Da li neko od vas dolazi sa BookTubea ili BookToka? Da? Dobro došli! Svaka godina nam donosi mnogo iznenađenja u sferi izdavaštva, uključujući i debitovanje novih književnih zvezda, kao i dugoočekivanih novih izdanja od naših omiljenih autora. Strane knjige 2023. godine uključuju kolekciju trilera, ljubavnih romana, književne fikcije i drugih žanrova.

Bilo da ste nestrpljivo čekali nastavak svog omiljenog romana ispunjenog neizvesnošću, srcecepajuće ljubavne priče ili nešto treće, sigurno je da će vas najočekivanija izdanja godine naterati da neprestano okrećete stranice knjige.

Ako ste, ipak, fan knjiga koje nisu fikcija, ne brinite, jer vas krajem 2022. očekuje mnogo noviteta. Viola Davis, Hannah Gadsby i Constance Wu su samo pojedine holivudske zvezde o čijim memoarima svi pričaju. Nije važno šta volite da čitate, najnovija izdanja koja nas očekuju do kraja februara 2023. su knjige koje ne smete propustiti! Sa toliko novih knjiga, gotovo da nije moguće da ćete se požaliti kako nemate o čemu da čitate naredne godine!

Strane knjige 2023: Ovo su pojedini romani stranih autora koje željno isčekujemo početkom godine

30 Things I love About Myself – Radhika Sanghani

Nikada nije na odmet da dobijete malo pozitivnih reči, pogotovo ne u ovim teškim vremenima. 30 Things I love About Myself je knjiga za svakog ko se ikada našao u spirali samoprezira. Za Ninu Mistry, glavnu junakinju ove knjige, “dno dna” predstavlja provođenje tridesetog rođendana kao da je u zatvoru.

Freelance novinarka nalazi sebe u takvom stanju nakon što je raskinula sa svojim verenikom i shvatila da će morati da se preseli kod mame i starijeg brata. Ali čak i kada je dostigla svoju najnižu tačku, Nina odlučuje da pronađe 30 razloga da se zaljubi u sebe u toku sledeće godine, što će dovesti do njene dirljive i duhovite, ali radikalne potrage za samoprihvatanjem.

Datum izlaska: 4. januar 2023.

Pročitajte i ovo: Klasici književnosti koje treba da pročitate na osnovu horoskopskog znaka

“Anthem” – Noah Hawley

Da li ste gledali hit seriju Fargo? Ako jeste, onda će vas ova nova knjiga veoma obradovati, jer nam dolazi od kreatora serije, Noahe Hawleya, i jedan je od najiščekivanijih trilera godine. Anthem se dešava u trenutku koji je neverovatno sličan onom koji svi trenutno živimo, ali sa obrtom.

Odjednom, tinejdžeri širom sveta otkrivaju skrivene poruke u mimovima koje samo oni mogu da razumeju. Među njima je i Simon Oliver koji napušta postrojenje u kome pokušava da procesuira iznenadnu smrt svoje sestre sa čovekom po imenu The Prophet (prorok) i ženom po imenu Louise. Zajedno kreću na putovanje da zaustave čoveka po imenu The Wizard (čarobnjak) koji napada ranjive ljude.

Datum izlaska: 4. januar 2023.

“The Maid” – Nita Prose

Zadivljujući debi spisateljice Nite Prose, “The Maid”, važi za modernu verziju filma “Clue”. Misterija zaključane sobe prati 25-ogodišnju Molly, koja još uvek uči kako da se kreće svetom bez pomoći svoje bake.

Za Molly, svet može biti čudno i haotično mesto, ali ona uspeva u uspostavljanju reda, što je čini savršenom sluškinjom za Regency Grand Hotel. Međutim, kad mlada sobarica otkrije mrtvo telo u jednoj od soba, ona je prva osoba optužena za ubistvo. Srećom, Molly i njeni prijatelji su odlučni da reše slučaj pre nego što bude optužena zbog zločina koji nije počinila.

Datum izlaska: 4. januar 2023.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lexi ✨ (@whatlexireads)

“Seasonal Work” – Laura Lippman

Autorka bestselera Njujork tajmsa, Laura Lippman, jedan je od najboljih savremenih pisaca kriminalističke fantastike. Zato je njena nova zbirka kratkih priča Seasonal Work prava poslastica za sve ljubitelje neizvesnosti.

Svaka priča u kolekciji sadrži fascinantnu ženu koja završava u centru zapleta punog intriga i neizvesnosti. Kratke priče uključuju “Just One More”, u kojoj pokušaj bračnog para da začini svoj brak ide naopako, i “Slow Burner” u kojoj žena jednostavno ne može a da ne istraži tajni mobilni telefon svog muža. Ove sočne mini-misterije savršene su kad želite uvrnuto, ali kratko čitanje.

