Razmislite o temeljima – vaše telo nose vaša stopala, pa iako postoji tvrdnja da „sve ide iz glave“ karakteristična za zapadnjačku psihologiju, postoji i ona narodna da „sve dolazi od nogu“. Naše bake su znale da je važno da stopala budu suva i topla kada je hladno, kao i da je zdravo leti hodati bos; da je udobna obuća apsolutno neophodna i da je za opuštanje idealno potapanje stopala u toplu vodu; da noge povremeno treba podići na visinu iznad nivoa glave u ležećem položaju, kako bi se rasteretile i odmorile.

Počev od temelja, stopala sadrže mapu celog tela i ako naučite da je čitate i postupate prema njoj, možete mnogo doprineti svom ukupnom zdravlju i blagostanju.

U istočnoj medicini, stopala su povezana sa različitim delovima tela – na njima se nalaze tačke koje korespondiraju sa našim organima i stimulacijom tih tačaka u terapiji koja se zove refleksologija, utiče se na te organe. Pritiskom i masažom stopala, možete pokrenuti energiju, otkloniti mentalne blokade, podstaći rad nekog organa, ublažiti bol.

Kroz stopala prolazi šest meridijana, odnosno tačaka povezanih sa jetrom, pankreasom, želucem, žučnom kesom, bešikom, bubrezima. Postoje jin meridijani shvaćeni kao sporija ženska energija, na unutrašnjoj strani stopala i jang meridijani koje karakteriše dinamična muška energija na spoljašnjoj strani. Masirajući ove oblasti, povezujemo se sa ovim suptilnim energijama.

Generalno, peta je povezana sa donjim delom leđa, a unutrašnji deo stopala je mesto na kome se nalaze korespondentne tačke sa probavnim sistemom. Masirajući stopala od peta ka prstima, krećete se od leđa do glave – nos i grlo su na nožnim prstima. Problemi sa varenjem, alergije, stres, polodnost i regulacija menstrualnog ciklusa, uobičajeni su tretmani koji se obavljaju preko različitih tačaka stopala.

Na duhovnom nivou, kada se povežemo sa svojim stopalima, mi se energetski povezujemo sa svojim suštinskim ja, uzemljujemo se i ukorenjujemo u svet oko sebe. To se može posmatrati i kao aktiviranje korenske čakre, prvog energetskog centra u telu. Dobar rad ove čakre (naša ukorenjenost) obezbeđuje da se osećamo na ovom svetu bezbedno i adekvatno sa onim što jesmo.

Razmislite o tome koliko vremena provodite hodajući i stojeći i kako vam se stopala osećaju u udobnoj, a kako u zahtevnoj obući sa visokim potpeticama, koje vas teraju da pomerite težište i hodate sa više pažnje i napora. A onda uzmite u obzir refleksologiju i razmislite o tome kako hodanjem i stajanjem stimulišemo različite sisteme organa i fiziološke procese.

Mentalno i fizičko zdravlje su nepobitno povezani, što dokazuje naš nervni sistem – on prima signal i pokreće „alarm“, koji endokrini sistem prevodi u hemiju (hormone), što utiče na naše mentalno stanje.

Zdravlje vaseg tela i uma pocinje od stopala 3 Zdravlje vašeg tela i uma počinje   od stopala

Pročitajte i ovo: 5 akupresurnih tačaka za brzo mršavljenje

Kako da tretirate svoja stopala

Kupke za stopala

Rukovodeći se zdravorazumskim stavom naših baka, pripremite sebi s vremena na vreme opuštajuću kupku sa solima, biljkama, eteričnim uljima. Potopite stopala u toplu vodu i dozvolite im da se odmore i napune energijom, a ovaj efekat će se proširiti na celo telo. Upotrebite morsku so, da biste uživali u prednostima morske energije, isprobajte etarsko ulje nane za bolju cirkulaciju, ili lavande, za opuštanje.

Refleksologija

Refleksološka terapija je fokusirana na stopala i dlanove i ona se oslanja na mapu refleksnih tačaka i meridijana, koje treba aktivirati pritiskom, zagrevanjem, masažom, kako biste delovali na određene organe.

Za opuštanje, pritisnite tačku solarnog pleksusa i nadbubrežne žlezde, koja se nalazi tačno na sredini svoda stopala.

Za bolje varenje pritisnite deo iznad pete, ka unutrašnjem delu stopala, gde se nalaze tačke tankog i debelog creva.

Za detoksikaciju pritisnite spoljnu ivicu desnog stopala, ispod malog prsta, na jastučiću – ovo područje povezano je sa jetrom.

Kad pritisnete precizno i pogodite pravo mesto, osetićete da je tačka koju ste pritisli osetljiva, ili čak bolna. Akitvne tačke su svuda na telu osetljive ili bolne na pritisak.

Akupunktura

Akupunktura obuhvata mnoge prednosti kao i refleksologija, ali se proteže na aktiviranje tačaka po celom telu, putem igala, kako bi se obnovila holistička homeostaza tela i duha. Akupunktura prati isti sistem meridijana kao i refleksologija, tretirajući različite zdravstvene probleme, kao što su varenje, san, stres, polodnost, ali koristi aktivne tačke i na drugim delovima tela.

Masaža stopala i akupresura

Sećate se koliko je prijatna masaža stopala? Kada ste poslednji put uživali u njoj? Ne morate izvoditi naporne položaje, kako biste dosegli stopalo i masirali ga (ako nema nekog ko je voljan da vam pruži opuštajuću masažu) – možete upotrebiti tenisku lopticu, ili neki drugi zgodan predmet, koji možete valjati stopalom po podu, tako da osećate da stimulišete sve tačke pritiska odjednom. Ovo aktivira i opušta parasimpatički nervni sistem, poboljšava protok krvi i limfnu drenažu i veoma je prijatno.

Iskoristite letnji period da hodate bosi po kamenju (prirodna refleksološka masaža), pesku, zemlji, travi. Na ovaj način podstičete ukorenjivanje i povezivanje sa elementima prirode, aktivirajući samoisceljujuću sposobnost tela i punite se energijom majke Zemlje, koja podržava bolji san, smanjenje bola i stresa, neutralizaciju slobodnih radikala, kao i viši nivo samosvesti i životne radosti i blagostanja.

Pročitajte i ovo: Jonska kupka za stopala – šta je Foot Detox i da li vam je potreban?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments