Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Depresija može da se pojavi u svakom životnom dobu, a često nije lako otkriti uzrok, kažu psiholozi, ističući da postoje neki okidači za pojavu depresivnog stanja koje možemo da uočimo i da se njima pozabavimo, kako bismo sačuvali svoje mentalno zdravlje.

View this post on Instagram

#mood70s

A post shared by #Mood70s (@mood70s) on

Genetika – iako nije dokazano da postoji genetska veza i da se sklonost depresivnom stanju može naslediti, anamneza osoba koje se leče od depresije skoro redovno pokazuje da je u porodici već bilo depresivnih slučajeva, iako oni nisu tražili pomoć i nisu se lečili, a možda nisu ni znali da postoji dijagnoza i pomoć za to što ih muči.

Hemijske promene u mozgu prate depresiju, ali možda je i izazivaju – ako neurotransmiteri, odnosno hemijske supstance koje su zadužene za raspoloženje i uspostavljaju kontakt između nervnih ćelija, ne funkcionišu kako treba, dolazi do ukupnog pada energije i raspoloženja i stvara se podloga za pojavu depresije.

Pošto hormoni imaju veliku ulogu u održavanju balansa u organizmu, žene su podložnije depresivnim epizodama i depresivnom stanju, utvrdila su istraživanja. To je naročito uočljivo u periodima kada se prirodno pojavljuje hormonska neravanoteža – pred menstruaciju, posle porođaja, u predmenopauzi i menopauzi.

Editors choice