Datum izlaska: 4. januar 2023.

“The Paris Bookseller” – Kerri Maher

Nova knjiga Kerri Maher je istorijska fantastika koju ne sme propustiti svakog ko voli knjige. Godine 1919, Sylvia Beach otvara čuvenu parisku knjižaru Shakespeare and Company, koja brzo postaje mesto okupljanja pojedinih najsjajnijih umova tog doba, uključujući Ernesta Hemingwaya, F. Scotta Fitzgeralda i Jamesa Joyca.

U stvari, kada je Joyceov “Ulysses” zabranjen, Sylvia Beach je rizikovala svoju reputaciju i sama objavila ovaj naslov. Ovaj jedan čin testira prijateljstvo prodavača knjiga, dovodi njen posao u opasnost i dovodi do lične i profesionalne krize koja će je primorati da odluči koliko joj knjižara znači.

Datum izlaska: 11. januar 2023.

“Hotel Portofino” – J.P. O’Connel

Ako volite istorijske drame poput „Downton Abbey” i „The Crown“, onda morate da pročitate „Hotel Portofino“. Ova misterija je već pretvorena u TV seriju koja će biti emitovana krajem godine. Smeštena u britanskom hotelu više klase na italijanskoj rivijeri iz 1920-ih, priča prati Bellu Ainsworth, vlasnicu hotela koja se bori da zadrži svoje ohole goste srećnim i svoju problematičnu porodicu na okupu. Kada ljubavna spojnica za njenog sina propadne, Bellina situacija od loše postaje mnogo gora.

Datum izlaska: 18. januar 2023.

“How High We Go in the Dark” – Sequoia Nagamatsu

Evo nečega i za ljubitelje naučne fantastike! U pitanju je debitantska knjiga Sequoie Nagamatsu, a priča se proteže stotinama godina i fokusira se na međusobno povezane likove koji pokušavaju da prežive u svetu razorenom klimatskim promenama.

Počevši od 2030. godine, kad arktička kuga obuzme svet, priča brzo postaje oda ljudskoj istrajnosti i trajnoj prirodi ljubavi. Od neverovatne ljubavne priče koja se odvija u tematskom parku za smrtno bolesnu decu do pokušaja neustrašive bake da pronađe novu matičnu planetu za sebe i svoju unuku, svaka priča u ovom blistavom romanu će vam dirnuti srce.

Datum izlaska: 18. januar 2023.

“The Roughest Draft” – Emily Wibberley i Austin Siegmund-Broka

Bivši partneri u pisanju Katrina Freeling i Nathan Van Huysen prinuđeni su da se ponovo udruže kako bi završili još jedan ljubavni roman. Autori bestselera uspešno su izbegavali jedni druge otkako se desio njihov privatni sukob, ali sa još jednom knjigom koju po ugovoru moraju da završe, ponovo se udružuju u vrelini malog grada na Floridi.

Tamo su napisali i svoju prvu knjigu, ali se ponovo ujedinjuju kako bi napisali još jednu priču. U tom procesu, ovaj par će možda imati priliku da razjasni svoje razlike i da se seti zašto su uopšte bili tako sjajan tim.

Datum izlaska: 25. januar 2023.

“The Violeta” – Isabel Allende

Ovaj roman autorke bestselera Isabel Allende je opsežna priča o dugom i neobičnom životu jedne žene. Rođena 1920. godine u Južnoj Americi, Violeta je bila živa samo nekoliko nedelja kad je španski grip došao na njihove obale.

Zahvaljujući njenom ocu, njena porodica prolazi kroz pandemiju nepovređena, ali na horizontu je još iskušenja, uključujući Veliku depresiju, uspon tiranina, prve ljubavi, i još jednu mnogo moderniju pandemiju. U rasponu od 100 godina, ovaj zadivljujući roman će vam pokazati istoriju našeg modernog vremena kroz priču o životu jedne fascinantne žene.

Datum izlaska: 25. januar 2023.

Pročitajte i ovo: 7 knjiga koje svaki milenijalac treba da pročita

“This Woven Kingdom” – Tahereh Mafi

Još jedna sjajna preporuka za ljubitelje fantastike! Prva knjiga u željno isčekivanom fantastičnom serijalu je inspirisana persijskom mitologijom. Prestolonaslednik Kamran zna da postoje proročanstva koja predviđaju smrt kralja, ali nikada nije mogao da predvidi šta će se desiti kada se ostvare.

Koliko je znao, Alizeh nije bila ništa drugo do sluškinja, ali je u stvari naslednica carstva Jinn. Sad je njen uspon na vlast predodređen da ospori njegovo pravo na krunu, ali i da preokrene svet kakav poznaju u prvom poglavlju onoga što će biti epska trilogija.

Datum izlaska: 1. februar 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/bookishy

Nenad Grubanoski

Comments