Majčinstvo menja život – i nije isto ako imate jedno, dvoje, troje ili više dece. Samo sa više dece imate više iskustva i više samopouzdanja. Prvo što naučite je da je majčinstvo celodnevni svakodnevni posao i da su sve potrebe male dece hitne i interventne, dok su sve vaše potrebe u drugom i trećem planu. To je ono što ljudi misle kada govore o roditeljskom odricanju i žrtvovanju. Iza tih pojmova stoji iskustvo odgajanja dece, iskustvo najdublje ljubavi i predanosti, najtežih kriza i strahova, najvećih životnih promena. Biti majka, nešto je što vas bitno definiše, a ovo su lekcije o međuljudskim odnosima kojima vas majčinstvo uči.

Svi imaju različite razvojne kapacitete, potrebe i snagu. Pomozite voljenoj osobi da razvije te kapacitete i cenite njenu posebnost.

Učestvujući aktivno u odrastanju svoje dece, posmatrajući ih i komunicirajući sa njima na onaj organski, intuitivni način na koji su majke povezane sa decom, shvatate da svoja očekivanja morate odbaciti, ili prilagoditi specifičnim potrebama svoje dece. Jedno dete će lako i brzo savladati nešto, što će drugom ići teško i sporo, a vi ćete pratiti tu dinamiku, shvatajući način na koji jedno dete uči (i koliko je taj način sličan, odnosno, različit od onog na koje uči drugo dete).

Sa takvim iskustvom uživljavanja i razumevanja, lakše vam je da razumete odrasle – posmatrajući „radove u toku“ (decu), bolje razumete „finalni proizvod“ (odraslog). U svakome postoji unutrašnje dete, koje je podržano ili uskraćeno u svojim naporima da se razvije i realizuje. Ne možete imati ista očekivanja od svih, ali svakoga možete ohrabriti da pruži najbolje od sebe.

Najznačajniji način podučavanja je primer

Trošimo previše reči ubeđujući se, argumentujući, diskutujući, racionalizujući. Pored dece, sa kojom se komunikacija razvija kroz primarne oblike, pre nego što doraste do verbalne, shvatite da je pokazivanje i primer način na koji se sve najbrže i najlakše shvata i prihvata. U odnosu sa odraslima, odustanite od svađe i ubeđivanja. Prosto zastupajte svojim ponašanjem, delima i načinom života ono u šta verujete i u šta želite da druge uverite. Posmatrajući vas, drugi će shvatiti da ste iskreni u tome, pa će i vaše reči imati veću težinu.

Takođe, vaše ponašanje, način na koji se suočavate sa problemima, kako komunicirate sa ljudima, koliko poštovanja pokazujete, kako donosite odluke, kako se opuštate, čemu se radujete i u čemu uživate – najbolji je vaspitni metod koji imate. Deca ne slušaju ono što pričate, ali upijaju ono čime zračite i imitiraju ono što radite. Odrasle ne možete vaspitavati (a i ne treba), ali možete se ponašati dosledno i biti uvek pošteni i otvoreni i pokazivati poštovanje i razumevanje, ako je to ono što cenite i što želite da dobijete od drugih.

Ne znamo odakle dolaze napadi besa i izlivi emocija

U društvu odraslih, stalno smo pod pritiskom da zadržimo kontrolu nad osećanjima u svakom trenutku. Ali i odraslima se, kao i deci, dešava da podlegnu napadima besa, plača, nekontrolisanih izliva emocija, kojima je jednostavno potrebno da se izraze i možda nemaju neki dublji uzrok, ili samo jedan razlog, već su posledica „svega što se skupilo“.

Imate prava da izrazite svoja osećanja (i da im podlegnete), kao što imaju i drugi. Ako odrasli oko vas imaju „dečije napade besa“, prosto naučite da ih prepoznate i sačekajte da prođu. Pružite utehu i podršku kad osećate da je potrebno, ili ignorišite nečije ponašanje, ako osećate da je to pravi postupak. Baš kao što postupate sa decom. Ništa se ne rešava dok naboj traje. Kad prođe, može da se zaboravi, kao da ga nije ni bilo, ili da se o njemu porazgovara.

Comments