Mnogo je toga što ne možete da promenite, što je stanje stvari, priroda, situacija, što se već desilo i nije bilo pod vašom kontrolom, niti ste vi donosili odluke. Sam vaš život, činjenica da ste rođeni – najvažnija stvar na svetu, vaše postojanje – samo je posledica situacije i odluka koje su drugi donosili.

Pa, da vidimo, šta je ono što možete, kada su u pitanju stvari koje ne možete da promenite.

Ne možete da promenite detinjstvo

Odvijalo se tako kako se odvijalo. Koreni svih naših problema leže u detinjstvu i svako ima neku svoju (tužnu) priču. Takva vam je bila situacija, primili ste uticaje koje ste primili, razvili ste se kako ste se razvili – upijali ste kao sunđer i to je materijal kojim raspolažete. I to je sigurno kvalitetan materijal, sa kojim možete dosta toga da uradite – dobre i loše stvari, jednako. Usvajanje ovakvog stava je ključno, jer to je ono što možete, da uzmete to čime raspolažete, taj emotivni materijal i da sa njim radite, da otkrivate i upoznajete sebe, da prihvatate ono što je bilo, da biste bolje razumeli ono što jeste i da biste svesnije birali ono što dolazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Porodica

Ni njih ne možete da menjate, ne možete kontrolisati ono u čemu ste rođeni, ali zato možete da kontrolišete koga puštate blizu i kome dozvoljavate da bude deo vašeg života. Porodica koja deli krvno srodstvo nije vaša jedina porodica – ako ste se među njima rodili, niste na njih i “osuđeni”. Možete stvoriti svoju porodicu u koju ćete primiti ljude koje želite u svom životu, sa kojima se razumete, koji isto tako traže alternativnu porodicu, da bi osećali pripadnost i prihvatanje. Možete provesti godine i decenije u lošim odnosima sa jednim od roditelja, ili sa drugim članovima porodice i ako i dalje ne uspevate da sklopite primirje, možda je vreme da prihvatite da nikada neće biti mira među vama i da nastavite svoj život u odnosu na tu činjenicu. To nhe znači da ste odustali, već da prihvatate realnost onoga što jeste.

Pročitajte i ovo: Stvari zbog kojih ćete sigurno žaliti

Seksualnost

Ako ograničavate sebe u skladu sa važećim normama koje društvo propisuje, bićete vrlo nesrećni ukoliko vaša priroda ne podržava te norme. A to ne znači samo da volite isti pol, već i sve ostalo u čemu se vaša seksualnost izražava, što nije konvencionalni monogamni heteroseksualni odnos. Od najveće važnosti je da znate ko ste i da ne vršite nasilje nad sobom, pokušavajući da budete neko ko niste. Možete izabrati da živite dvostrukim životom, odnosno, da krijete ono što jeste – mnogi su napravili taj izbor i dobro se osećaju sa tim. Ali, možda vi ne možete da živite “iza paravana” i ne želite nikog da lažete i ne želite da se krijete i možda je za vaše samopoštovanje od vitalne važnosti da otvoreno izražavate svoju sekusalnost i da zadobijete prihvatanje i poštovanje koje zaslužujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Da li vas neko voli

Ne možete da promenite nečija osećanja. Ako ste upoznali neuzvraćenu ljubav, onda znate koliko ste vremena proveli u uzaludnoj nadi, slušajući pesme u kojima je ta nada opevana (da nije tog značajnog ljudskog iskustva, ne bi bilo ni ljubavnih pesama). Niti možete da volite nekog samo zato što procenjujete da je dobar i da zaslužuje vašu ljubav, niti možete nekoga naterati da vas voli, samo zato što ste dobri i zaslužujete njegovu ljubav. To je užasno bolno iskustvao – gubitak nečega što i niste imali – ali jednostavno ne možete da kontrolišete ono što neko drugi oseća prema vama.

Pročitajte i ovo: Sreća kao generisanje entuzijazma i uključivanje radoznalosti

Možda ćete to morati da zaključite na teži način, pokušavajući da se promenite (vršeći nasilje nad sobom) i budete ono što verujete da bi toj osobi bilo privlačno. Možda vam čak i uspe, ali tu je još jedna stvar koja vam neće uspeti – nikada nećete moći da poštujete nekog ko je “pao” na vašu glumu, a nećete ni uspeti da se dugo držite te uloge. Svaki pokušaj u tom smislu, osuđen je na bolnu propast, tako da vam je bolje da što pre prihvatite da nećete moći da izvedete da vas neko zavoli, jer to nije do vas. Ali, zato možete sa punim integritetom da budete ono što jeste i da (jednog dana) sretnete nekog ko će biti oduševljen vama, sa kim ćete se povezati i razmenjivati osećanja i energiju, na istom nivou.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments