Modni dizajner i pijanista, Stefan Đoković, trenutno je na turneji po Srbiji – gde u 12 gradova održava 12 pijanističkih koncerata klasične muzike. Koncerti su humanitarnog karaktera, a novac od prodaje karata namenjen je za obnovu domova kulture u gradovima u kojima nastupa. Pored ovoga, Stefan je uspešan stvaralac u svetu mode, koji će uskoro održati reviju svojih raskošnih haljina na Nedelji visoke mode u Parizu. Trenutno je nominovan i za ekskluzivnu francusku nagradu o kojoj nam je više rekao u nastavku teksta…

Stefan Dokovic 4 Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“
Q

Za svoj doprinos u modi nominovan si za prestižnu nagradu francuskog Le Centre du Luxe et de la Création, čiji su prethodni dobitnici, između ostalog, bili dizajneri Karl Lagerfeld i Rahul Mishra. Kakav si osećaj doživeo kad si prvi put čuo da si u igri za ovakvo priznanje?

A

Zaista je ogromna čast pre svega biti nominovan za takvu nagradu i već samo po sebi priznanje. Trudim se, kao i do sada, da svoj brend i srpsku modu predstavljam na najvišem nivou i vrlo sam srećan što su do sada brojni modni mediji i kritičari prepoznali veliki trud i kreativnost uložen u Trianon kolekciju visoke mode. To je put kojim se ređe ide i, pored toga što je moda meni materijalizacija muzike, pravi put.

Q

Prošlog meseca si otvorio Nedelju mode u Podgorici predstavivši svoje nove večernje, koktel i maturske haljine. Ukratko nam opiši svoje komade - koje boje i materijali dominiraju?

A

Zaista sam uživao kreirajući ovu veselu, romantičnu i glamuroznu ready-to-wear kolekciju večernjih haljina. Kao i do sada, nisam se obazirao na trendove i slepo ih pratio, ali barem što se boja tiče – preovlađuju lavanda, žuta, crvena i crna koje primećujem kao trend ove sezone. Uz signature korsetne modele već prepoznatljive za moj brend, igrao sam se sa bojama, volumenom i teksturama materijala. Zaista smatram da svaka dama može pronaći u ovoj kolekciji barem jedan komad koji joj odgovara. 

Stefan Dokovic 5 Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“
Q

U čemu si uopšte pronašao inspiraciju za novu kolekciju?

A

Kada ljudi pomisle na moj brend, asocijacija im je visoka moda. Uz to što je unikatna, zahtevna i prava umetnost, ona nije pristupačna većini potencijalnih kupaca. Zato sam želeo da pretočim osećaj visoke mode u pristupačnije modele koji su i dalje u duhu brenda. 

Q

Uskoro nas očekuje i tvoja revija koja će biti održana u julu na Nedelji visoke mode u Parizu. Koje modele ćeš tamo predstaviti?

A

Sa nestrpljenjem iščekujem početak jula i Nedelju visoke mode u Parizu. Prvom revijom sam sebi zadao veliki zadatak i nadam se da ću moći da to nadmašim novom kolekcijom za jesen/zimu 2023/24. pod nazivom Žar pticaRevija će, na moje veliko zadovoljstvo, biti održana u velelepnoj rezidenciji srpskog ambasadora u Parizu. 

Kolekcija se mnogo razlikuje od prethodne – kroz krojeve, boje, avangardniji pristup, tretman, drapiranje i manipulaciju materijala, kao i kroz nesvakidašnje vidove veza, ali i ručno tkane materijale u Srbiji. 

Stefan Dokovic 3 Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“
Q

Dosad si održao više desetina revija u više gradova širom Evrope. Da li postoji ona koju bi iz određenog razloga posebno izdvojio - i zašto?

A

Svaka revija i kolekcija je za mene imala veliko značenje i ostavila trag u mom radu i modnoj karijeri. Svakako je Pariz i Pariska nedelja visoke mode kruna svakog rada i san većine dizajnera.

Q

Pored modnog dizajna, uporedo se baviš muzikom. Trenutno si na turneji pod nazivom "Sa Mozzartom na krilima muzike", u okviru koje održavaš 12 humanitarnih pijanističkih koncerata u 12 gradova Srbije. Koliko koncerata si održao dosad i koji grad je tvoja sledeća stanica?

A

Projekat Sa Mozzartom na krilima muzike je zaista jedan veliki poduhvat na koji sam beskrajno ponosan. Ceo moj tim je predao godinu dana svog života organizaciji ovih koncerata koji za cilj, pored humanitarnog karaktera, imaju popularizaciju klasične muzike u Srbiji. Posebno sam zahvalan prvoj dami Tamari Vučić koja je od moje ideje videla značaj ovog projekta i dala svoju veliku podršku njegovoj realizaciji. 

Do sada sam održao koncerte u Beogradu, Loznici, Nišu i Valjevu, a večeras – 23. maja u Kulturnom centru Čačak. 

Stefan Dokovic 1 Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“
Q

Sav prihod od prodaje ulaznica je namenjen obnovi doma kulture svakog grada u kom nastupiš. U šta se novac konkretno ulaže i da li si zadovoljan dosadašnjim učinkom?

A

Pre svega sam prezadovoljan i zahvalan odazivu publike koja dolaskom na koncert, pored prilike da čuje neka od najlepših dela klavirskog repertoara, podržava i svoj grad. Posebna pažnja se obraća na to da se sakupljen novac iskoristi na najbolji način, za koje god potrebe kulturnog centra gde je koncert održan. 

Q

Koji je to bio trenutak kad si odlučio da će modni dizajn biti tvoj životni poziv, a koji muzika?

A

Muzika je uvek bila moj poziv, od najranijeg detinjstva. Moda se desila kao izlet u vizuelnu umetnost, upletena kroz muziku, a sada kao uspešan brend – ona je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo.

Stefan Dokovic 2 Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“
Q

Pored navedenog, da li postoji još nešto što bi u svojoj karijeri želeo da ostvariš?

A

Mnogo toga sam u svojoj muzičkoj karijeri postigao kao operski pevač – od nastupa u Karnegi holu do Sanktpeterburške filharmonije i voleo bih da ponovo nađem više vremena za pevanje. Nadam se da ću ove godine završiti doktorske studije klavira. A usput – i malo više vremena za odmor i putovanja. 

Comments