Koncept različitih modnih estetika nije ništa novo za čitavu industriju predviđanja trendova. Priče o sezonskom stilu koje se često pojavljuju na društvenim mrežema kao što je TikTok, često su najlakši način da se komuniciraju kulturološke promene koje utiču na način na koji se kupci (potrošači) oblače. Ipak, dok se 2022. bavila estetikom “primorskih baka” i “čudnih devojaka”, postoji mnogo novih stilskih estetika koje će vam osigurati modni uspeh u 2023. Najbolji deo svega je što zaista ima ponešto za svakoga.

Gledajući unapred, modna industrija pokazuje značajan dijapazon za različite dolazeće estetike – tu je momenat fantazije koji se pojavljuje kroz hirovite detalje kao što su predimenzionirane mašne ili kraljevsko drago kamenje, kao i uske haljine i suknje sa šljokicama, koje odgovaraju sirenama. Na drugom kraju spektruma stilova, vidimo kako praktični i taktički trendovi sve više rastu. Za ovo je savršen primer ponovna pojava blistavo bele košulje, kargo pantalona i klompi – da, dobro ste pročitali…

U nastavku izdvajamo top pet stilova za 2023. godinu na koje treba da obratite pažnju, kako biste što bolji pripremili vaše šoping liste!

Stilovi za 2023 – razigrana fantazija

S obzirom na to da su serije kao što je Bridgerton vratile u modu tzv. Regencycore (stil iz perioda regenstva), korseti, velike pompezne haljine i operske rukavice su postale sve popularniji komadi odeće za one koji vole nešto više. Iako će godina koja je pred nama izgledati nešto drugačije, sa akcentom na maksimalističkim detaljima i komadima, sklonost ka raskoši će definitivno i dalje nastaviti da vlada.

U 2023. dobro razmislite o razigranim (da ne kažemo ćudljivim) trendovima koji bi sigurno skrenuli pažnju svakom vojvodi, poput Bridgertona: predimenzionirane mašne, luksuzni, ali razigrani komadi nakita sa kraljevskim dragim kamenjem i biserima, nesvakidašnje siluete, i motivi kempa.

Pročitajte i ovo: 5 modnih trendova za 2023. koje treba da pratite ako ste niski

Estetika morske sirene

Nismo sigurni da li je u pitanju povećan broj putovanja nakon pandemije ili novi film Mala sirena, ali se “morska” estetika definitivno proširila na ormare svih ljubitelja mode i trendova, a proširiće se još više tokom 2023. godine.

Nova verzija morske estetike deluje kao da se desila sasvim prirodno, nakon “resortwear” trendova kao što su jednobojni kompleti ili štrikani odevni komadi, i definitivno daje osećaj jednostavnosti – kojoj svi težimo tokom toplih, letnjih meseci. To se, pre svega, odnosi na povećan broj topova, maxi-suknji, mrežastog materijala i sjajnih tkanina u vidu metalika, a tu su naravno i biseri, ukrasi sa školjkama i boja “cerulean blue”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jettie🌷 (@jetrivero)

Classiccore

Ko bi rekao da će obična bela majica bez rukava izazvati takvu pometnju u svetu mode? Nakon što je Prada predstavila rebrastu verziju ovog komada u svojojo kolekciji za jesen/zimu 2022, skromna majica koja se koristi kao osnova svakog autfita postala je najpopularniji komad sezone, koji su nosile i mnoge poznate ličnosti i influenseri.

Još nije vreme da se oprostimo jednostavnih odevnih komada, jer se taj sentiment nastavlja. To se odnosi na koncept “kapsula garderobera“, tj. visokokvalitetnih komada koji podstiču svestranost i održivost u odnosu na trendove. Na nedavnim modnim revijama, bele košulje su postale ključni komad, i to širom sveta, od brendova kao što je Tibi, pa sve do Christiana Diora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Do (@the.peterdo)

Stilovi za 2023 – uzvišeni “indie”

Sigurni smo da ćete se složiti sa nama kada kažemo da su se stilovi iz devedesetih uveliko vratili. Naravno, to se pre svega ogledalo na TikTok i čitav internet “svet”, gde je pre svega “indie” moda postala popularna. Ovaj trend se mogao videti i na poznatim ličnostima kao što su Megan Fox i Machine Gun Kelly, ali i Olivia Rodrigo i Sky Ferreira, gde se tragovi iz 2010-ih mogu videti bez greške.

Ipak, hajde da budemo realni, ovo nije nešto što bi svako nosio, i što bi svakome bilo udobno za nošenje, a da ne govorimo o tome da vam kancelarija verovatno neće dozvoliti da se pojavite sa izmuljanim ajlajnerom i iscepanim hulahopkama. Upravo zbog toga smo primetili sve veći porast uzvišene “indie” estetike, koja uključuje bajkerske jakne i kožne mantile, isprane teksas komade i modernije verzije printova kao što je karirani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @khaite_ny

Pročitajte i ovo: Stil kao produžena ruka ličnosti – vi ste ono što nosite

Futuristički “utility wear”

Ako ste tokom proteklih nekoliko meseci posebno obratili pažnju na street style scenu, sigurno vam je jasno da su se kargo pantalone uveliko vratile u modu. Međutim, njihov uticaj ne prestaje tu, jer su se pojavili i drugi praktični komadi, kao što su korseti, blejzeri i slično – koji na sebi takođe imaju korisne džepove i predstavljaju prave “utility” (da ne kažemo radničke) komade.

Možete očekivati da će ovaj “utilitarni” trend postati još veći tokom 2023. godine, jer će modna industrija preduzeti poseban pristup futurističkoj modi. Ako ste hteli da uskočite na ovaj trend, isprobajte i hibridne cipele – poput “Maxi Clog” patika-čizmi koje je napravio Ugg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DION LEE (@dionlee)

Nova godina je tek počela, a trendovi koji su započeti krajem prošle se uveliko nastavljaju i šire. Ostaje nam da vidimo šta će nas to čekati tokom narednih meseci, i da li će TikTok zadržati svoju titulu mesta gde se trendovi rađaju i obnavljaju. Ili možda mesta gde trendovi idu da umru (jer je bilo i mnogih koji nisu uspeli).

Naslovna fotografija:

Nenad Grubanoski

Comments