Lako ćemo se složiti oko toga da nijedna veza nije savršena i da stabilna veza ne znači da su ispunjeni svi vaši standardi i očekivanja i da nema nesuglasica. Kad odbacimo ideal, zdrav odnos i stabilna veza zasnivaju se i održavaju uz pomoć poštovanja, poverenja i slobode da izrazimo svoja osećanja, da budemo ono što jesmo.

Kako ocenjujete stabilnost svoje veze, na skali od 1 do 10? Ako niste sigurni prema kojim parametrima to da procenite, orijentišite se prema ovim sigurnim znacima zdrave i stabilne veze.

Stabilna veza vam omogućava da budete svoji

Kada se dobro osećate zbog sebe, ne ustručavate se, ne stidite se, ne pokušavate da budete bolji nego što jeste i osećate da vas partner ceni i prihvata takve kakvi ste, to je siguran znak zdravog odnosa. Stabilna veza omogućava autentičnost, a to znači da se osećate dovoljno bezbedno i udobno da budete svoji, da ne krijete svoje sirovo ja, svoje mane, raspoloženja, slabosti.

Na početku veze obično dajemo sve od sebe da se prikažemo u najboljem svetlu – ne želimo da uplašimo partnera svojom nesigurnošću i svojim manama i želimo da ga oduševimo i fasciniramo. Ali nošenje najlepše maske zahteva mnogo energije, koja sa vremenom opada – pre ili kasnije, u bliskom odnosu svako pokaže svoje pravo lice. Ako niste previše glumili i pokušavali da budete nešto što niste, lakše će vam biti da se opustite, da pokažete svoje mane i svoju ranjivost, bez straha da će se partner uplašiti i pobeći. Uostalom, i on je u istom procesu i istom odnosu i počinje da pokazuje svoje mane i slabosti. Ako to shvatate kao deo intime i prihvatate jedno drugo takve kakvi ste, pokazujete razumevanje i toleranciju, bez osuđivanja i prozivanja, vaša veza ispunajva glavni uslov stabilnosti i zdravlja.

Vaša komunikacija je dobra

Stabilna veza i obostrana autentičnost mogući su kada je komunikacija jasna, otvorena i obostrana. To znači da niko ne „hoda kao po jajima“ pazeći da njegova osećanja i ponašanje ne uvrede, uznemire ili izazovu partnera, plašeći se da će izazvati sukob, sa kojim neće moći da se nosi. To znači da ne morate da potiskujete osećanja, da lažete ili izmišljate taktike kako biste privukli pažnju partnera. Kad znate najgore jedno o drugom i to nikada ne koristite da ponizite i povredite partnera, već se i dalje poštujete i volite, onda ni jedna tema nije suviše zastrašujuća, bolna i teška – o svemu možete da razgovarate, ne strahujući da će vas partner pogrešno shvatiti, da će vas kazniti i osvetiti vam se. Stabilna veza i otvorena komunikacija su imperativ u zdravom odnosu, a ako imate „smetnje na vezi“ ima mnogo načina da unapredite svoje komunikacione veštine, da bolje slušate i bolje razumete jedno drugo. Potražite članke, knjige, video zapise, posetite terapeuta koji će vam pomoći da naučite bolje da komunicirate – rad na vezi se isplati na duge staze.

Pročitajte i ovo: Kako da gradite i negujete zdravu vezu

Stabilna veza daje osećaj slobode

Biti posvećen odnosu, ne znači biti u zatvoru, izgubiti sebe i svoju slobodu – ako se tako osećate, onda ste u zavisničkom odnosu, koji je sputavajući. Ono čemu teži stabilna veza je međuzavistan odnos – to znači da ste oboje u stanju da imate jasan osećaj sopstvenog identiteta i integriteta, unutar sebe, kao i u vezi. Možda zavisite jedno od drugog u nekim aspektima i potrebama, ali ne u svim. Kada vam partner nije centar sveta i ne postoji pritisak da sve radite zajedno i u svemu se slažete (što obično znači da se  više žrtvujete i prilagođavate), nema ni svesnih ni podsvesnih razloga da se nezadovoljstvo akumulira i zatruje vam odnos. Ako su vaša interesovanja sasvim različita i svako ima neku svoju strast i hobi, koji može da praktikuje nezavisno od partnera (ali uz njegovo razumevanje i podršku), to je siguran znak stabilnosti veze i zdravog odnosa.

U praksi, to znači da sasvim podržavate svog partnera koji jednom nedeljno ide na zakazanu partiju bilijara i piva sa društvom, jer to ispunjava njegove društvene potrebe i relaksira ga, dok on potpuno razume vaše šopinge i kafe sa prijateljicama, jer to zadovoljava vaše društvene potrebe. Ni jedno od vas nije pod pritiskom da žrtvuje svoje potrebe, ili da ispunjava potrebe partnera po svaku cenu, jer se osećate dovoljno sigurno i slobodno, da možete imati sopstvene aktivnosti i interesovanja, bez sumnjičenja i nesigurnosti.

Međusobno poverenje

Stabilna veza se ne može ostvariti i održati bez međusobnog poverenja – ono je ugrađeno u temelje zdravog odnosa. Ako verujete svom partneru i on vama, kada se desi nešto zbog čega se osećate nesigurno i poljuljano, nećete odmah sumnjičiti jedno drugo, već ćete moći da razgovarate o tome, a da se ne posvađate. Poverenje u drugu osobu zasniva se na poverenju u sebe i što ste samouvereniji, to ćete više verovati partneru. Nepoverenje, sumnja i ljubomora, uvek su izraz lične nesigurnosti i nestabilnosti. Ali čak i najsamopouzdanija osoba može imati problema sa poverenjem prema partneru, ako je on prešao granice i izneverio poverenje i tada je potrebno mnogo rada i truda da se poverenje ponovo uspostavi.

Stabilna veza i poštovanje

Zajedno sa poverenjem, u temelju stabilne veze je i poštovanje. Poštovati nekog znači ponašati se prema njemu ispravno i bez osude, čak i ako se ne slažete sa njegovim uverenjem ili postupcima.

Poštovanje se izražava tako što ste uvek na strani partnera, a kad niste, onda niste ni na suprotnim stranama – on nikada nije vaš protivnik, nego neko na koga računate da će vas razumeti i da ćete zajedno moći da se suočite sa bilo čim i rešite svaki problem. To znači da nikada ne omalovažavate partnera, ne rugate mu se, ne dovodite ga u situaciju da se stidi, ne praktikujete gaslajting (ne pravite ga ludim) i ne vređate ga, čak ni kad ste ljuti. A ako ste sami uvređeni nekim njegovim postupkom ili rečima, ne pokušavate da mu vratite (i naučite ga pameti), već otvoreno iznosite svoja osećanja i svoje razloge, jer verujete da partner nije imao loše namere i da će se izviniti i korigovati.

Stabilna veza ima nekoliko tačaka oslonca koje su međusobno povezane i ako je jedna snažna, verovatno su i ostale, ili se mogu osnažiti, jer ste zajedno u tome i želite da ostanete zajedno.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda zdrava veza?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments