Možda je i nemoguće da nešto znate unapred, ali možete znati na šta treba da obratite pažnju i na čemu da radite, kada su u pitanju važne životne stvari, o kojima vas obično niko ne informiše i ne uči, jer svi ono najteže i najbitnije „provaljuju“ sami. Ako imate partnera i razmišljate o braku, ove smernice, koje dolaze iz tog iskustva, biće vam bliske i razumljive. 

To što ste venčani, ne znači da ćete vas uloge žene i muža pretvoriti u druge osobe. To su samo etikete i one ne rade ništa same od sebe. Ljudi često veruju i očekuju (a da toga nisu svesni) da će brak rešiti probleme koje imaju u odnosu, ili neke lične probleme, ali brak kao takav, nema tu moć. Nema je ni ljubav. Sve je na vama i niko od vas dvoje neće biti bolji u braku, osim ako se potrudi. 

Kad neki problem prevaziđete i neku priču zaokružite, nemojte se više pozivati na nju, neka ostane u prošlosti. Toksično je potezati stare argumente (strahove, krivice i prebacivanja) u raspravama koje će uslediti, a uvek će ih biti. Nemojte se vrteti u krug, najveći deo rešavanja problema jeste to da se držite rešenja do kog ste došli i da odbacite pasivnu agresiju podmetanja starih prepirki. 

Ne ulazite u brak, ako vaš partner nije vaš najbolji prijatelj. Više vremena koje ćete provesti zajedno biće van kreveta, pa ako vas dvoje ne možete da se zabavljate, razgovarate o svemu i budete jedno drugom pravi prijatelji, nećete opstati. Hemija među vama neće održati odnos, ali prijateljstvo hoće. 

Brak je velika odluka, nemojte je shvatati olako. Budite sigurni da lice voljene osobe želite da gledate svakog dana do kraja života, napišite svoje zavete i dajte sve od sebe da ih ispunite. Brak je predanost, a ona će vam biti potrebna, da biste prebrodili sve što (zajednički) život donosi. 

Nemojte prestati da se zabavljate i udvarate jedno drugom. Cenite vreme koje možete da provedete zajedno, učinite ga posebnim. Priredite sebi izlaske, ili prijatne večeri kod kuće, zakazujete sastanke i odredite vreme kada ćete se posvetiti jedno drugom, bez ikakvog ometanja. 

Comments