Žene su osuđivane na osnovu svog izgleda. I te kako osuđivane. Osuđuju ih i muškarci i žene. Ali, ne treba da zaboravimo činjenicu da i žene osuđuju muškarce, kao i da muškarci osuđuju muškarce. Ukratko, svi osuđujemo jedni druge i to je sasvim normalno. Možda ne baš lepa ljudska osobina, ali normalna.

Zašto toliko osuđujemo? Možda zato što je potrebno vremena da nekog upoznamo, a fizički izgled je ono što se prvo vidi, dakle, to je prva stvar koja nam daje materijal da stvorimo mišljenje o određenoj osobi. I na osnovu toga da li nam se to sviđa ili ne, može da se stvori privlačnost ili ne.

Svako ima svoj ukus i različite preference, ali, kada pričamo o muškarcima, postoji mnogo kriterijuma koje muškarac treba da ispuni, bar prema društvenim očekivanjima. Uglavnom, to je mišićavo telo, odnosno, prelepo izvajano telo, lepo lice, negovana kosa, lep osmeh… sve to muškarca čini atraktivnim. A ako nema ništa od tih stvari, onda se očekuje da nešto poseduje… nešto materijalno. Ne zna se da li to od njega očekuju žene, drugi muškarci, njihovi roditelji… ali očekuje se da je materijalno obezbeđen kako bi mogao da obezbedi svoju buduću suprugu.

Pročitajte i ovo: Šta da učinite ako vam smeta što vaš partner prati seksi blogerke na Instagramu

Znamo da je to u prirodi svih nas, ali bilo bi lepo da manje osuđujemo i to naročito na osnovu izgleda. Time se i stvara pritisak da neko treba da izgleda na određeni način, kao i društveni zahtevi ka savršenstvu koje uopšte nije lako ispuniti.

Tu se postavlja pitanje, da li nam se nešto sviđa, zato što se to nama, baš nama sviđa, zato što je to lična preferenca ili tu imamo i delovanje društva, marketinga ili čega god sa strane što nam određuje šta je lepo. Da li pojedinci određuju standard lepote ili su to kompanije iz beauty industrije? Nije tako lako odgovoriti na to pitanje i odgovor nije jednostran, jer su obe stvari isprepletane i deluju jedna na drugu. Ali, ako ima i delovanja pojedinca, to znači da svojim glasom možemo da utičemo na mišljenje javnog mnjenja.

Sigurno se sećate ili ste barem čuli da je devedesetih i dvehiljaditih bilo visoko poželjno da žene budu mršave, a potom je postalo poželjno da imaju velike obline, ali na pravim mestima. Odjednom su žene počele da mrze svoja tela iz različitih razloga, od celulita i strija, preko maljavosti, a sada je jedan od noviteta i hip dips. Dakle, stalno se menja ono šta je poželjno na telima.

To postoji i kod muškaraca, taj pritisak da izgledaš kao Apolon. Na snimanju superherojskih filmova, glumcima se dodaju mišići, zato što ni u Holivudu muškarci nisu toliko “veliki” koliko je potrebno, iako verovatno veliki deo svojih života posvećuju treniranju i nezi svog tela.

Imamo i žene modele, influenserke koje i pored svog fenomenalnog izgleda opet obrađuju fotografije u Fotošopu da bi izgledale još bolje, iako već važe za savršenstvo.

Pročitajte i ovo: Zašto single život izgleda sasvim drugačije sa 24 i 28 godina?

Vidite gde idem, osuđivanju nema kraja, jer će standardi samo rasti i rasti, i imaćemo nove nesigurnosti. U redu je da vam se muškarac fizički ne dopada, ali treba znati razdvojiti šta je tu lična preferenca, a šta je ono što nam društvo diktira kao lepo. Da, u ta dva fenomena ima mnogo poklapanja, ali nije uvek tako. Istina je da će nam uvek biti prirodno da sudimo na osnovu izgleda, ali ima nečega i u drugom utisku. Tu se odlučuje da li ćemo ostati na onom površnom ili hoćemo da prodremo dublje i vidimo da li nam se neko može dopadati iako ne odgovara uobičajenim standardima društva.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Jovana Petković

Comments