Ništa nije tako bolno nego kad vas prevari osoba koju volite. Prevara čini da se izgubi poverenje, ostavlja dubok trag u odnosu i čest je razlog raskida i razvoda. Jednostavno, posle prevare više ništa nije isto. Ona rastura ne samo vezu, nego i porodicu, ljubav, sve što ste izgradili. To je nešto preko čega pojedini ljudi ne mogu preći.

Naravno, sve zavisi i od ljudi, veze, okolnosti… pojedine prevare budu i oproštene, brakovi se nastave iz najrazličitijih razloga – što ne znači da je patnja manja.

Prevara boli, često ne toliko zbog samog čina seksa, nego zbog izdaje – izdaje poverenja i vašeg dogovora da ćete se posvetiti samo jedno drugom. Čak i da želite da se redefiniše pojam vaše veze, o tome treba otvoreno da pričate – da li su oba partnera sa tim saglasna. U prevari je najgore to što se sve radi iza leđa.

Sve zavisi i od vašeg dogovora šta kod vas potpada pod prevaru. Pojedinim parovima poljubac nije prevara, dozvoljeno je i flertovanje, sve dok ne ode u nešto više od toga, dok u drugim vezama nije dozvoljeno ništa od toga. Za šta god da se odlučite, potrebno je da oboje budete svesni na šta ste pristali i kakvu vezu želite. Sasvim je u redu i da neko želi otvorenu vezu, a u dogovoru sa partnerom – birate kakvu vezu želite da imate.

Svaki par treba da priča o svojim očekivanjima, bilo da su ona mentalna, emotivna, fizička… A ako prećutite svoja očekivanja i ponašate se onako kako vam odgovara bez prethodnog dogovora sa drugom osobom – to je već prevara.

Zašto varamo?

Sve i da ste dogovorili uslove šta je u vašoj vezi varanje, a šta ne, to ne znači da partner neće varati. Postoje razni razlozi zašto se događaju prevare u vezi, a ovo su neki od njih:

Partner podsvesno želi kraj veze. Pojedine prevare nastaju zato što ta osoba više ne želi da bude u vezi sa vama, ali nije to sasvim osvestila, već potiskuje svoje emocije i beži u zagrljaj nekom drugom. Nekad je želja za završetkom veze osvešćena, ali osoba ne želi da raskine… što baš i nije etički, niti fer prema partneru.

U vezi je potrebna promena. Kako god ovo zvučalo, prevara nekad može da bude nešto najbolje što se dogodilo u vezi. Zašto? Zato što ste na taj način shvatili koliko cenite vašu vezu i da ne želite da ikada dođe do raskida. Prevara može uzrokovati da napokon otvoreno pričate jedno sa drugim o vašim emocijama, željama, šta sve želite da popravite u vezi.

Prevara bez posebnog razloga. Prevara ne mora uvek biti znak da nešto nije u redu u vezi, da treba o nečemu konkretno da razgovarate, ili da osoba koja vara traži izlaz iz veze. Može se desiti da partner samo nije želeo da propusti priliku. No, iako nemate problema u vezi, ovo upućuje na to da partner koji vara ima problem sa sobom i da ne komunicira otvoreno sa vama.

Prevara može biti na emotivnom ili seksualnom nivou. Emotivni nivo znači da su se razvila određena osećanja prema drugoj osobi. To može, ali i ne mora da znači da nema osećanja prema osobi koju je prevario. Seksualna prevara se svodi na sam čin seksa gde nisu razvijene nikakve emocije i gde je partner samo želeo da zadovolji svoje potrebe.

Šta god da stoji iza prevare, to nije njeno opravdanje. Ona ne mora nužno da znači kraj veze, već još jedna prepreka posle koje ćete postati jači. Ali, nekad je to i znak da treba da izađete iz odnosa u kom više nema poverenja ili ljubavi. I ne može vam niko reći šta je od ta dva – na vama je da odlučite.

Naslovna fotografija: instagram.com/kattya_lisa

Jovana Petković

Comments