Da li u slobodno vreme volite da prelistavate časopise i knjige sa svog stočića za kafu u potrazi za idejama za dekoraciju? Verovatno ste primetili da dizajneri uvek imaju šik stočiće za kafu koje krase časopisi o enterijeru i uređenju prostora. Iako ništa nije “na mestu”, postoji savršena mešavina i balans između dekorativnih i praktičnih stvari, kao što su šibice sa romantičnih hotelskih izleta, statement vaze, ručno rađeni podmetači sa buvljaka i slično. U stvarnom životu, međutim, uglavnom dopuštamo da stočić u dnevnoj sobi postane deponija za poštu, daljinski upravljač, ključeve i slično. Hajde da se ne lažemo, desilo se svakome od nas. Zato, okrenite novi list i potrudite se da raščistite svoj prostor, iznesete sve ono što vam nije potrebno i uredite prema svojoj želji. Dekoracija stočića za kafu je lakša nego što mislite.

Svoju dekoraciju započnite tako što ćete izabrati elegantan, minimalistički stočić kao savršeno platno za svoj dekor. Obložite površinu modernim knjigama koje su odraz vašeg ukusa i interesovanja i organizujte kolekciju ukrasnih predmeta poput skulpturalnih vaza, šik sveća i zanatskih poslužavnika. Neka dekoracija vašeg stočića za kafu podstiče razgovor.

Dekoracija stočića za kafu – ideje

Razmišljajte van okvira

Za početak, možda je pravo vreme da napokon promenite svoju predstavu o tome šta čini dopadljiv stočić za kafu – komad ne mora nužno biti od drveta ili metala – ili sto. Meki, zaobljeni tabure takođe može biti odlična opcija. Vintage kovčeg takođe može biti šik alternativa kada je stilizovan kao sto.

Dodajte činiju

Činiju ili posudu je uvek dobro imati pri ruci za stilizovanje stočića za kafu, a možete odabrati bilo koji stil prema svom ukusu. Zašto su činije pogodan predmet za dekoraciju? Kao prvo, kružni oblik je dobrodošao među mešavinom pravougaonih predmeta uključujući knjige, poslužavnike i slično – i uvek je dobro malo pomešati stvari. Osim toga, možete napuniti činiju sa toliko različitih sitnica, bilo da je koristite za držanje svoje kolekcije šibica ili izlaganje omiljenih školjki koje ste doneli kući s letovanja. Ili, jednostavno, unutra stavite daljinske upravljače za TV kako biste ih kamuflirali.

Dekorišite mirišljavim svećama

Mirišljave sveće ne čine samo da vaša dnevna soba zavodljivo miriše, već su obavezne za stilizovanje stočića za kafu. Bonus poene dobijate ako odaberete one u estetski prijatnim posudama ili oblicima. Takođe, dekorativne staklene tegle dodaju dozu vintage elegancije, pa prestaje da bude važno koliko sveća košta. I, naravno, dovršite dekoraciju šik prigušivačem za sveće, trimerom za fitilj i lepim držačem za šibice.

Grupišite dekorativne figurice zanimljivih oblika

Jednostavno je popuniti prostor na stolu za kafu pravougaonim ili kružnim predmetima, ali ne zaboravite da eksperimentišete! Nabavite različite figure sa zabavnim detaljima. Pored ovoga, zakrivljeni svećnjaci predstavljaju odličan dekor stočića za kafu jer dodaju intrigu u formi neočekivanog oblika. Bilo da je vaš stil vintage, boho, moderan ili nešto deseto, sigurno ćete naići na komad koji odgovara vašem prostoru.

Slojevito ne mora biti samo oblačenje

Dizajneri su profesionalci u slaganju predmeta kako bi postigli sofisticiran i jednostavan izgled. Ali nemojte da se plašite da prihvatite ovu taktiku – nije je previše teško rekreirati iako se možda tako čini na prvi pogled. Umesto da samo složite gomilu knjiga i smatrate posao završenim, uložite dodatan trud tako što ćete poređati slojeve različitih sitnica i detalja, po mogućnosti od najvećeg do najmanjeg. Niste sigurni šta da koristite? Idite na lokalnu pijacu ili u  antikvarnicu i nabavite predmete koji privlače pažnju (poput lažnog ptičjeg perja) i iskoristite ih kao završni dekorativni detalj.

Pročitajte i ovo: Uređenje male terase ili verande – kako da kreirate savršen boho kutak za leto

Naslovna fotografija: pinterest.com/jennifermichalczyk

Milica Nešić

Comments