Pre svega, introvertnost nije poremećaj, nego skup dominantnih osobina koje čine temperament – introvertne osobe vole samoću, ali nisu usamljene, imaju prijatelje, druže se i izlaze, ali njihovo ponašanje je povučeno, one će radije sa nekim tiho razgovarati, ili slušati unakrsne razgovore bez učešća i pri tom se neće dosađivati, ili osećati zanemareno. Introverti vole da budu uključeni u događanja, ali obično nisu u centru pažnje, češće su tihi posmatrači. 

Logično bi bilo zaključiti da je jednoj introvertnoj osobi potreban ekstrovertan partner, da je dopunjava, da je otvara, ali u takvim spojevima introvertna osoba oseća preplavljenost i anksioznost, jer ne može da parira na pravi način ekstrovertu, koji je bučan, bujan, otvoren u izražavanju osećanja, dinamičan i kao takav, suviše zahtevan. Ali, kad se spoje dve introvertne osobe, koje se nagonski razumeju i osećaju, to je mnogo bolji spoj – svedoče iskustva. 

Prvi susret uopšte nije neugodan 

Zapravo, tačnije je reći da je manje neugodan od mnogih prvih susreta sa nepoznatim osobama. Generalno, prvi susreti su retko vrlo ugodni, ali kad se dve introvertne osobe sretnu (i prepoznaju), obe tačno znaju kako se ona druga oseća – jer se i same tako osećaju. One nagonski poštuju ta osećanja i trude se da jedno drugom olakšaju, pa je zato njihov razgovor obično vrlo iskren – pričaju o tome kako se neugodno osećaju na prvim sastancima i ne znaju šta da kažu i o čemu da razgovaraju. A to „probija led“ bolje nego bilo koja druga tema. 

Introverti veoma cene reči 

Pošto ne izgovaraju bujicu reči, jer nemaju potrebu da govore, ako nemaju šta da kažu, introverti veoma cene reči – koriste ih na najsmisleniji mogući način i trude se da budu precizni i jasni. Kad nemaju šta da kažu, ćute, a kad ćute u društvu ekstrovertnih osoba, stvara se neugodna atmosfera – svi misle da im je dosadno, ili da im nije dobro, ili da su nešto uvređeni. Međutim, kada su u društvu druge introvertne osobe, onda mogu da uživaju u ugodnoj tišini, jer ćutanje nije nedostatak komunikacije, upravo suprotno, to je svojevrstan način komuniciranja. Introvertni odlično slušaju i još bolje osluškuju. 

Comments