Kada je u pitanju trening i zdrava ishrana, često razmišljamo kako da izvučemo maksimum na svakom treningu, kako da izgubimo težinu, sagorimo više kalorija… Mnoštvo pitanja na koja  imamo odgovor – potrebno je da jedemo zdravu hranu u pravo vreme. U ovom slučaju, veoma je značajno da jedeš i pre i posle treninga! 

Ako ispravno jedete, ne postoji šansa da ne izdržite ceo trening i budete energične! Za najbolje rezultate i izgled vašeg tela i mišića, potrebna je hrana. Sigurno se dešavalo da izbegavate da jedete dovoljno ili prosto preskačete obroke. Da biste imale zdravo telo, razvijene i oporavljene mišiće, morate imati pravilnu ishranu pre i nakon treninga. Znam da ste upućene u to, ali potrebno je istaći značaj ishrane u ovim periodima, kao i to koju hranu treba jesti. Bez hrane, nema energije, a bez nje nema dobrog učinka na treningu.

Mnogo puta sam uvidela da grešim kada ne jedem u pravo vreme, posebno pre i nakon intenzivnih i jakih treninga. Ako redovno trenirate, ne smete se izgladnjivati! Zaista morate da jedete pre treninga i odmah nakon njegovog završetka.

Istraživanja su pokazala da telo sagoreva istu količinu masti i kada jedete pre treninga, a i posle njega. Ako preskačete ovakve obroke, gubitak mišića i mišićne mase je neizbežan, posebno ako često odete na trening praznog stomaka. Potrebno je objasniti zašto je to tako. Kada ste gladne, vaš organizam mora da se trudi da opstane. On izvlači protein iz mišića, umesto iz bubrega i jetre, kada je u normalnoj potrazi za proteinom, tj. energijom. Tako gubite mišićnu masu, što ubrzo dovodi i do sporijeg metabolizma. 

Zatim, tokom treninga, telo koristi glikogen (tzv. gorivo koje se nalazi u mišićima) za energiju. Mišići su u većoj meri istrošeni nakon završetka poslednje vežbe. Potrebna je hrana koja će obnoviti energiju, izgraditi i oporaviti mišiće. Tako će vaš metabolizam biti brži i jači. Što pre budete jele nakon treninga, to će biti bolji i brži oporavak. Istraživanja su pokazala da sposobnost tela da oporavi mišiće opada za 50 posto ako čekate duži vremenski period za obrok nakon treninga. 

Comments