Do sada su razbijeni mnogi mitovi što se tiče seksualnosti, iako je pravo stanje stvari često nepoznato širim masama. Jedan mit koji je i dalje ostao rasprostranjen jeste da je seksualnost nešto fiksno. Ili si gej, strejt, bi… biraj stranu. No, svet i nije baš toliko crno-beo i ne spadamo svi u određene oblike seksualnosti.

Možda si još od prvih simpatija navikla da ti se dopada jedan pol, ali onda si u odraslom shvatila da te privlači i drugi. Inače, girl crush nije uobičajena stvar kod strejt devojaka – žao mi je što sam srušila sneška. Ako osećaš privlačnost prema polu sa kojim se to ranije nije dešavalo, to ne znači da si seksualno zbunjena. Niko ne može da objasni tvoju seksualnu orijentaciju umesto tebe, ali seksualna fluidnost može pomoći da opišeš svoje iskustvo.

Na seksualnost treba gledati kao na spektar, a ne kao na liniju gde se na jednom kraju nalazi seksualna privlačnost prema suprotnom, a na drugom prema istom polu. To je sasvim pogrešno posmatranje seksualnosti. Na spektru seksualnosti se nalaze osobe svih mogućih seksualnosti i rodnog identiteta. Tu su, između ostalog, i seksualno fluidne osobe, koje u različitim periodima života osećaju privlačnost prema različitim polovima.

Privlačnost je mnogo kompleksnija nego što smo u stanju da to opišemo rečima. Seksualna fluidnost je sasvim normalna i posmatra seksualnost bez ograničenja, u smislu da mora da nam se dopada samo jedan ili oba pola – od detinjstva do kraja života. Ovakvo shvatanje je duboko urezano u našu kulturu, zato osobe koje osete privlačnost ka drugom polu postaju zbunjene, to ignorišu, ne preispituju svoj identitet, već pokušavaju da se uklope u ono na šta su dosad navikli.

Dakle, seksualna fluidnost znači da se seksualnost vremenom menja. Možda su ti se, recimo, do sada dopadali samo muškarci, onda si postala bliska sa jednom drugaricom, ali je, zapravo, ne posmatraš samo kao drugaricu – vaša bliskost je drugačija.

Možeš učiniti nešto po tom pitanju ili ignorisati osećanja. Vremenom se vas dve možete udaljiti, a tebi opet mogu da se dopadaju samo muškarci. Iako nisi ništa uradila, sama privlačnost prema nekoj osobi koja se ne uklapa u dosadašnji šablon ukazuje na seksualnu fluidnost. I ona je sasvim normalna za ljudsku prirodu.

U teoriji, svako može da bude seksualno fluidan, ali većina ljudi se izjašnjava da im se dopada samo jedan pol, odnosno da se njihova seksualnost ne menja. Među onima koji se identifikuju kao seksualno fluidni uglavnom se nalaze žene. Ne zna se da li je to zato što žene otvorenije pričaju o svojoj seksualnosti, dok će muškarci pre da potisnu osećanja ako osete privlačnost prema svom polu.

Ne možemo baš da kontrolišemo ko će nam se dopasti, zato ne treba da osećate da nešto nije u redu sa vama ko god da vam se dopadne. Ta privlačnost može nestati, može postati veća, može izrasti u nešto više. Možete osećati i različite vrste privlačnosti prema muškom i ženskom, trans, nebinarnom rodu. Seksualna fluidnost ne stavlja seksualnost u kutije i definicije, već joj dozvoljava da bude slobodna.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments