Stefan Katanić (28) je preduzetnik iz Toronta koji uživa u tome da pomaže drugima u ostvarenju uspešnih poslovnih poduhvata. Osnivač je agencije Veza Digital, koja pruža usluge onima kojima je potrebna marketinška ekspertiza. Katanić je doprineo brendovima pri rastu, izgradio je specifične marketinške agencije i investirao u preduzeća više industrija koja su ostvarila prihod od sedam cifara. Njegova dostignuća su učinila da se više puta nađe na sajtu Forbes. Član je Forbes Agency Council i 25 Young Entrepeneurs to Watch.

Stefan Katanic Veza Digital 1 Stefan Katanić, osnivač firme Veza Digital: „Svet je naša kancelarija“

Q

Osnivač si uspešne white-labeling marketing agencije Veza Digital. Za one kojima nije poznata terminologija, šta white-labeling podrazumeva?

A

Ne volim mnogo da zalazim u definicije i terminologiju. Jednostavno rečeno, druge brzorastuće agencije koriste infrastrukturu naše agencije, na primer, kreativne timove i procese kako bi im pomoglo pri rastu. 

Q

Kako si došao na ideju da osnuješ Veza Digital?

A

Osnovao sam Veza Digital sa ciljem da marketing učinim jednostavnijim za početnike. Kako vidim, uvek će biti kompanija koje imaju više resursa i veće budžete, pa je moj cilj da se fokusiram na agencije koje su na putu ka tome da postanu uspešne, a kojima je potrebna pomoć oko povećanja produktivnosti i proizvodnje. Fokusiram se i na određivanje cena svojih usluga i, konačno, pružanje ponuda klijentima koje ne mogu da odbiju. 

Q

Kad si osnovao firmu, koji je bio prvi korak koji si preduzeo?

A

Kada sam tek počeo shvatio sam da zapravo postoji recept za uspeh. To si što jesi i nalaziš se tu gde si zbog ljudi koje poznaješ. Moj prvi korak bio je da aktiviram svoj šarm i počnem da gradim svoju mrežu. Odmah sam se povezao sa uspešnim, imućnim ljudima iz industrije kako bih učio od njih.

Stefan Katanic Veza Digital 1 1 Stefan Katanić, osnivač firme Veza Digital: „Svet je naša kancelarija“

Q

Šta je to što te, u poslovnom smislu, izdvaja od drugih? Na koji način pristupaš biznis poduhvatima?

A

Većina drugih agencija su poput prigušenog svetla, nikad skroz uključena, nikad ugašena. Agencije ulažu napore prema neophodnim poduhvatima, ali nemaju dovoljno svetla kako bi nas ozarile. Naša kultura je jedinstvena jer svaki član tima ima osećaj vlasništva nad onim što radi, on to poseduje. Njihov je dobitak ili gubitak. Ovo je direktan prevod visokokvalitetnog posla koji radimo za naše klijente i agencijske partnere. 

Q

Budući da prvenstveno radiš od kuće, koje su prednosti takvog poslovnog pristupa u tvojoj branši?

A

Svet je naša kancelarija. Imam članove tima koji rade iz stanova u Beogradu, nebodera u Dubaiju, sa plaža u Brazilu i raznih drugih lokacija. Prednosti takvog načina rada jesu fleksibilnost, sloboda lokacije i rad u željenim uslovima. 

Q

Čuli smo mnogo o tvojoj uspešnoj karijeri i avanturističkom načinu života. Da li je oduvek bilo tako? Reci nam ko si bio pre uspeha.

A

Odrastajući, prijatelji i porodica su mi govorili da sam veoma bistar. Do nedavno nisam mogao baš najbolje da razumem to. Nakon srednje škole, nisam krenuo tradicionalnim putem kao moji prijatelji. Smatrao sam da će mi fakultet biti samo gubljenje vremena. U tom periodu počeo sam da radim kao DJ po noćnim klubovima i privatnim žurkama u Torontu. Sa samo 18 godina zarađivao sam 3.000 dolara mesečno zato što sam radio ono što volim. Međutim, veoma brzo se to raspalo usled okolnosti koje nisam mogao da kontrolišem, pa sam bio primoran da nađem posao od 9h do 17h. Ipak, shvatio sam da ni takav pristup nije za mene. Dao sam otkaz, a moji roditelji su mislili da sam nepromišljen jer nisam imao nikakvo stručno obrazovanje.

Stefan Katanic Veza Digital 4 Stefan Katanić, osnivač firme Veza Digital: „Svet je naša kancelarija“

Potom sam počeo da radim sporedne poslove koji su iznedrili mnogo uspona i padova, i koji su me naveli na to da se ozbiljno pogledam u ogledalo i da mi bude jasno da, bez obzira na okolnosti, moram da istrajem. Dugovao sam 25.000 dolara, imavši samo 2.000 dolara u banci. Bio sam u haosu, ali odlučan da ću uspeti. Provodio sam noći radeći na besmislenim idejama. Konstantno sam bio gubio novac zato što sam verovao pogrešnim ljudima. Jednog jutra sam se probudio veoma isfrustriran. Sećam se kako sam roditeljima govorio da želim da zarađujem novac onlajn, kao i slobodu da radim bilo gde u svetu i da ne budem vezan za jedno društvo i lokaciju. Prošlo je četiri godine otkako sam započeo biznis i mogu reći da sam ostvario veliki uspeh. Iako je bilo potrebno više vremena da stignem dovde, to mi ne može poljuljati samopouzdanje jer dokazuje da se trud i naporan rad na kraju uvek isplate.

Q

Kakve karakteristike i sposobnosti zaposleni u tvojoj firmi treba da poseduju?

A

Članovi našeg tima moraju biti strastveni prema životu, i da poseduju želju da učine nešto više od toga da samo idu na posao od 9h do 17h i da izlaze sa prijateljima. To nas dovodi do kulture brzine u svemu što radimo jer razumemo njenu važnost. Ne prihvatamo „normalan“ život jer je dosadan.

Q

Šta je to što bi još želeo da ostvariš u svojoj karijeri?

A

Zahtevam konstantnu akciju, uzbuđenje i kretanje. To, naravno, zahteva i novac. Zato imam beskrajnu motivaciju, pa tako i da naš tim vodi svoj idealni način života. Želim da pomažem ljudima da postanu bolja verzija sebe, ne kroz terapiju ili savetovanje, već kroz delanje ka sopstvenim ciljevima.

Stefan Katanic Veza Digital 5 Stefan Katanić, osnivač firme Veza Digital: „Svet je naša kancelarija“

Q

Kako vidiš sebe za 10 godina?

A

Nisam u očajničkoj potrazi za mirom ili opuštanjem na plaži. Uživam u haosu. Dajte mi 9 kompanija i 5 devojaka i stres, suze, apsolutnu turbulenciju. Želim da se ponosim poslom koji sam obavio za sebe i ljude iz okruženja. Ako mogu da im pomognem da osmisle i stvore svoj idealan život, onda je to za mene uspeh.

Q

Koji savet bi uputio mladim preduzetnicima?

A

Treniraj. Hrani se zdravo. Drži se svojih reči. Daj prioritete važnim stvarima. Ne dozvoli da se poroci izmaknu kontroli. Uživaj samo ako si to sam zaradio. Daj sve od sebe svakoj prilici. Poštuj ljude oko sebe i budi voljan da učiš.

Fotografije: WANNABE Media

WANNABE Magazine

Comments