Faza medenog meseca je puna strasti, intenziteta i uzbuđenja – zaljubljeni ste i preplavljeni i uživate u tome. Ne možete da prestanete da mislite o voljenoj osobi, oduševljeni ste svaki put kad pošalje poruku, pozove, ili se pojavi. Strast u vezi gorela je neprekidno i niste mogli da dočekate priliku da ostanete sami. To možda nije ono najbolje u ljubavi, ali je svakako najzanosnije, jer vam omogućava da iskusite sreću i bezbrižnost, koja u životu odrasle osobe retko traju dugo.

Ali, i medeni mesec se završava, intenzitet bledi, strast se smiruje, realnost baca sive senke na vaša osećanja i druge stvari (životno važnije) dolaze u prvi plan. Zemlja zove! Morate da se spustite sa oblaka i da možda shvatite da vas taj privremeni uzlet nije uveo u odnos koji možete da održite, bez zaslepljenosti zaljubljenosti. Mnoge veze se prekidaju nakon toga, a parovi koji pronađu dublja osećanja i povezanost mogu nastaviti da grade odnos i neguju ljubav. A strast u tome može mnogo da pomogne!

Evo kako da održite strast u vezi i nakon faze medenog meseca

Da biste održali strast u vezi – održavajte dejtove

Većina parova ima mnogo dejtova na početku veze, a kasnije, kad se odnos ustali, prestaju da izlaze, iz praktičnih razloga – mnogo je zgodnije i lakše da dođu jedno kod drugog i prespavaju, nego da se negde nalaze i vreme koje bi mogli da provedu sami, gradeći navike (koje su u bliskosti neophodne). Izvesna inertnost pojavi se posle izvesnog vremena i čak i kad imaju prilike da izađu, parovi često radije biraju da nastave sa ustaljenim obrascem viđanja. U tome nema ničeg lošeg, ali ne dozvolite da lenjost prevlada! Osim toga, obično je jedan partner dinamičniji, a drugi statičniji i onaj ko više voli da „zuji“ u nekom trenutku će postati nemiran i nezadovoljan i želeće da ispuni svoje društvene potrebe i biće razočaran ako partner ne želi da se uključi. Dakle, strast u vezi traži održavanje, a to znači malo napora i volje da se izađe iz zone udobnosti. Idite povremeno na sastanke, u bioskop, pozorište, romantične večere, kulturne događaje – to su prilike da se doterate i vidite jedno drugo u najboljem izdanju, a zanimljive društvene interakcije mogu zapaliti iskru među vama.

Čuvajte malo misterije

Komunikacija je važna, ali ne morate se ispovedati i analizirati svoje promašaje, veza nije terapija (iako često deluje isceljujuće) i ne morate ispričati sve o sebi. Naročito se ne morate hvaliti stvarima koje znate, koje ste videli i upoznali, neka se to otkriva vremenom, tako ćete uvek imati čime da zadivite partnera.

Pročitajte i ovo: Medeni mesec traje – tri meseca!

Učite nove stvari da biste održali strast u vezi

Radite na sebi, bavite se usavršavanjem svojih znanja i veština, učite nove stvari, pronađite nove hobije i interesovanja. To je put ličnog rasta i razvoja, ali i rasta u vezi. Partner vam se može pridružiti, možete ga inspirisati svojim otvorenim duhom i željom da učite i može razviti veće poštovanje prema vama. Što više napredujete u svom životu, imaćete više toga da podelite sa partnerom, a to može podstaći strast u vezi.

Držite nivo

Ne morate uvek biti doterani, ali setite se faze medenog meseca, u kojoj ste se uvek pažljivo doterivali i isprobavali šta ćete obući, pre nego što izađete na sastanak. Želeli ste da uvek izgledate najbolje moguće – postavili ste određen nivo i zato ga držite! Važno je i da imate vremena za sebe, kada možete biti opušteni, a važno je i da imate opuštene zajedničke trenutke, ali važno je da i dalje vodite računa o svom izgledu i dobroj formi, da i dalje budete ona osoba u koju se vaš partner zaljubio.

Spontanost održava strast u vezi

Kao što je rečeno, navike su važne, one održavaju strukturu odnosa i osećaj bliskosti, ali ne treba sve da bude rutinski i predvidljivo. Da biste obnovili fazu medenog meseca i strast u vezi, priredite partneru prijatna i uzbudljiva iznenađenja, dozvolite da vas spontanost ponese, unesite ponekad igru, zabavu i avanturu u vašu vezu.

Provedite neko vreme odvojeno

U fazi medenog meseca gledali ste da svaki trenutak slobodnog vremena provedete zajedno. Ali, kako se veza razvija, svako od vas će imati potrebu da provodi neko vreme sa svojim prijateljima i porodicom, nezavisno od partnera. I to je dobro za vaš odnos – kada svako ima svoje obaveze i deo života van veze, on iz tog spoljašnjeg kruga unosi u unutrašnji nove informacije, novu energiju, dinamiku. Kada nešto zanimljivo doživite, jedva ćete čekati da to ispričate partneru i oboje ćete više ceniti vreme koje provodite zajedno. Ovaj model odnosa se zove zdrava međuzavisnost, jer nije zavisnost (koja može ugušiti partnera), a nije ni potpuna nezavisnost, koja može sabotirati bliskost i intimnost. Veze u kojima partneri održavaju zdravu međuzavisnost, imaju tendenciju da napreduju i mnogo više šanse da opstanu, od onih u kojima su parovi stalno zajedno.

Emocionalna intimnost održava strast u vezi

Faza medenog meseca može se obnavljati, zahvaljujući negovanju intimnosti i bliskosti – delite osećanja, komunicirajte sa poštovanjem, razgovarajte o teškim i bolnim temama. Ako se osećate dovoljno bezbedno da delite teška osećanja, to osnažuje vaš odnos, produbljuje intimnost i povezanost i održava strast u vezi.

Naučite više o odnosima

Istražujte, čitajte, pozabavite se psihologijom odnosa i veza, obrazujte se. Niko nas ne uči kako da gradimo i održavamo zdrave veze i odrastajući, usvojimo mnoge nezdrave i sputavajuće obrasce. U savremenom svetu, ovakve informacije su vam dostupne u ogromnim količinama (pored ostalog, i u ovakvim tekstovima) i možete mnogo saznati o veštinama komunikacije, upravljanju osećanjima, načinima na koje se možete raspravljati sa poštovanjem, o važnosti postavljanja granica i prepoznavanja i razrešavanja negativnih obrazaca odnosa. Odnos se neće izgraditi sam od sebe, potreban je napor i ulaganje, a ako praktikujete odgovarajuće informacije i znanja, bolje ćete razumeti i sebe i svog partnera. Pored bliskosti, poverenja i poštovanja, lakše ćete održavati i strast u vezi!

Pročitajte i ovo: Znaci da će veza potrajati nakon faze “medenog meseca”

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments