Kad imaš posla sa nekim kome fali empatija, a ima višak osećaja prava i sadističku potrebu da druge sruši i ponizi, razgovori postaju minska polja u kojima svaki čas eksplodiraju bombe terora i sluđivanja. Za dekodiranje jezika narcisa, potrebno je da slušaš njihove postupke, a ne reči. Evo šta oni stvarno misle, kad izgovaraju ove fraze: 

Volim te 

Volim da te posedujem. Da te kontrolišem i koristim. Tako je dobro manipulisati tobom, sluđivati te u slatkom razgovoru, laskati i posmatrati kako ti se topi mozak i postaješ glina u mojim rukama. Tako se lako otvaraš i veruješ mi, iako te maltretiram. Obožavam da ti izvlačim tepih ispod nogu i posmatram kako padaš.

Žao mi je što se tako osećaš 

Nije mi žao zbog tebe. I dosadno mi je, hajde više da završimo ovu raspravu i da nastavim da dominiram nad tobom u miru. Nije mi žao zbog toga što sam uradio, nego što sam uhvaćen. Žao mi je što me prozivaš, žao mi je što odgovaram. Tvoja osećanja nisu validna za mene, jer imam pravo da radim i imam sve što želim, bez obzira na to kako se ti osećaš zbog toga. 

Preteruješ, preosetljiva si 

Imaš sasvim normalnu reakciju na neizmernu količinu s*anja kojima te zasipam, ali pošto vidim da se primaš, daj da te još malo naložim, kako bi se još više mučila. Dok ne veruješ sebi, pokušavaćeš da racionalizuješ i umanjiš moje negiranje i zloupotrebu, dakle, poništavam tvoje emocije, jer mi tako baš odgovara. 

Luda si 

Uh, kako mi ovo dobro ide, majstor sam u izazivanju haosa u tvojoj glavi, obožavam da te isprovociram i gledam kako reaguješ. Mogu da te uverim da si nestabilna i luda i to i činim. Sumnjaš u sebe i svima jasno pokazuješ svoju nestabilnost. Kad bi počela da pričaš protiv mene, niko te ne bi slušao, mislili bi da si nestabilna i ogorčena. 

Comments