Lepo vidite da su neke žene srećne i da uživaju u životu i malo im zavidite, malo se čudite, malo mislite da su prosto imale više sreće od vas i pitate se šta one to znaju što vi ne znate i šta rade drugačije. Sreća je u malim stvarima, to znate, ali možda ne znate da te male stvari možda nisu male – nego jednostavne. Prihvatanje, opuštenost, ljubav prema sebi i svom životu – to nisu male stvari, ali usvajanje zdravih stavova, svest i samosvest mnogo pomažu da dođemo do njih. A to je nešto što se može naučiti, od onih koji žive ispunjenim životom i umeju da uživaju. Šta to srećne žene rade i kako razmišljaju?

Svesne su da je život dragocen, da je ograničen i da je privilegija postojati, učiti, iskusiti, doživeti i da sve ima svoju svrhu i razlog. Život je dar, koji na kraju vraćamo neprsušnom izvoru života, koji se večno nastavlja, bez obzira na naše postojanje. Svi koji su otkrili tajnu sreće, svesni su da su deo nečega što je veće i važnije od njih i to ih obavezuje da svoje živote prožive najbolje što mogu, a ujedno ih i rasterećuje, jer sav smisao života je u postojanju i ništa posebno ne moraš da uradiš da bi bio srećan.

Nisu gladne pažnje, jer im nije potrebna potvrda i dozvola drugih da budu to što jesu, da vole i cene svoj život. Nikome ništa ne moraju da dokazuju i da opravdavaju.

Umeju da stanu i dišu nekoliko minuta, pre nego što odluče kako će reagovati, jer znaju da su same odgovorne za svoja osećanja i da same određuju svoje reakcije. Usvajaju mudrost upravljanja svojim životom, tako što preuzimaju punu odgovornost za sve što osećaju, misle i čine.

Takođe umeju da oproste sebi kad nisu u stanju da praktikuju mudrost, kad su impulsivne i donose loše odluke, kad povrede nekog i kad pogreše. Jer poznaju svoje slabosti i ograničenja i ne nastoje da se “popravljaju” nego da prihvate i razumeju sebe.

Comments