Depresivna osećanja posle odmora su i te kako stvarna. Jedva dočekate godišnji odmor, period kada, dve, tri nedelje ne morate da mislite o poslu, kada osetite to malo slobode, predivno se provedete, budete bezbrižni – i onda dođe taj ponedeljak. Dan kada ponovo treba da krenete na posao, a nimalo vam se ne ide.

Nemate energije da ponovo razmišljate o poslu i stresovima koje sa sobom nosi, da se naviknete na činjenicu da je najlepši deo godine prošao i da je to – to od mora što se vas tiče, do sledeće godine. Mnogi tada počnu da preispituju svoj život, odluke, posao…

Na odmoru imate samo one obaveze kojima želite da se bavite, sami organizujete svoj raspored, šetate, plivate, sunčate se, zabavljate se sa društvom, partnerom, decom, upoznajete nove ljude, gradite svoje samopouzdanje, otvarate vidike. Nije ni čudo što se posle odmora osećamo loše.

No, postoje načini kako da se posle odmora ne osećate toliko loše i da se brže vratite u svakodnevicu, bez tog lošeg osećaja – summertime sadness, što bi rekla Lana del Rey.

Nemojte sa mora otići na posao

Sasvim razumemo da želite što više vremena da provedete na moru, da hoćete da iskoristite maksimum odmora i zbog toga do poslednjeg dana odlažete povratak kući. Mnogi se vraćaju u nedelju uveče, a na posao idu već u ponedeljak.

To jeste ok, ako znate da vam toliko nagla promena neće uticati na raspoloženje. Ali, ako vam je prelaz previše intenzivan, predlažemo vam da se vratite kući bar dva, tri dana pre kraja godišnjeg odmora. I tada iskoristite vreme da se odmorite od odmora – jer je sam odmor često vrlo aktivan.

Nažalost, godišnji odmori nisu dovoljno dugački da imamo dovoljno vremena da se zaista odmorimo, kao i da putujemo i radimo sve za šta nemamo vremena. Zato, iskoristite ovaj kratak period da se stabilizujete, da se vidite sa prijateljima, da odgledate nove sezone serija na Netflixu.

Nađite nešto čime ćete se zaokupirati

Mislimo na to da se zaokupirate nečim kod kuće, a ne na poslu. Preuredite nameštaj, napravite neki kućni projekat, odredite sebi da ćete za mesec dana pročitati nekoliko knjiga. Nađite nešto što će vam dati osećaj svrhe.

To je upravo ono što nas najviše muči kada se vratimo sa odmora, osećaj da ništa nema svrhu, da je posao besmislen i da vam je neizdrživo da čekate nekoliko slobodnih nedelja godišnje do kraja života, jer to je zaista depresivno. Dakle, trudite se da izbegnete takve misli i skrenite ih na nešto drugo, nešto što vas čini srećnim i ispunjenim.

Pripremajte se za sledeće putovanje

Naravno, to ne mora biti putovanje negde u inostranstvo, već vikend putovanje na planinu, na destinaciju u blizini. Odmah ćete se osetiti bolje jer ćete imati čemu da se radujete.

Isplanirajte gde biste mogli otići, gde biste prespavali, sa kim biste išli, šta biste radili, videli, koliko novca biste potrošili. Kratka putovanja nakon godišnjeg odmora su najbolji lek za ovu vrstu depresije.

Ovo nije prava depresija koju može samo psihijatar da dijagnostikuje. Depresija posle odmora podrazumeva depresivna osećanja, beznađe, teskobu, mrzovolju, manjak motivacije. I ona je vremenom prolazna. No, ako se ne osetite bolje, a prošlo je već nekoliko nedelja ili meseci od vašeg odmora, možda je vreme da preispitate da li ste zaista srećni svojim životom i obratite se psihoterapeutu.

Naslovna fotografija: instagram.com/icewasonline

Jovana Petković

Comments