Depresija može da se pojavi u svakom životnom dobu, a često nije lako otkriti uzrok, kažu psiholozi, ističući da postoje neki okidači za pojavu depresivnog stanja koje možemo da uočimo i da se njima pozabavimo, kako bismo sačuvali svoje mentalno zdravlje.

Genetika – iako nije dokazano da postoji genetska veza i da se sklonost depresivnom stanju može naslediti, anamneza osoba koje se leče od depresije skoro redovno pokazuje da je u porodici već bilo depresivnih slučajeva, iako oni nisu tražili pomoć i nisu se lečili, a možda nisu ni znali da postoji dijagnoza i pomoć za to što ih muči.

Hemijske promene u mozgu prate depresiju, ali možda je i izazivaju – ako neurotransmiteri, odnosno hemijske supstance koje su zadužene za raspoloženje i uspostavljaju kontakt između nervnih ćelija, ne funkcionišu kako treba, dolazi do ukupnog pada energije i raspoloženja i stvara se podloga za pojavu depresije.

Pošto hormoni imaju veliku ulogu u održavanju balansa u organizmu, žene su podložnije depresivnim epizodama i depresivnom stanju, utvrdila su istraživanja. To je naročito uočljivo u periodima kada se prirodno pojavljuje hormonska neravanoteža – pred menstruaciju, posle porođaja, u predmenopauzi i menopauzi.

Comments