Tela se menjaju. U jednom trenutku možete imati višak kilograma, u drugom možete imati nekoliko kilograma manje od vaše idealne težine. I sve to nije toliko bitno. Bitno je da ste zdravi i da se osećate lepo u sopstvenom telu. Kako se vaše telo menja, mršavi i goji, tako možete primetiti da se više gojite ili skidate kilograme sa pojedinih delova tela. Zašto je to tako? 

Pojedine žene primećuju da se najpre goje u predelu stomaka, kukova i butina. Kod pojedinih žena, pak, težina se najpre primeti u gornjem delu tela, u stomaku, grudima, rukama i licu. A neke žene imaju takvu građu da imaju “jake” noge, a gornji deo tela im je mršaviji.

Na gojenje mogu uticati mnogi faktori. A za ljude sa viškom kilograma se često misli da nemaju jaku volju i da se prejedaju, što ne mora biti u potpunosti tačno. Na gojenje može uticati genetika, kao i to ako vam je metabolizam sporiji, što znači da ćete lakše dobijati na težini od drugih ljudi.

Moguće je da jedete više hrane zbog raznih emotivnih problema, jer hrana je za vas postala neka vrsta utehe. Takođe, niste ni vi sami krivi, jer u brzoj hrani koju jedemo se mogu naći razni aditivi koji izazivaju zavisnost, što dovodi do prejedanja, a kao posledicu i gojenja.

Gojenje može biti i znak da nešto nije u redu sa insulinom. Visoki nivoi insulina su povezani sa ubrzanim dobitkom na kilaži i insulinskom rezistencijom. Ako se rezistencija ne reguliše, stanje se može pogoršati i otići u dijabetes tipa 2.

Lekovi isto mogu uzrokovati gojenje, to može biti jedna od nuspojava kod lekova kao što su antidepresivi, lekovi za dijabetes, pilule za kontracepciju.

Leptin je još jedan hormon koji može uticati na povećanu telesnu težinu. Mnoge osobe sa viškom kilograma imaju disbalans ovog hormona što utiče na prejedanje.

Zašto se brže gojimo na određenim delovima tela?

Najjednostavniji odgovor jeste da je za to odgovor je – takva vam je građa. Građa je nešto na šta ne možete da utičete. Možete samo oblikovati telo treningom i zdravom ishranom, ali ne možete promeniti način na koji ste građeni. Barem ne prirodnim putem.

Vaša građa je određena genetikom, te ako su svi u vašoj porodici krupniji, veća je mogućnost da ćete i vi biti takvi. Prirodno je da na pojedinim delovima tela taložite više masnoće, a na drugim ste mršaviji.

No, tamo gde ste se najpre ugojili, odatle ćete najteže skinuti taj višak kilograma, baš zato što je to regija gde se kod vas skupljaju masti. Nažalost, kilograme ne možete skidati ciljano sa određenih delova tela. Već kad mršavite, mršavite celim telom, a vaše telo samo raspoređuje gde će se to najviše videti.

Dakle, ne možete smršati samo u rukama ili u butinama. Telo ne funkcioniše baš tako.

Zato je potrebno da prihvatite vaše telo takvo kakvo je, volite ga i vodite računa o njemu. Možda vam je takva građa da koliko god da smršate imaćete deblje butine, ili veću zadnjicu. To nije razlog da se osećate loše u svom telu, već da radite na samoprihvatanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/ashleygraham

Jovana Petković

Comments