Mark Cukerberg (Mark Zuckerberg) svetu je poznat kao jedan od osnivača društvene mreže Facebook i najmlađi milijarder planete. Ove godine njegovo bogatstvo procenjeno je na 17,5 milijardi dolara, te se našao na 14. mestu liste najbogatijih u Americi, nadmašivši i osnivače Google-a. Sa 26 godina, čuveni magazin “Time” proglasio ga je za ličnost godine, a Holivud se nije smirio dok nije napravio film o Cukerbergovim harvardskim poduhvatima i osnivanju Facebook-a, koji je zaradio 22,4 miliona dolara za prvi vikend prikazivanja. Malo je reći da je dečko fenomen.

Kadar iz filma Drustvena mreza dokaz da ne skida Adidas papuce Stil moćnih ljudi: Mark Zuckerberg, totalno drugačiji od drugih

Kadar iz filma Drustvena mreza, dokaz da ne skida Adidas papuce

Kada je sa 12. godina napravio program za dopisivanje Zucknet, Cukerberg nije ni sanjao da će napustiti studije Harvarda da bi vodio svoju kompaniju koja će zauvek izmeniti način globalne komunikacije. U to vreme, Zucknet je koristila samo njegova porodica, koja je prepoznala da je talentovan za programiranje i postarala se da njihov vunderkind pohađa najbolje škole. Pokazalo se da nema te discipline koju Cukerberg nije mogao da savlada, budući da je bio odličan mačevalac, matematičar, fizičar, a obožavao je i književnost i klasične nauke. Kada je aplicirao za Harvard, naveo je da se, pored francuskog, služi latinskim, hebrejskim i starogrčkim. I pored svega toga, nikada nije zapostavio programiranje i već pred završetak gimnazije pljuštale su ozbiljne poslovne ponude od kompanija kao što su AOL i Microsoft, koje su želele da otkupe njegov softver za muziku pod nazivom Synapse. Međutim, Cukerberg nije želeo da odustane od Harvarda. Neki bi rekli da je pravi štreber, ali to se ispostavilo kao odluka njegovog života.

Cukerberg i ortaci Stil moćnih ljudi: Mark Zuckerberg, totalno drugačiji od drugih

Cukerberg i ortaci

Dovoljan dokaz njegovih dostignuća smo svi mi koji ne možemo da zamislimo dan bez Facebook-a, a ima nas preko 800 miliona širom sveta. Cukerberg je mnogima uzor i neko ko ima tajni sastojak za recept uspeha, ali njegov imidž i životni stil večita su meta medija, jer on nije tipični milijarder, a pogotovo ne tipični dvadesetsedmogodišnji milijarder. Ne mogu ljudi da se načude zašto on radi po 16 sati i provodi vreme sa kolegama i devojkom, umesto da danju spava, a noću luduje sa holivudskim džet-setom. Zašto živi u Silikonskoj dolini u Kaliforniji, a ne u rodnom Njujorku, prestonici kulture, zabave, luksuza i visoke mode? I tako u nedogled. Izgleda da retko ko može da se pomiri sa tim da Cukerberga ne potresa to što je dva puta proglašen za najgore obučenog biznismena Silikonske doline, a i dalje fura preširoke farmerke, bele sportske čarape na Adidas papuče, loše krojene sakoe, preširoke kravate i košulje, i povrh svega ne izlazi iz patika, a može sebi da priušti šta god hoće. Popularni magazini Esquire i GQ mnogo puta su kritikovali Cukerbergovo oblačenje, objašnjavajući da postoje neka pravila i odgovornosti kada ste izvršni direktor jedne od najvećih svetskih kompanija. Drugim rečima, trenerka i farmerke nisu za svaku priliku, kao ni sjajne bele patike za trčanje i dukserice sa kapuljačom.

Mark Cukerberg naslovna 1 Stil moćnih ljudi: Mark Zuckerberg, totalno drugačiji od drugih

Formalnim situacijama nikako ne priliči ovakav stil

Sprdnja na račun Cukerbergovog imidža dostigla je vrhunac kada su neki duhoviti momci osnovali sajt Mark by Mark Zukerberg aludirajući na modnu liniju poznatog dizajnera Marka Džejkobsa (Marc Jacobs), Marc by Marc Jacobs. Ovaj sajt zapravo ne prodaje nikakvu odeću, ali veoma dobro definiše šta to mora da ima pravi poklonik stila Marka Cukerberga, ako takav postoji. Definitivno ništa bez belih čarapa i farmerki sa elastičnim strukom. Po svim modnim standardima to je skandalozno, ali to je Cukerbergov zaštitni znak. Oni koji ga brane i obožavaju tvrde da on zastupa stav da odelo ne čini čoveka, što je više puta i dokazao, izgradivši sliku o sebi na sasvim drugačijim vrednostima koje su možda zastarele i zapostavljene, ali očigledno ne i zaboravljene. Iako mu bogatstvo pruža razne mogućnosti, Cukerberg je za današnje pojmove skroman i živi, po mišljenju mnogih, mirnim životom koji je posvetio poslu. Na sreću, ima mnogih koji u tome ne vide ništa loše, a spremni su i da oproste bele čarape.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments