Odrasli ste kada prihvatite odgovornost za sebe i svoj život, naučite da brinete o sebi (i o drugima) i usput nakupite nešto prtljaga – svaka odrasla osoba ima dovoljno materijala za psihoterapeuta, ali pored toga, potrebno vam je i sve ostalo sa ovog spiska. 

Veza u kojoj ste mnogo naučili o sebi

Najbolja stvar u ljubavnim odnosima je što u njima rastete i razvijate se, čak i kada ih prevaziđete, ili izgubite. I kada je neuspešna, ljubav ostaje uz vas, ako je bila ljubav. Postaje deo vas i vašeg odnosa prema sebi. 

Spremna odevna kombinacija

…Za slučaj da vas neko poseban iznenadi i pozove vas da se vidite – odmah. Nešto što ne morate da smišljate, u čemu se osećate udobno i seksi i što možete nositi u svakoj prilici. Univerzalna odeća za instant-dejt, koji niste planirali. 

Nešto novca na računu „za svaki slučaj“

…Koji nećete trošiti, koji vam daje sigurnost da ćete moći da se pobrinete za sebe u vanrednoj okolnosti. 

Dobar kofer ili torba

…U koju staje sve što vam treba za kraće putovanje. Tako nećete moći, kada se ukaže prilika, da se oslonite na izgovor da nemate u šta da se spakujete. Dobro je i da imate rezervni neseser sa osnovnom šminkom i kozmetikom, a nešto čistog veša možete držati u tom koferu. I kad se prilika ukaže, samo ubacite dve odevne kombinacije i spremni ste. Ovo je dobra taktika protiv konformizma i inercije, naročito ako ste anksiozni povodom putovanja i teško vam je da se pomerite s mesta. 

Pročitajte i ovo: Ovo su pojedine od najvažnijih životnih spoznaja

Potrebno je da znate kuda treba da idete

…I kome da se obratite, kada ste uznemireni, duboko potreseni, kada vam je potrebno da se saberete i umirite. To su oni momenti kad se desi nešto bolno i stresno i vi prosto morate da se pozabavite štetom koju vam to nanosi. Za takve trenutke potrebno je da imate mesto gde možete da odete i osamite se, ili osobu kojoj se obraćate za prvu pomoć. Ili i jedno i drugo – osobu kod koje možete da odete, jer znate da će vam se ona radovati i omogućiti vam mir koji vam je potreban, čije je prisustvo nenametljivo i isceljujuće. 

Fizička aktivnost kojom se bavite makar povremeno

Ne uspevaju svi da vežbaju svakodnevno, da idu u teretanu i neguju kondiciju, ali ponekad morate da ustanete i pomerite se, makar to bila samo povremena šetnja. Makar i odlazak u onu dalju prodavnicu i penjanje stepenicama.

Ideju o tome šta želite u životu

Šta je ono što vam daje smisao i uzemljuje vas, što vam pruža osećaj celishodnosti? Nema svako privilegiju da se bavi poslom koji voli i u kroz koji izražava sebe, ali svakako vam je potrebno da imate aktivnosti (hobije) u kojima ćete pronaći to zadovoljstvo

Bar jedna ekološki primerena praksa u vašem životu

Odrasle osobe bi trebalo da znaju koliko je planeta ozbiljno ugrožena našim varvarskim ponašanjem i trebalo bi da mogu da naprave makar male promene i prilagođavanja u svojoj svakodnevici koje doprinoste očuvanju životne sredine. 

Pročitajte i ovo: Kad vam je vaše nezavisnosti preko glave

Kutija za uspomene

Fotografije, ulaznice sa koncerata, pisma, poruke, kamenčići koje ste doneli sa nekog posebnog mesta, belo pero koje vam se našlo na putu onog dana kada se desio poseban susret… Čuvajte takve stvarčice, jer one čuvaju sećanja koja će uvek imati moć da vas obraduju. 

Farmerice koje vam dobro stoje

Sada. Ne one za koje treba da smršate pet kila. Prestanite sa tim i nabavite farmerice koje vam pristaju, umesto da stalno sa čežnjom gledate u one u koje ne možete da se uvučete i loše se osećate zbog toga. 

Podsetnik za rođendane članova porodice i prijatelja

Odrasle osobe vode računa o takvim stvarima. Možda vama to ne predstavlja nešto bitno, ali drugome čestitka može mnogo značiti.

Sposobnost da razlikujete ljubavna osećanja od požude

Zaljubljenost od ljubavi. Nije svako ko vas zanese onaj pravi, sa kim ćete želeti da podelite život, ali takva osoba se može pojaviti, a da je ne prepoznate, ako se oslanjate samo na hemiju i fascinaciju. 

Veštine svakodnevnog samostalnog življenja

Umeće zamene točka na automobilu i gumice na slavini, kanisteri sa vodom za slučaj nestanka vode, i da tačno znate gde su sveće, kad nestane struja. Umeće spremanja nekoliko jednostavnih obroka (i bar jednog komplikovanog), pružanje prve pomoći, veštine održavanja komšijskih odnosa kroz male usluge i ljubazne komentare. Svest o tome da niste sami na svetu i da ste ovde da date svoj doprinos.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments