla mesa, što bih mogla, mislim da nikada ne bih mogla da se odreknem sireva i mlečnih proizvoda! A tu je i činjenica da ja prosto ne jedem povrće (osim krompira u svim oblicima)… Komplikovano, znam, ali možda sam ipak pronašla način da “pročistim” svoju ishranu! Naime, da li si znala da u veganizmu postoji jako mala grupa ljudi, toliko mala da je skoro pa zanemarljiva, takozvani “fruitarians”, koji jedu samo voće i ništa više? Tačnije, jedu sve vrste slatkog voća, orašastih plodova i semenki, ali i plodove poput avokada, paradajza, krastavca i maslina. Sve sveže, neobrađeno, u svom prirodnom obliku. I to je to. To je apsolutno to. Zvuči zastrašujuće? A možda ipak treba isprobati nešto slično – ali samo na nedelju dana!

Jedna od najpoznatijih pripadnica ove grupe vegana je YouTuberka poznata pod imenom Freelee the Banana Girl. Na YouTubeu je prati preko 780 hiljada ljudi, na Instagramu preko 300 hiljada, a svojim pratiocima je jednom prilikom otkrila da dnevno pojede 30, a nekad čak i 50 banana! Možeš li to da zamisliš?! Svakako, budući da iskreno veruje u ono što radi, Freelee stalno ističe benefite ovakvog načina ishrane. Ona smatra da konzumiranje niskokaloričnog voća u velikim količinama obezbeđuje organizmu dovoljno glukoze koju će njeno telo koristiti kao gorivo, istovremeno je ostavljajući zgodnom. Pa, u čvrstinu njenih trbušnjaka se možeš i sama uveriti, na osnovu jedne jedine slike… Ipak, čak se ni njena ishrana ne bazira 100% na voću i, u odnosu na to sa kim pričaš, “fruitarian” možeš da budeš i ako voće čini “samo” 50-75% tvoje ishrane. Dakle, jasnih pravila nema. Idemo dalje.

Jako važno pitanje – zašto bi neko pobogu odabrao ovakav način ishrane? Mišljenja su različita, ali neki od benefita su definitvno ti da izbegavaš hranu životinjskog porekla i životinjske proteine koji ti možda ne prijaju, povećavaš unos vlakana, vršiš detoksikaciju organizma, unosiš manje kalorija, a gledano sa praktične strane, ne moraš ni da kuvaš! Ukoliko si izuzetno moralna osoba kao neki od ovih ljubitelja voća, tu je i mišljenje da je ovo zapravo najprirodniji način da se hraniš – konzumirajući samo voće koje je nenasilno palo sa drveta – tebi u ruke! No, bilo kako bilo, čije god stanovište da želiš da slediš, jedna stvar je svima zajednička – svi “fruitariansi” su mršavi. I to je glavni razlog zašto se neko sa viškom kilograma, a pritom i zaljubljen u sočne voćke, odlučuje za ovaj način ishrane, makar i samo na određeno vreme.

Pa, ako voliš voće, a mrziš da kuvaš, ako želiš da pročistiš kako svoj način ishrane, tako i svoj organizam, ako želiš čak i da uštediš, onda… Šta znam… Da probamo?

Comments