Iza nas je još jedan Super Bowl – a najbolje reklame 2024. godine će vas nasmejati – i rasplakati. Super Bowl je svojevrstan godišnji mega spektakl za marketing industriju, sa svojim slavnim najskupljim minutom za emitovanje i prestižom za brendove koji se oglašavaju tokom njega.

Ove godine, kao i nekoliko prethodnih, dominiraju reklame u kojima se pojavljuju poznate ličnosti, sa gomilom aktuelnih referenci, probijanjem takozvanog “četvrtog zida” i naravno prenaglašenim humorom, koji je često na granici apsurda i krindža.

U svakom slučaju, za sve koji vole duhovite i emotivne reklame, spremili smo naš izbor top 10 emitovanih reklama.

Super Bowl najbolje reklame 2024. godine

Dunkin’ ‘The DunKings’

Nastavljajući tamo gde je prošle godine stao spot sa Benom Affleckom i Jennifer Lopez, ova reklama prikazuje Afflecka, Toma Bradyja, Matta Damona i Jacka Harlowa kao “DunKings” koji posećuju Jennifer u njenom studiu. Obučeni u kičastom u brend bojama Dunkina, izvode komično loš rep, nadajući se da će Lopez uključiti Damonna svoj album. Humor je neugodan, ali efektivan, sa Affleckom koji se autoironično ponaša, dok Brady i Damon briljiraju u sporednim ulogama.

Google Pixel 8 ‘Javier in Frame’

Režirao ga je slepi reditelj Adam Morse i ovaj oglas prikazuje mogućnosti Google Pixel 8 telefona, fokusirajući se na njegovu funkciju vođenog kadra koja pomaže osobama sa oštećenjem vida da prave fotografije. Oglas pruža gledaocima uvid u iskustvo osoba sa oštećenim vidom. 
Iako nije toliko emocionalan kao prethodni Google oglasi, efikasno prenosi misiju kompanije da tehnologijom poboljša živote ljudi kroz svakodnevne sitnice.

BMW ‘Talking Like Walken’

Ova reklama se ističe originalnim pristupom slavnom glumcu Christopheru Walkenu. Umesto da ga koristi kao glavni fokus, reklama prikazuje ljude koji ga imitiraju na različitim mestima, dok Walken reaguje na njih sa sve većom neprijatnošću. Sa humorom i šarmom, ova reklama bez mnogo komplikovanja odlično poentira brend misiju i stav, te je sigurno jedna od najboljih u večeri Super Bowla 2024.

Reese’s ‘Yes!’

Ova reklama karakteriše jak, prenaglašeno strastven i ekspresivno apsurdan ton, ali je ipak jednostavno genijalna. Sa brojnim smešnim elementima i detaljima, ovo je reklama koja ističe humor na način koji je savršen za mlade generacije, koje su navikle na dinamične sadržaje, ispunjene šokovima i obrtima u svojoj naraciji. Uprkos tome što neće svima biti po ukusu, reklama se zaista ističe svojom originalnošću.

CeraVe ‘Michael CeraVe’

Kampanja prikazuje glumca Michaela Ceru koji humoristično tvrdi da je razvio proizvode za negu kože CeraVe. Režirali su je Tim Heidecker i Eric Wareheim, a reklama uključuje Ceru u apsurdnim aktivnostima, poput penjanja uz stene uz pomoć losiona za ruke. Humor je slojevit i moderan, sa savršenim spojem apsurda i pronicljivosti. Uprkos tome što je šala, odlično je razvijena sa ekstenzijama u offline i online kanalima, što je čini jednom od najpotpunijih kampanja ove godine.

Kia ‘Perfect 10’

Predstavlja dirljivu priču o porodici, koja se definitivno ističe u moru reklama na Super Bowl-u sa poznatih ličnosti i njihovim često cringe šalama. Reklamu uzdiže režija Johna Hillcoata i pesma Wish I Was Here Cat Power/Coldplay-a. Automobil sam po sebi nije u centru pažnje, već u ulozi podrške u stvaranju jednog posebnog trenutka. Naravno, KIA je uspela da demonstrira više novih funkcionalnosti i načina korišćenja, ali je sve tako suptilno provučeno da gledaoci ni u jednom momentu nemaju razbijanje imersije.

Verizon ‘Can’t B Broken’

U ovoj reklami, Beyoncé se pojavljuje kao protagonista koji promoviše moćnu 5G mrežu kompanije Verizon. Kroz mnoštvo pop referenci i “subtilnu” najavu njenog albuma, reklama želi da dočara kroz ekstremne situacije i bezmalo preterivanja, koliko je Verizon mreža napredna. Možda nije baš najorigilanija, ali odlično koristi uticaj koji Beyoncé ima u Americi.

Dove ‘Hard Knocks’

Ova reklama podržava samopouzdanje devojaka u sportu. Sa jednostavnom pričom i pozitivnom porukom, reklama ističe problem napuštanja sporta od strane devojaka u pubertetu. Koristeći emotivne i inspirativne elemente, Dove promoviše program za samopouzdanje tela na sportskim terenima.

State Farm ‘Like a Good Neighbaa’

Reklama se jako oslanja na šarm Arnolda Schwarzeneggera kroz jednostavnu, ali efektnu šalu koja se ponavlja kroz različite scene. Umesto da pokušava previše, reklama pruža prostor da Švarci bude svoj, što je odlično sprovedeno kroz ton, ritam i raznovrsnost. Kraj je obeležen pojavljivanjem Dannyja Devita uz suptilnu referencu na njihov popularni film Twins od pre 36 godina. Osvežavajuće zabavna i lako razumljiva za ciljanu publiku, što je na kraju dana i najbitnije.

Uber Eats ‘Worth Remembering’

Video se oslanja na ideju da je za pamćenje nečega potrebno zaboraviti nešto drugo. Sa nizom poznatih ličnosti koje iznenada zaboravljaju osnovne stvari kako bi zapamtile da Uber Eats dostavlja više od hrane, reklama se bavi konceptom koji deluje možda malo nejasno za Super Bowl publiku, gde je jednostavna priča ključna. No, reklama je u svakom slučaju duhovita i aktuelnost nekih od referenci je definitivno stavljaju u prvi plan i čine poželjnom za deljenje na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo: Usher na Super Bowl-u: Ko je sve bio na sceni i u publici, a kakvi su utisci gledalaca?

Naslovna fotografija: instagram.com/complexpop

Srđan Marković

Comments