Spisak je dug, a uglavnom se svodi na to da će vam jednog dana biti žao zbog stvari koje niste uradili, kad je trebalo i kad ste mogli. Suviše toga u svojim životima uzimamo zdravo za gotovo, a onda, kada bude gotovo, razbolimo se od tuge. Malo više prisutnosti, svesnosti i nesebičnosti u mladosti, doneće mnogo dobrobiti kasnije. Verujte onima koji su spisak sastavljali – na osnovu sopstvenog i iskustva drugih, znali su o čemu govore. 

Zažalićete što niste obraćali više pažnje, što niste bili malo osetljiviji i brižljiviji prema onima koje ste izgubili. A izgubićete bake i deke i roditelje, tim redom, ako imate sreće. Verovatno ćete se suočiti i sa pojedinim tragičnim gubicima, koji dolaze preko reda i iz ljudske perspektive, potpuno su besmisleni, neobjašnjivi i neprihvatljivi. U mladosti ste usredsređeni na sebe, svoju korist i zadovoljstvo i to je u redu – ali nemate mnogo vremena, pre nego što počnete da se suočavate sa gubicima. Briga o bližnjima daje osećaj svrhe, razmislite o tome. 

Zažalićete (mnogo puta) zbog ega i sujete. Što ste niste izvinili, što niste priznali da ste pogrešili i tražili oproštaj, što niste popravili ono što ste mogli, što se niste iskupili onima koje ste povredili. Osetićete to svom težinom, kada se nađete u situaciji da neko vama priznaje svoju grešku, izvinjava se i traži oproštaj. Pokidaće vas suprotstavljena osećanja – bićete ljuti i uvređeni, zavidećete toj osobi što ima hrabrosti da prihvati svoju odgovornost, prepoznaćete priliku da i sami budete plemeniti i pružite oproštaj, sumnjaćete da ste izmanipulisani i pitaćete se da li ste uopšte dorasli oproštaju? Setićete se svih onih mučnih situacija u kojima niste pokazali svoju ranjivost i slabost, niste se „ponizili“ toliko da se izvinite i molite za milost. Želećete da ste mogli to da uradite. 

Zažalićete što ste toliko energije gubili brinući o stvarima koje su se uvek rešavale same od sebe i nikada nisu bile dramatične i strašne, kao u vašim zamišljenim scenarijima. Biće vam krivo zbog toga što ste sami sebi pokvarili toliko lepih trenutaka brinući o ishodima – stvari koje su ispale dobro, ili ionako niste mogli nikako da utičete na njih. 

Zažalićete što niste uradili ono o čemu ste maštali, uglavnom iz straha, konformizma, inercije. Sigurno ste se već setili takvih stvari i upravo uzdišete pomišljajući da je sada kasno, prilika je prošla. Ali, doći će sledeća prilika za nešto drugo, prepoznajte je i nemojte je propustiti. Osim toga, možete i sami kreirati svoje prilike. To što mislite da je za nešto kasno, možda je samo predrasuda (ili izgovor za strah sa kojim ne želite da se suočite). 

Zažlićete što nekome niste rekli da ga volite. Niste smeli da rizikujete da budete odbijeni. A drugu mogućnost niste ni razmatrali. Zažalićete što ste tako malo cenili sebe. Biće vam žao i što niste češće izjavljivali ljubav prijatelju, partneru, članu porodice. Kada dugo volite nekog, podrazumevate da on to zna i da će uvek biti tu. A onda se desi da taj neko ode iz vašeg života, a vi se pitate zašto ga niste češće grlili i govorili mu da ga volite. 

Zažalićete što niste više bili tu za ljude kojih više nema i koji vam nedostaju. Mogli ste bolje da ih volite, da budete nežniji, prisutniji, više na raspolaganju. Zažalićete što se niste više družili sa njima dok ste imali prilike. 

Naravoučenije: volite svoje bližnje, pokažite im svoju ljubav, delima i rečima. Manje brinite zbog stvari koje ne možete da predvidite, poklonite više pažnje i delite više radosti sa ljudima koji su tu za vas. Život se dešava sada i ne pruža mnogo drugih prilika. Zato otvorite svoje srce i svoj um, budite prisutni u svom životu i u životu svojih bližnjih. 

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Brankica Milošević

Comments